fbpx

Zveřejněno: 5. 7. 2017

Lavina děsivých zpráv o výživě našich dětí nahání hrůzu všem zodpovědným rodičům. Většinou ale zbytečně. Podle průzkumu připravuje svým ratolestem školní svačiny s důrazem na životosprávu 76 % rodičů. V žebříčku obliby přitom vedou ovoce a kvalitní šunka s přehledem před sušenkami. Tušíte, jak má taková správná svačina pro školáka vypadat?

Přesto, že se nacházíme na začátku prázdnin, na výživu našich ratolestí je potřeba myslet. A obzvlášť těch, které půjdou v září do školy poprvé. Průzkum na téma svačin dětí prováděla na konci školního roku společnost Max Sport, která se specializuje na vývoj, výrobu a prodej kvalitních doplňků výživy určených pro veřejnost. Zapojilo se do něj 1 390 respondentů, v tomto případě rodičů.

Z průzkumu je jasné, že se u rodičů zájem o to, jak dodat dětem kvalitnější stravu, stále zvětšuje. Respondenti odpovídali na otázky, které souvisí s přípravou a výběrem svačiny pro jejich děti. 

Svačina má v denním režimu příjmu potravy svoje pevné místo. Je důležité, aby rodiče učili své děti správné stravovací návyky už od útlého věku. Výběr vhodné, vyvážené a pro dítě prospěšné svačiny je velmi podstatný. 76 % dotázaných uvažuje při přípravě svačiny o zdravém složení jednotlivých potravin. Pro více než dvě třetiny dotázaných je důležitá chuť jídla.

Sušenky jsou prý jen pro vyvolené

Pro správný a zdravý vývoj dětského organismu je nutné velké množství různorodých živin, vitamínů či minerálních látek, které by měly být obsažené v každém jídle. Okolo tří čtvrtin rodičů nejčastěji dává svému dítěti ke svačině ovoce (81,2 %) či šunku (72,7 %). Naopak, nejméně zastoupenými potravinami ve svačinách školou povinných dětí jsou sušenky (8,2 %) a smetanové a tvarohové dezerty (10,9 %). Pokud jde o výběr pečiva, více než polovina dává dítěti cereální nebo celozrnné pečivo, téměř třetina balí svým dětem do školy pečivo sladké.

shutterstock 411563740

Rodiče myslí na to, aby české děti měly zdravé svačiny

Pozor na sladkosti

Dopolední svačina má vyplnit čas mezi snídaní a obědem, aby mělo dítě po celou dobu dostatek energie, kterou potřebuje pro plnohodnotný výkon ve škole. Pokud rodič nepřipraví dítěti zdravou a vyváženou svačinu, hrozí, že si školák sám koupí něco na zub a sáhne raději po nějaké sladkosti či jiné potravině tzv. rychlého občerstvení.

Ovoce děti většinou konzumují raději než zeleninu. Tuto skutečnost potvrzuje i samotný průzkum, ve kterém 71,2 % respondentů tvrdí, že jejich dítě má nejraději ovoce. Zeleninu, která je také součástí zdravé výživy, si oblíbilo 53,6 %. Nejméně mají děti rády trvanlivý salám (12,2 %) a tavené sýry (13,8 %). Namísto salámu upřednostňují na chlebu či pečivu šunku (56 %).

Pravidelný příjem potravy je pro dítě nesmírně důležitý. Dítě by mělo jíst 5-6x denně, z toho dopolední svačina by měla tvořit zhruba 10 % denního příjmu energie. Tu dítě potřebuje pro optimální duševní činnost a neposlední řadě je pro školáka nutná při dosahování dobrých výsledků při studiu. Podle průzkumu společnosti Max Sport téměř tři čtvrtiny (73 %) dotázaných rodičů odpověděly, že jejich děti jedí mimo hlavních jídel zhruba každé 3 hodiny.

Sport jako prevence před zdravotními problémy

Rodiče by neměli stravování svých ratolestí v žádném případě podceňovat, protože nepravidelný příjem jídla u nich může vést k mnoha zdravotním poruchám, mezi které patří i nadváha či obezita. Aby se děti takovýmto rizikům vyhnuly, je skvělou prevencí sport, který má mimořádně příznivý vliv na jejich rozvíjení, jak po tělesné, tak po duševní stránce. Průzkum odhalil potěšující skutečnost, že více než 80 % dětí v České republice pravidelně sportuje. Na 54,2 % má tréninky alespoň dvakrát týdně, 26,2 % se pohybuje o víkendech nebo volných dnech. Jen příležitostně anebo nepravidelně sportuje 19,6 % dětí.

Strava a sport jsou velmi propojené a navzájem se ovlivňují. Je proto důležité si uvědomit, že kromě tří hlavních jídel během dne, které mnohé děti chápou jako povinné, je rovněž důležitá svačina. Její příprava rodičům ani nezabere tak moc času, nejčastěji 5 až 10 minut (60,2 % dotázaných), a zdraví dítěte za to stojí.

47 % dětí sní pokaždé svačinu ve škole, 52 % ji někdy donese zpět

76 % rodičů dbá při přípravě svačiny na zdravé složení jednotlivých potravin

81 % respondentů dává svému dítěti na svačinu ovoce

Podle průzkumu v České republice pravidelně sportuje více než 80 % dětí

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...