fbpx

Kalendárium: Den legendárního krále, který prý zvedl kámen o váze 2,5 tuny, měl 30 manželek a sjednotil znepřátelené ostrovy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Dnes se společně podíváme na Havaj, kde se slaví den mocného vládce a dobyvatele, krále Kamehamehy Velikého, kterému ostrovy vděčí za mnohé

Zveřejněno: 11. 6. 2023

Když se Kamehameha v roce 1758 narodil do havajské královské rodiny, po obloze zrovna prolétla Halleyova kometa, která dle proroctví předpověděla, že se tento muž jednou stane velkým vůdcem. To také vedlo k tomu, že byl už od dětství chráněn a skrýván, aby unikl ostřížím zrakům znepřátelených klanů, které v něm právě kvůli tomuto znamení viděly extrémně velkou hrozbu.

Nicméně kometa nebyla jediným příslibem slavného života Kamehamehy. Když prý budoucí král ve svých 14 letech zahájil výcvik u krále Kalaniʻōpuʻu'u, svého strýce a tehdejšího vládce Havajských ostrovů, dokázal prý zvednout ze země slavný havajský kámen Naha, který vážil 2,5 tuny! Tato událost naplnila proroctví, které říkalo, že velký muž, který sjednotí ostrovy, bude schopen zvednout kámen. Kamehamehův strýc ho také seznámil s anglickým objevitelem Jamesem Cookem na palubě jeho lodi HMS Discovery. V roce 1779 byl Cook v bitvě s Kamehamehou zabit.

 

Po nástupu k moci Kamehameha učinil chytrý krok a seznámil se se zahraničními spojenci, jako byli John Young a Isaac Davis. S jejich pomocí zaútočil v roce 1790 na ostrov Maui. Právě tito muži mu také poradili, aby vyměnil vyhledávané havajské santalové dřevo za západní zbraně. S touto skvělou výbavou pak dokázal se svou armádou ovládnout většinu ostrovů. V roce 1810 se král Kamehameha stal prvním vůdcem, který vládl všem Havajským ostrovům.

Další zajímavostí je, že podle některých zdrojů měl král až 30 žen a asi 35 dětí.

Kromě toho, že mu Havaj vděčí za své sjednocení, byl král prý také velký novátor a například zavedl nové zákony, které chránily cestovatele i bezbranné. Některé jeho zákony byly tak pokrokové, že jejich zdokonalená verze se v roce 1978 stala součástí ústavy havajského státu.

Oslavy krále

Tento muž prokázal takovou sílu a inteligenci, že mu lidé nejen na Havaji každoročně 11. června vzdávají hold. Krále si připomínají velkolepými oslavami, barevnými vozy, květinovou výzdobou a průvody s živou hudbou. Socha Kamehamehy s názvem "Dobyvatel" a další čtyři sochy umístěné na Havaji, Oahu, Maui a ve Washingtonu D.C. lidé zdobí květinovými věnci, které věší na nataženou ruku královy sochy. 

Ve Waikiki, městské části hlavního města Honolulu, se každoročně koná květinový průvod. Jedná se o velkolepou přehlídku havajské kultury pro všechny, která je díky své oslnivé okázalosti a pestrým barvám skutečnou pastvou pro oči.

Související…

Rozmluvy se včelami a nevkusné dárky: 12 bizarních rituálů britské královské rodiny
Hana Průšová
 

foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...