fbpx

Zveřejněno: 31. 10. 2017

Častý pocit hladu může být velkou překážkou ve snaze o redukci hmotnosti a na subjektivním pocitu pohody taky nepřidá. Nejčastějším důvodem zdání prázdného žaludku bývá nevyvážená strava. Pokud však v této oblasti děláte, co se dá, a přesto vám neustále kručí v břiše, možná jsou na vině skryté indicie, které by vás pravděpodobně ani nenapadly.

Tým vědců z Univerzity ve Vanderbilt objevil zajímavou spojitost mezi přísunem soli a pocitem hladu. Všichni víme, že vyšší příjem tohoto minerálu vede k zadržování vody v těle. Méně známý je však fakt, že tělo, které je takto donuceno produkovat a uchovávat nadměrné množství vody, potřebuje také více energie, o kterou se hlásí prostřednictvím pocitu hladu. Spouští se tak začarovaný kruh, který nejenže brání ručičce váhy pohnout se dolů, ale ztěžuje i dodržování zásad zdravé životosprávy. V potaz je navíc třeba brát i obsah sodíku v soli, který se při vyšších dávkách může podílet na zvýšení krevního tlaku, a tím i na celé řadě vážných kardiovaskulárních onemocnění. Jediným možným řešením je tak dostat přísun soli pod kontrolu. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je 5 gramů na den. Realita je však úplně jiná – průměrný Čech si totiž soli dopřává třikrát více.

sul shutterstock 402073258

Doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka je 5 gramů na den. Realita je však úplně jiná – průměrný Čech si totiž soli dopřává třikrát více.

Klimatizace

Také se vám lépe pracuje, spí a žije při nižších teplotách? I to může být důvodem častého pocitu hladu. Existuje teorie, podle níž teplota vzduchu může spouštět pocity hladu a následně i přejídání a přírůstek hmotnosti. Tělo v zimě potřebuje více energie, aby se zahřálo, a tak si ji žádá. Teplota na pracovišti i doma by proto neměla klesnout pod optimálních 20 až 22 °C.

Léky

Spouštěčem pocitu hladu mohou být i některé léky. Nejčastěji jde o léky na alergii, inzulín, steroidy, medikamenty na krevní tlak a antidepresiva, jejichž dlouhodobé užívání může přispět ke zvýšení hmotnosti. Pokud máte podezření, že na vině vašeho nezkrotného hladu jsou právě nějaké pilulky, poraďte se se svým lékařem.

pilulky shutterstock 658205014

Berete nějaké léky? Možná díky nim nevědomky tloustnete.

Přírodní potlačovače hladu

Stejně jako spouštěče hladu existují naštěstí i jeho potlačovače, a to i ty zcela přírodní. V této roli se kromě potravin s vysokým obsahem vlákniny a nízkým glykemickým indexem osvědčil silně antioxidační extrakt ze zeleného čaje, který je nejčastěji dostupný v tobolkách a má blahodárný vliv na harmonizaci metabolismu a celkové fyzické i psychické zdraví. Dobrou volbou je i esenciální olej z grapefruitu, který pomáhá již jen svou osvěžující vůní – ta v rámci aromaterapie podporuje rychlejší odbourávání tuků, odvodňování i detoxikaci organismu. Pro zkrocení hladu je někdy třeba harmonizovat rozbouřené hormony a i o to se mohou postarat některé potraviny – jedničkou mezi nimi je jednoznačně avokádo.

 

foto: Shutterstock, zdroj: Dr. Axe

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...