fbpx

Díváme-li se srdcem, uvidíme všechnu krásu světa. - Neznámý autor

Zveřejněno: 20. 6. 2023

„A nemáte nějakého, který není černý?“ S touto větou se prý často setkávají zaměstnanci psích útulků, když zařízením provází zájemce o adopci. O černé psy prostě není tak velký zájem. Proč? Kromě špatných fotografií, které často zaměstnanci útulků pořizují ve spěchu, je to mimo jiné také fakt, že fotky černých hafanů nemají na sociálních sítích takový úspěch. Podle Americké společnosti proti násilí na zvířatech je vzhled zvířete důvodem jeho odmítnutí až u 30 % adopcí.

Nikdo není dokonalý

…ani lidé, ani psi. Ne každý chlupáč navštěvuje psí salon, ne každý páníček pečuje o jejich fyzickou a také psychickou kondici. Faktem ale zůstává, že i pejskové, kteří nemají tu nejkrásnější srst, nejzdravější zuby nebo nejroztomilejší kukuč, jsou prostě krásní a mohou být právoplatným členem kterékoliv domácnosti.

Soutěž o nejošklivějšího psa světa vzešla z nápadu místního sdružení Old Adobe v kalifornské Petalumě uspořádat psí přehlídku a získat tak nějaké finanční prostředky do rozpočtu v 70. letech 20. století. Člen sdružení Ross Smith přišel s nápadem uspořádat soutěž o nejošklivějšího psa a ten se překvapivě ujal.

Od roku 1988 je soutěž World´s Ugliest Dog Contest každoroční součástí programu veletrhu Sonoma-Marin Fair a dávno už překonala hranici události lokálního významu. Pravidelně přitahuje pozornost médií a tisíců diváků, jejím cílem je oslavit krásu netradičně vypadajících psů a zvýšit povědomí o záchraně a adopci zvířat.

Vítěz soutěže získá kromě šeku na 1 600 dolarů také pohár a výlet do New Yorku. Soutěž každoročně sleduje až 30 000 diváků, název World´s Ugliest Dog byl kvůli možnému zneužití registrován a je chráněn ochrannou známkou. Pojďme se podívat na některé rozkošné vítěze minulých let!

Po dvouleté nucené covidové pauze se soutěž naposledy konala v roce 2022 a vítězem se stal Mr. Happy Face (Pan Smíšek), sedmnáctiletý nalezenec z Arizony.

mr. happy face

Posledním vítězem předcovidové doby se v roce 2019 stal původně toulavý hafan s neučesatelnými vlasy Scamp the Tramp.

profimedia 0450527629

A v roce 2018 to byla buldočí fenka Zsa-Zsa, zachráněná z množírny.

profimedia 0375863068

No nejsou nádherní? Pokud jste stejného názoru jako my, a to, že první dojem může klamat a často se tak děje, můžete se zapojit do hlasování o letošního „ošklivce“. Soutěž World´s Ugliest Dog se tradičně koná třetí pátek v červnu, a to je už tento týden. Prohlédnout si galerii soutěžících a hlasovat pro toho, ke kterému cítíte největší sympatie, můžete tady.

A pokud přemýšlíte o tom, že si čtyřnohého kamaráda také pořídíte, zkuste se porozhlédnout po útulcích ve vašem okolí. Vyhladovělá psí srdíčka se vám za vaši péči tisícinásobně odmění.

Související…

Proč se psi tak často podobají svým majitelům? Odpověď hledejte v narcismu
Michal Švehla

foto: zdroj: Profimedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...