fbpx

Zveřejněno: 16. 9. 2017

Již čtyřicáté narozeniny jsou náročné, ale co teprve ty padesáté, které znamenají pro muže důležitý mezník? Zatímco ženský přechod je ve společnosti velké téma, o tom mužském se zase tolik nemluví. Mnoho lidí proto třeba ani netuší, že mužské tělo provází řada změn, které souvisejí s větší náchylností k některým chorobám.

Zdravotní potíže po padesátce souvisejí s úbytkem testosteronu, který mužům způsobuje psychické problémy či snižování potence. Nelze ale všechno svádět jenom na nízkou hormonální hladinu, lví podíl na změnách naší zdravotní kondice hraje i životní styl. Stres, sedavé zaměstnání a špatné stravovací návyky jsou zpravidla spouštěčem vážných onemocnění.

rakovina prostaty shutterstock 181677458

Rakovina prostaty je u mužů nejčastějším typem nádorového onemocnění.

Rakovina a cukrovka v popředí

Jestliže jste se před lety o tyto nemoci mohli zajímat jen povrchně, po padesátce byste na ně měli zaměřit svou pozornost a nepodcenit preventivní vyšetření. Mezi nejčastější onkologická onemocnění patří rakovina střeva, prostaty a u kuřáků i rakovina plic.

Rakovina prostaty je pak nejčastějším zhoubným nádorem u mužů. Z každých sto tisíc mužů se tento nádor ročně objeví asi u sedmdesáti z nich. Je také druhou nejčastější příčinou úmrtí mužů na zhoubný nádor v České republice. Koneckonců své o tom ví i slavný český badmintonista Petr Koukal, který ve svých 25 letech onemocněl rakovinou varlat. Včasný nález mu zachránil život. Na podzimním Festival Evolution bude proto přednášet na téma Onkologická prevence jako samozřejmá součást života.

Co by vás mělo také trápit s úderem padesátky, zejména pokud jste kuřák, je rakovina plic. Tato nemoc propuká většinou až po 20 až 30 letech kouření. Průměrný věk, ve kterém k onemocnění dochází, je proto 55–60 let. U obézních jedinců s vysokým cholesterolem a tlakem často po padesátce propuká také diabetes druhého stupně. Jenom za posledních dvacet let u nás vzrostl počet diabetiků 2. typu o 65 %.

Pozor na řídnutí kostí

V případě padesátníků se často začíná o slovo hlásit osteoporóza, což je řídnutí kostí způsobené odvápněním, často mylně přisuzované pouze ženám. Zvýšená konzumace alkoholu, dědičné dispozice a nízká hladina testosteronu jsou pro vznik této nemoci přímo ideální předpoklady. Preventivní vyšetření a případné rychlé zahájení léčby může znamenat záchranu před komplikovanou zlomeninou.

deprese shutterstock 487708045

Kolem padesátky se mohou projevit i deprese, takže pokud už si nevíte rady, nestyďte se obrátit na odborníky.

Nálada jde ke dnu

Krizi středního věku dříve řešili muži po pětatřicítce, dnes se posouvá směrem k padesátce. Pravda je, že vlivem mnoha faktorů — odchod dětí z domova, zhoršující se sexuální život a pocit vyprázdnění — se člověk může dostat až do opravdové deprese. Není náhoda, že statistiky hovoří o zvýšeném počtu sebevražd u mužů v tomto citlivém věku. Muži končí svůj život dobrovolně čtyři až pětkrát častěji než ženy, kolem padesátky obzvlášť. Proto ani psychické problémy nepodceňujte a raději zajděte k psychologovi.

V padesáti se můžete velmi snadno udržet ve výborné kondici, už na tom ale musíte trochu zapracovat. K tomu, abyste se v dobrém zdraví mohli těšit na dalších pár dekád, stačí nechat si pravidelně kontrolovat svůj zdravotní stav, omezit cigarety, alkohol a přejídání, přidat pohyb a vyhýbat se stresu. 

Autor: Zuzana Košutová

foto: Shutterstock, zdroj: STK pro chlapy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...