fbpx

Zveřejněno: 14. 1. 2018

V otázce zdraví dítěte se dosud veškerá pozornost zaměřovala na kvalitu stravy a životní styl budoucí matky. Nový výzkum provedený na McGillově univerzitě v Montrealu však ukazuje, že zdraví dítěte stejnou měrou ovlivňuje i jídelníček jeho otce. I budoucí otcové by tak před početím dítěte měli výživě věnovat stejnou pozornost.

Muži stejně jako ženy svým potomkům předávají genom, tedy genetické informace uložené v DNA. V některých případech však může dojít k předání takzvaného epigenomu, což je genom postihnutý epigenetickými změnami, které jsou výsledkem působení životního stylu a prostředí.

Epigenom v takovém případě funguje jako spínač pro zapnutí a vypnutí genů, jinými slovy ovlivňuje to, jakým způsobem budou dědičné informace předány. Vzniká tak epigenetická mapa, která je předávána nejen z buňky na buňku, ale také z generace na generaci.

profimedia 0353544065

Nejen geny. I životospráva rodičů rozhoduje o zdraví dítěte.

Genetickou informaci je možné vylepšit

Epigenom tak může zásadním způsobem změnit povahu předané genetické informace a negativně tak ovlivnit zejména vývoj, metabolismus a imunitu potomka. Nejnovější výzkumy navíc dávají epigenetické procesy do souvislosti také s onkologickými onemocněními i s řadou civilizačních chorob.

Dobrou zprávou však zůstává fakt, že na rozdíl od genomu, který je daný, je většina epigenetických změn vratná, což v praxi znamená, že můžeme svůj epigenom do značné míry vylepšit.

Muži by si měli srovnat foláty

Mužům, kteří touží po zdravém potomkovi, proto autorka studie a bioložka Sarah Kimmins doporučuje zejména vyrovnání hladiny folátu. Folát, jenž je přirozenou aktivní formou vitamínu B9, se nachází zejména v listové zelenině, ovoci, obilovinách a v mase. Tělo si jej dokáže vyrobit také ze syntetické formy vitamínu B9, tedy kyseliny listové, jež je obvykle dostupná v podobě potravinových doplňků. Nedostatek tohoto vitamínu jak v těle matky, tak otce v době početí potomka zvyšuje pravděpodobnost potratu i vrozených vývojových vad.

profimedia 0351134364

I muži by měli mít... své salátové dny.

Kimmins však zároveň upozorňuje, že navýšení příjmu kyseliny listové ve většině případů nestačí. Někdy je u otců, zvlášť u těch, kteří jedí nezdravě, zapotřebí i výrazná úprava životosprávy.

„Navzdory dostatečnému příjmu kyseliny listové může být u mužů, kteří jedí stravu s vysokým obsahem tuku, jako je například fast food, nebo kteří jsou obézní, narušena schopnost foláty metabolizovat. Takoví muži jsou ohroženi nedostatkem folátu a nyní víme, že tuto informaci předají také embryu, přičemž důsledky mohou být i vážné,“ upozorňuje vědkyně. Kimmins proto budoucím rodičům připomíná, že pro zdraví dítěte je důležitá životospráva budoucích matek, ale stejně tak i otců.

foto: Profimedia, zdroj: ScienceDaily

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...