fbpx

Zveřejněno: 31. 8. 2017

Léto a grilovací sezóna se pomalu loučí, ale v posledních zbývajících teplých dnech máme ještě příležitost posedět na zahradách a pochutnat si na grilovaných specialitách. K nim se budou velmi dobře hodit i některé čerstvě zpracované srpnové plodiny v podobě pikantních salátů nebo čatní. A ty, které se nesní ihned, vydrží konzervované až do začátku příští sezóny.

Mezi zajímavé pochoutky ke grilovaným masům rozhodně patří lehce pikantní sladkokyselý salát z nedozrálých rajčat. Tato zeleninová příloha je velmi dobrá i teplá, ještě čerstvě uvařená.

rajce shutterstock 551389645

Na pikantní salát se hodí ještě nedozrálá rajčata. Výsledná pochoutka nám vydrží ve sklenici až jeden rok.

Pikantní salát z nedozrálých rajčat

Rajčata na salát sbíráme ještě nedozrálá, když teprve začínají dostávat narůžovělou barvu. Mohou být i zelená, těsně před dozráváním, ale už se šťavnatou dužinou.

Budeme potřebovat:

1,5 kg nedozrálých rajčat
6 středně velkých cibulí
0,5 l octa
0,5 l vody
0,5 kg krupicového cukru
0,5 polévkové lžíce soli
0,5 polévkové lžíce zrnek pepře
1 polévkovou lžíci kuliček nového koření
3 bobkové listy

Postup:

Omytá rajčata nakrájíme na kolečka, cibuli také. V hrnci svaříme vodu, ocet, sůl, cukr a koření. Přidáme rajčata a cibuli a 10 minut povaříme. Horké plníme do sklenic a zavíčkujeme. Protože jsou rajčata ještě tvrdá a nezralá, při přípravě se nerozvaří.  

jablecne chutney shutterstock 559267351

Domácí jablečné čatní vylepší chuť grilovaného masa.

Jablečné čatní

Různá čatní a čalamády též patří již neodmyslitelně na mnohé stoly, aby doplnily chuť šťavnatých plátků masa. K výrobě vlastního lahodného jablečného čatní můžeme využít první letní jablka. Obzvlášť, pokud jich máme na zahradě plno.

Budeme potřebovat:

1 kg jablek
250 g cibule
200 g třtinového cukru
4 polévkové lžíce rozinek
1 polévkovou lžíci brusinek
2 větší stroužky česneku
Šálek jablečného octa
0,5 lžičky zázvoru
0,5 lžičky chilli
Sůl

Postup: 

Oloupaná jablka nakrájíme na malé kousky, cibuli nahrubo. Česnek rozetřeme nebo jemně posekáme. Do silnostěnného hrnce dáme vše dusit, včetně koření, cukru a soli. Dusíme tak dlouho, až vznikne hustá pasta. Podle potřeby dochutíme a horké plníme do sklenic vypláchnutých vařící vodou. Uzavřeme a obrátíme do vychladnutí dnem vzhůru. Uskladněné v chladnu vydrží nejméně půl roku.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...