fbpx

Zveřejněno: 1. 1. 2018

Říká se, že zvyk je železná košile. A u některých zvyků se to i vyplácí. Jako třeba u čištění zubů. Konkrétně večer před spaním. Nový výzkum totiž přišel se zajímavou informací. Čištění zubů před spaním podle něj funguje jako poměrně účinná prevence vzniku rakoviny krku.

Čištění zubů představuje jeden ze zvyků, které praktikujeme pravidelně každý den. Obyčejně dvakrát – ráno a večer. Ruku na srdce – večer, před spaním a před ulehnutím do postele, se nám ale často nechce, a tak tuto denní rutinu čas od času přeskočíme. Podle nového výzkumu ovšem může mít opakované vynechávání večerního rituálu mnohem vážnější následky. Konkrétně může zvyšovat riziko vzniku rakoviny krku.

Paradontóza souvisí s rakovinou

Studie zveřejněná v časopise Cancer Research poukázala na možné spojení paradontózy, která může být způsobena nedostatečnou péčí o chrup, s rakovinou jícnu a zažívací trubice, která se táhne z krku až do žaludku. Studie se zúčastnilo celkem 122 000 lidí, kteří byli zkoumáni po dobu 10 let. U 106 z nich se přitom během této doby rozvinula rakovina jícnu.

shutterstock 417831685

Pravidelné čištění zubů je prevencí, která prospívá celkovému zdraví.

Vědci zjistili, že u některých, jimž se rakovina jícnu rozvinula, existovala větší pravděpodobnost, že budou mít v ústech zvýšenou hladinu určitých druhů bakterií. Jedná se o bakterie Tannerella forsythia a Porphyromonas gingivalis. Tyto dva druhy bakterií se spojují s onemocněním dásní a druhá z nich až v 21 % i se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny jícnu. Tyto bakterie se zdržují v oblasti dásní právě tehdy, když si pravidelně večer nečistíte zuby, čímž zvyšujete pravděpodobnost vzniku paradontózy.

Špatná zubní hygiena jako příčina?

Výsledky studie jsou však zpochybňovány několika argumenty. Hlavním z nich je fakt, že výzkumníci neměli úplné informace o ústní hygieně jednotlivých účastníků studie, takže pro ně bylo v konečném důsledku těžké rozpoznat, zda rakovinu hrdla způsobily samotné bakterie nezávisle na zubní hygieně, nebo zda účastníci studie trpěli kvůli špatné ústní hygieně paradontózou.

I přesto jsou výsledky výzkumu velmi znepokojující a pravdou zůstává, že periodontální onemocnění již s některými typy rakoviny úst, hlavy a krku spojována byla. I tento průzkum tedy potvrzuje, že pravidelné udržování zubů v dobrém stavu je velmi důležité pro celkové zdraví.

foto: Shutterstock, zdroj: WomansHealth

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...