fbpx
Zveřejněno: 9. 7. 2017
Reklama

Čokoládovou pomazánku zbožňují lidé napříč všemi věkovými kategoriemi i světovými kontinenty. Jenže ty kupované jsou kolikrát ochuzené o kvalitní suroviny a naproti tomu obohacené o škodlivé konzervanty a nejrůznější éčka. Úspěšní a oblíbení foodbloggeři Petr a Gábina z blogu Petr & Gabi Foodies si proto pro vás připravili recept na zdravější a mnohem chutnější variantu. Jen pozor, nebudete se o ni chtít s nikým dělit!  

Přestože u nás doma nenajdete žádný rafinovaný cukr, umíme se sladce odměnit. Po téhle domácí nutelle bez cukru se můžeme utlouct. Když máme sklenici téhle nutelly v lednici, ani jeden z nás nechce toho druhého nechat doma samotného, aby po návratu už nebyla sklenice prázdná.

nutela pgfoodies

Zkoušeli jsme různé varianty druhů mandlí a datlí, abychom našli tu nejlepší.

Doba přípravy:

Vaření 30 min.

Ingredience:

(porce na 1 sklenici)

250 g přírodních mandlí (bez slupky)
75 g kakaového másla 
12 vypeckovaných datlí medjool (nebo čerstvých datlí či datlové pasty)
2 lžíce nepraženého kakaového prášku 
1 lžička skořice 
70 ml vody

pg foodies 5

Tato „nutella“ je vhodná i pro vegany.

Postup:

1. Předehřeji troubu na 150 °C. Připravím si plech s pečícím papírem a na něj rozložím 250 g mandlí. Opékám zhruba 20 minut, dokud mandle lehce nezezlátnou. Je potřeba si dát pozor, aby nezhnědly. Mohly by vám zhořknout.

2. Zatímco jsou mandle v troubě, rozmačkám si 12 datlí vidličkou na prkýnku, dokud nezískají konzistenci podobnou karamelu.

3. Vyndám plech z trouby a nechám mandle trochu vychladnout.

4. V plechovém hrníčku si mezitím, co budu mandle mixovat, na malém plameni rozpustím 75 g kakaového másla.

5. V mixéru mandle rozemelu na hladký krém. Mandle by měly vypustit trochu oleje.

6. Do mixéru k mandlím přidám rozpuštěné kakaové máslo, 2 lžíce kakaového prášku, rozmačkané datle, 70 ml vody a 1 lžičku skořice. Mixuji, dokud se vše nespojí v hladkou hmotu.

7. Naplním sklenici umixovanou nutellou a dám do lednice. Já mám raději nutellu tužší. Gabča naopak předtím, než do ní zaboří lžíci, nutellu z lednice vyndá a nechá trochu změknout.

8. V lednici nutella vydrží i několik týdnů. Teda ne u nás, protože odolat jejímu volání tak dlouho ani jeden z nás nezvládne.

foto: Petr & Gabi Foodies, zdroj: Petr & Gabi Foodies

Tipy redakce

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Fotíte rádi? 99 procent fotek, které pořídíte, nikoho nezajímá. Vlastně ani vás

Novinář Chris Taylor na serveru Mashable pregnantně vyjádřil stav , ve kterém se...

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Vyrobí palivo budoucnosti slunce? Mohlo by, a to na bázi fotosyntézy

Alternativní zdroje energie jsou oblíbeným zaklínadlem současnosti. Problém je...

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke

Možná jste si po propité silvestrovské noci dali jako spousta lidí následující...

Pokračováním v prohlížení těchto stránek souhlasíte s Podmínkami užití a Pravidly využití Cookies.