fbpx
Zveřejněno: 23. 9. 2017

Představte si, že je vám pět let a právě jste od maminky dostali koláček. Můžete ho sníst hned, nebo si ho necháte na později a dostanete za to ještě jeden tentýž zákusek. Zvládnete to? Nebo podlehnete pokušení a po sladkosti se zapráší během pár minut?

Tenhle pokus v šedesátých letech realizoval Walter Mischel, americký psycholog židovského původu. Pojmenoval jej „Standford marshmallow experiment“.

Roli hrála kompletní rodina

Experiment postavil na základech předchozího výzkumu z ostrova Trinidad, kde zjistil, že děti z různých etnických skupin reagují na stejné podněty naprosto rozdílně. Jednalo se o děti ve věku 7 až 9 let z černošských a indických rodin. V prvním pokusu se měly rozhodnout, jestli si dají jeden koláček hned, nebo dostanou deset koláčků za týden. Indické děti vykazovaly větší míru ochoty odolat pokušení a získat tak výrazně větší odměnu. Statisticky nejvýznamnějším parametrem byla absence otce v rodině. Děti, které pocházely z celé rodiny, měly daleko větší úspěšnost v odolávání pokušení.

Odložená odměna

Na základě výsledků vznikl Standfordský experiment, jehož smyslem bylo zjistit, jak funguje mechanismus odložené odměny. Schopnost čekat na něco, po čem člověk opravdu touží, se rozvíjí právě u dětí. V tomto pokusu dovedli výzkumníci děti ve věku 4 až 6 let do místnosti, ve které nebylo nic, co by je rušilo. Na stole ležely tři sladkosti. Většina z 600 malých účastníků zpočátku odolávala, snažila se na sladkosti nedívat nebo se jinak zaměstnat. Jakmile se však děti k dobrotám přiblížily a věnovaly jim pozornost, téměř okamžitě pokušení podlehly. Bylo jich přes 70 procent.

Trpělivost přináší růže

Skupinu testovaných sledoval Mischel dlouhodobě a jednoznačně prokázal, že děti s větší sebekontrolou dosahují v životě a při studiu velkých úspěchů. Ty, které čekat na odměnu nedokázaly a snědly sladkost rychle, měly v budoucnu problémy – horší studijní výsledky, ale nezřídka se stávaly i drogově závislé, obézní a měly problémy s porušováním zákona.

Test na doma 

Vědci usuzují, že schopnost odolávat pokušení a nespokojit se s okamžitým uspokojením je pro náš úspěch v životě důležitější než inteligence. No a my ostatní můžeme experimentovat sami na sobě. Zastavte se třeba v cukrárně Moje Cukrářství a zkuste odolat všem těm dobrotám! Nebo si připravte ovocný páj doma podle receptu šéfcukrářky Šárky a otestujte svoji rodinu. Do komentářů nám poté můžete dát vědět, jak jste uspěli. 

vareni moje cukrarstvi 004

Tak co myslíte, odolali byste takovému dortíku?

Ovocný páj

Na linecké těsto budete potřebovat: 180 g másla, 90 g cukru moučka, 1 vejce, 1 žloutek, 27 dkg hladké mouky

Postup: Máslo utřete s cukrem, přidejte vejce, žloutek i mouku a vzniklou směs promíchejte. Pečte na 175 stupňů asi 35 min.

Na vanilkový mousse budete potřebovat: 200 g 33% smetany, 180 g zakysané smetany, 55 g cukru  krupice, 0,8 dkg želatiny plátkové

Postup: Zákysku smíchejte s cukrem, želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, poté ji vyždímejte. Rozpuštěnou a horkou ji přimíchejte do směsi s cukrem a zakysanou smetanou. Vmíchejte ušlehanou smetanu, rozetřete na upečený páj a nechte ztuhnout. Na zatuhlý páj rozložte 400 g malin nebo borůvek a přetřete želé. Dobrou chuť!  

foto: Shutterstock a Mojecukrarstvi.cz, zdroj: Mojecukrářství.cz

Tipy redakce

Proč se krade i písek z pláže? Je to cenná komodita, která mizí stejně jako voda

Proč se krade i písek z pláže? Je to cenná komodita, která mizí stejně jako voda

Loni v létě zaplatil jeden britský turista na Sardinii pokutu 1 032 eur, když byl...

Horská dráha: Původní zábava pro šlechtu teď má sloužit i k eutanazii

Horská dráha: Původní zábava pro šlechtu teď má sloužit i k eutanazii

Matějská pouť na pražském Výstavišti už běží nějaký ten pátek a zdá se, že...

Jak uchovávat elektřinu? Švýcarský start-up to zkouší s jeřábem

Jak uchovávat elektřinu? Švýcarský start-up to zkouší s jeřábem

Té reklamě se v podstatě nedá vyhnout: „Takže pane Sysel, takže vy chcete solární...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.