fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Vědci v laboratořích MIT Media Lab ve spolupráci s Harvard Medical School pracují na nové formě tetování s biosenzory. To by mělo měnit barvu podle toho, v jakém zdravotním stavu se momentálně člověk nachází. Díky tomu například diabetici budou přesně vědět, kdy si dát svou dávku inzulínu.

Skupina vědců, která pracuje na biosenzorickém tetování, si říká DermalAbyss. Jejich „inkoustové“ umění bude umět měnit barvy na fialovou, růžovou, modrou a hnědou. Jde vlastně o čtyři senzory sledující biochemické procesy v těle. Měřit by měly hladinu cukru, pH a sodíku v krvi. Fialová a růžová barva bude hlídat pH, modrá a hnědá cukr v krvi.

tetovani3

Tetování nebude už pouhým druhem umění, ale bude sloužit i k monitorování zdravotního stavu

Spojení umění a lékařství

DermalAbyss chtějí tímto způsobem spojit umění se zdravím. Povýšit uměleckou hodnotu tetování na vyšší úroveň a dát mu další význam. Tím je i snadné a rychlé monitorování stavu pacientů, díky němuž v případě jakékoli komplikace bude možné ihned zasáhnout. Místo každodenní kontroly hladiny cukru v krvi může diabetikům inkoustový snímač pomoci udržovat svůj stav v rovnováze. Senzor sodíku je zase dobrý způsob, jak se vyhnout dehydrataci organismu.

Jak to funguje

Tetování určitě není nakresleno běžným inkoustem. Motiv, jenž si zvolíte, bude na pokožku zaznamenán biosenzory, které tradiční inkoust nahradily. Za proměnu barev můžou intersticiální  tekutiny. To ony mohou za odrážení stavů metabolismu v designu vámi navrženého tetování. Mohly by být také použity jako taková aplikace, která by monitorovala a tvořila lékařskou diagnostiku a kódovala data v lidském těle. 

tetovani2

Cukr v krvi změří glukometr, ale dokáže to nově i tetování

Test zatím na umělé kůži

První testy byly provedeny prozatím pouze na umělé pokožce, kdy vědci zkoušeli viditelnost barev na kůži a správnou funkčnost biosenzorů. I když byly dosud všechny testy úspěšné, zatím nejsou v plánu další. A tak si zřejmě budeme muset na biosenzorické tetování ještě chvilku počkat.

foto: Shutterstock, zdroj: My Modern Met

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...