fbpx

Zveřejněno: 8. 10. 2017

Batátová polévka patří do podzimní gurmánské klasiky. Když si ale budete chtít ještě připomenout svěží léto, vylepšete ji trochou pomerančové šťávy. Uvidíte, že se najednou ten podzim bude zdát zase o trochu snesitelnější.

Polévku můžete připravit i z pečených batátů. Nepečená varianta je ale rychlejší a jistě její expresní přípravu oceníte po dlouhém pracovním nebo školním dni. Tak s chutí do toho. Je to zdravé a rychlé. 

shutterstock 506991655
Co všechno potřebujeme na čtyři vydatné porce:

300 g batátů

2 menší mrkve

2 menší brambory

1 červená cibule cibule

1 lžička prášku sušeného česneku

šťáva z půlky pomeranče

2 lžíce přepuštěného másla

špetka muškátového oříšku

černý a bílý sezam

sůl

čerstvě mletý bílý pepř

pažitka na dozdobení

V hrnci rozpustíme máslo a zpěníme na něm pokrájenou červenou cibulku. Batáty, brambory i mrkev oloupeme, pokrájíme a přidáme k cibuli. Zalijeme vodou, jemně osolíme a vaříme asi 15 minut, dokud zelenina nebude měkká. Pak polévku rozmixujeme, dochutíme čerstvým pepřem, sušeným česnekem a malinkou špetkou muškátového oříšku. Na závěr přidáme šťávu z pomeranče a rozlijeme na talíře. Dozdobíme sezamem a pažitkou. Polévka je výborná i za studena.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...