fbpx

Zveřejněno: 20. 5. 2017

Spadli jsme na dno, ale bojujeme... První dva díly osmidílného dokumentárního cyklu filmů představily Nadace Sirius a portál Šance Dětem. První je o rodině Novákových, která se ocitla v azylovém domě v Husinci. Druhý je příběh Ludmily Mencnerové Ludwové, matky tří synů, která se musela sama vypořádat s tíživou finanční situací...

První videodokument nese název Bez domova. Novákovi žili poklidným životem. Otec tehdy jednoho dítěte se ale v 90. letech dostal za hranici zákona. Soudní spory se vlekly dvanáct let, nakonec za své jednání dostal podmínečný trest. Mezitím k první dceři přibylo pět sourozenců. Pak pan Novák přišel o práci. Nakonec celá rodina skončila na ulici.

Sociální pracovnice v tomto případě zafungovala příkladně, Novákovým doporučila azylový dům v jihočeském Husinci. Ten poskytuje zázemí celým rodinám. Novákovi se tak díky pomoci doslova odrazili ode dna.

Druhý videodokument se jmenuje I u nás mohou mít některé děti hlad. Ludmila Mencnerová Ludwová se do těžké životní situace dostala po rozvodu. Ze severní Moravy se neváhala přestěhovat do Ústí nad Labem, kde našla bydlení a mohla tam se třemi syny začít nový život. Nejdřív si však rodina prošla nepříjemným obdobím. Nebylo totiž v silách paní Ludmily, aby celou rodinu uživila sama. O pomoc si neřekla. Její synové se však svěřili faráři, u kterého ministrují. Rodina se tak setkala s obrovskou vlnou solidarity. Navíc dvě školou povinné děti dostaly díky všímavým učitelům od společnosti Women for Women obědy zdarma.

Příběhy naděje

Oba příběhy jsou příkladem toho, že když se lidé v institucích snaží efektivně pomoci a je při tom využito všech možných prostředků, cesta z bludného kruhu je reálná. Dokumenty o naději tak ukazují cestu těm, kteří podobné problémy řeší, ale i institucím, které v nich mohou najít inspiraci. Zároveň také upozorňují na rány, jež se budou hojit ještě dlouho.

Osm nejčastějších trápení

Podle projektové manažerky Šance Dětem Aleny Hechtové, která je autorkou scénářů i produkční videodokumentů, se portál – přestože každý problém je specifický – pokusil vytipovat osm nejčastějších trápení, která české rodiny a rodiče s dětmi přivádějí až na hranu sociálního vyloučení. „Jsou to dluhy, hrozba ztráty bydlení, nemoc, exekuce, domácí násilí, přestoupení zákona, nedostatek peněz v důsledku ztráty zaměstnání či absence alimentů od partnera,“ uvedla.

Na portálu Šance Dětem budou publikovány postupně až do konce letošního roku. Stojí za zamyšlení, v existenčním ohrožení se totiž můžeme ocitnout všichni.

Cyklus dokumentárních filmů se sociální tematikou navazuje na úspěšnou sérii videodokumentů (2014-2015), ve kterých bylo postupně představeno osm rodin se zdravotně postiženým dítětem.

 

Čtěte také: 

Jaké to je strávit pár dnů s bezdomovci? 

Lidé, kteří nezištně pomáhají, dostali první ocenění

Kuchařky bez domova otevřely jídelnu. Vaří samá zdravá jídla

 

foto: Šance dětem, Obědy pro děti, zdroj: Šance dětem

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...