fbpx


Zveřejněno: 21. 4. 2017

Polévka z červené čočky, špagety bolognese nebo pohankový salát s tofu. Takové slavnostní otevírací menu nabídla Jídelna Kuchařek bez domova. Polévka za 25 korun (s pečivem za třicet), hlavní jídlo za 75, celé menu za 95 korun. Útulnou jídelnu, kde vám uvaří bezdomovkyně, najdete na pražském Smíchově.

V jídelně najdete, co potřebujete: dobré jídlo, milý personál, wifi i genius loci. „Přejeme si úspěch, chceme, aby sem lidé rádi chodili, aby se tady cítili dobře,“ uvedla pro náš portál jedna z kuchařek Nikola Kotlárová. Jídelnu otevřela obecně prospěšná společnost Jako doma - Homelike. Kuchařky bez domova již několik let v rámci různých společenských a kulturních akcí (kupříkladu na vltavské náplavce nebo na farmářských trzích) nabízejí veganské dobroty, třeba lilkovou či cuketovou pomazánku na topince. Připravují také chutné polévky, vedle zmíněné čočkové třeba i špenátovou nebo zelňačku.

jidelna bezdomovcu foto 3

Různé pochutiny vám kuchařky klidně zabalí s sebou.

Jídlo i s sebou

Doposud dobroty nabízely za dobrovolný příspěvek, nyní svou činnost zprofesionalizovaly. Čtyři z nich pracují v jídelně na hlavní pracovní poměr. Spolu s Nikolou třeba i její máma Helena. Jídelna spatřila světlo světa právě díky úsilí organizace Jako doma - Homelike. Radnice Prahy 5 jim vyšla vstříc, když jim prostor pronajala za symbolický nájem. Iniciovala to zastupitelka a někdejší radní pro sociální politiku Tatiana Konrádová (SZ), otvíračky se zúčastnil i nynější radní pro sociální politiku Petr Lachnit  (ANO).

K vybudování kamenné jídelny Kuchařky bez domova směřovaly dlouho, pořádaly několik beneficí, získaly plno příznivců, organizátoři akcí si objednávají jejich catheringy. Tyto služby nabízejí dál, a kdo nebude mít čas posedět v jídelně na Smíchově, může si koupit jídlo s sebou. Kvůli eliminaci odpadu je lepší, pokud si přinese vlastní krabičku, jsou tu ale připraveni i na variantu, že ji mít nebudete. Otevřeno mají každý všední den od 11.30 do 19 hodin.

S organizací Jako doma spolupracuje i Nadační fond Bez-Domova, jehož posláním je pomáhat lidem bez střechy nad hlavou – financovat vznik pracovních míst, investovat do jejich rekvalifikace, vzdělání nebo profesního proškolení. 

jidelna bezdomovcu foto 2

Pokud máte doma nějaké nádobí co nepoužíváte, klidně ho přineste.

Kuchařky shání nádobí

Podle slov jedné z kuchařek Evy Kundrátové jídelna nabízí zdravá a plnohodnotná veganská jídla. Používají se zde lokální a sezónní potraviny. Zpracovávají i zeleninu, kterou kvůli vzhledu obchody neprodávají. „Oproti běžným restauracím a kavárnám máme jídlo za cenu, která je dostupná i lidem, kteří si návštěvu běžných restaurací nemohou dovolit, obzvláště těm zaměřeným na zdravou a rostlinnou stravu,“ dodává.

Kuchařky shánějí nádobí, takže pokud vám doma přebývají hrnky nebo talíře, neváhejte a doneste jim je. V jídelně je příjemně. Nabídka dne je vystavena na pekáči, na pánvičkách se blyští „stěna kuchařek“, fotografie, příběhy i vzkazy žen bez domova, které zde našly uplatnění. Vše je výhradně z recyklovaných materiálů. Lenka Vrbová z organizace Jako doma doplňuje, že plánují i přednášky, promítání a diskuse na různá sociální témata nejen o bezdomovectví. Zkrátka lepší rozsvítit malou svíčku než nadávat na tmu.

 

foto: Andrea Cerqueirová

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...