fbpx

Zveřejněno: 22. 9. 2017

Mikrovlnka je už v podstatě běžným členem domácnosti. Používáme ji každý den jak na ohřívání zbytků, tak na větší kulinářské experimenty. Existují mnohé diskuse o tom, zda jsou její vlny zdravotně nezávadné. Ovšem může mít takové jídlo i nějaké benefity?

Doktor Quan Vuong už několik let zkoumá účinky mikrovlnných vln na kvalitu ohřívaného jídla. Potenciálně by se totiž tímto způsobem z potravin mohly uvolňovat látky při běžné úpravě nedostupné. Jeho teorie tvrdí, že pokud dáte čaj na půl minuty do mikrovlnky, jde o jeho ideální přípravu. Toto tvrzení samozřejmě zvedlo v Británii značnou vlnu nevole.

caj shutterstock 313783691

Po třiceti sekundách v mikrovlnce se z čaje uvolní 80 % žádoucích látek.

Ideální příprava čaje

Studie doktora Vuonga spočívala v tom, najít způsob, jak z čaje uvolnit co nejvíce látek a zároveň zajistit tu nejlepší chuť. Ideální způsob, jak látky jako kofein, theanin a sloučeniny polyfenolů úspěšně extrahovat ze zeleného nebo černého čaje, je následující: do hrnečku nalijeme vodu a vložíme sáček s čajem, dáme do mikrovlnky na 30 sekund při polovičním výkonu, necháme chvíli ustát. Z tohoto nápoje se tak uvolní 80 % žádoucích látek a chutná výborně.

Polyfenoly jsou antioxidanty, které mají pozitivní vliv na zdraví, například přispívají ke snížení pravděpodobnosti kardiovaskulárních onemocnění a snížení cholesterolu, hypertenze a cukrovky.

Theanin je esenciální aminokyselina, která navozuje pocit relaxace. Najdeme jej v čaji a některých dalších rostlinách a v houbách. Vuong uvádí, že lidé u jídla nehledí jen na kvalitu a zdraví prospěšné složky, ale i na trvanlivost. Aby měl čaj vliv na vaše zdraví, je nutné pít zhruba tři šálky denně. Mikrovlnnou metodu můžete aplikovat i na bylinné a sypané nápoje.

caj shutterstock 383735911

Aby měl ale čaj pozitivní vliv na naše zdraví, měli bychom vypít denně tři šálky.

Co ještě vylepšit mikrovlnkou?

Od vydání své studie se Vuong zaměřil i na ostatní jídla a účinky mikrovlnné trouby. Zkoumá mimo jiné, jak takové ohřátí potravin obnovuje bioaktivní sloučeniny, které by mohly být dále využity v potravinářském průmyslu a umožnily by i snížení produkce odpadu. V roce 2016 zjistil, že ohřívání zbytků citronu – zbývající slupka, dřeň a semena po jeho vymačkání – po dobu pěti minut při 480 wattech zvyšuje celkový fenolický obsah – flavonoidy, proanthokyaniny a celkovou antioxidační aktivitu ovoce.

Flavonoidy a proanthokyaniny jsou skupiny fenolických sloučenin, které jsou spojeny s kladnými přínosy pro zdraví. Vymačkané citrony nebo jablka z továren stále obsahují antioxidanty, které z odpadu můžeme získat a tvořit tak více praktické potraviny. Podobný úspěch zaznamenal doktor i s makadamovými oříšky. Jejich slupka, která se běžně vyhazuje, totiž obsahuje fenolické sloučeniny. Ty mohou být použity při výrobě funkčních potravin v potravinářském průmyslu. Jsou používány v boji proti nádorovým a kardiovaskulárním onemocněním a známy silnými antioxidačními vlastnostmi.

Další projekty

Doktor Vuong se chce dále zaměřit na rostliny, které běžně rostou v Austrálii. Zatím vyzkoušel ideální nastavení mikrovlnky pro získávání bioaktivních látek z eukalyptu a listů robusty, tedy kávovníku statného.  Olej z eukalyptu se používá v kosmetice a farmacii, protože obsahuje aromatické a netěkavé sloučeniny, které mají vysoké antioxidační vlastnosti a jsou používány k ničení rakovinotvorných buněk. Ze zhruba 800 druhů eukalyptů se jich dnes používá jen deset. Další na řadě jsou kakadu švestky, které v ovocném království obsahují vůbec největší množství vitamínu C.

foto: Shutterstock, zdroj: Popular Science

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...