fbpx

Spojené království oplakává smrt královny Alžběty II. s intenzitou, jež odpovídá staletím trvání monarchie i dekádám, které sama královna strávila na trůnu. Alžběta pro Brity ztělesňovala jak monarchii, tak její ideály. Ale i monarchie a monarchové mají své libůstky...

Zveřejněno: 16. 9. 2022

Britský novinář Stephen Johnson se svým sporným vztahem k britské monarchii netají. Má k tomu, jak sám říká, „důvod na obou stranách pomlčky“, protože je irsko-amerického původu. Zpravodajství podle něj po smrti královny odhalilo, „jaká banda podělaných šílenců britská královská rodina je“. Magazínu Lifehacker poskytl „seznam dvanácti ze zhruba osmi miliard podivných zvyků a rituálů, které obklopují život a smrt britské královské monarchie“. Posuďte sami.

1. Národ je paralyzován 

„Po smrti královny nastalo dvanáctidenní období smutku, kdy se ruší významné akce, automaty na kondomy přestaly vydávat kondomy a televizní kanály přešly na celodenní smyčku spotů o královně. To všechno je zábavné a spousta Britů je určitě ráda, že má pár dní volna, ale v den královnina pohřbu se zavírá úplně všechno včetně potravinových bank a nemocnic. To už tak zábavné není,“ říká.

2. Ukradený kámen osudu

Kámen osudu (Stone of Destiny) je červený pískovcový blok, na který králové a královny během korunovačního obřadu usedají už od roku 841. V roce 1296 jej král Eduard I. odvezl ze Skotska jako válečnou kořist do Westminsterského opatství, kde ležel až do roku 1950. Tehdy kámen ukradli čtyři skotští vysokoškolští studenti a přivezli ho zpět do Edinburghu.

m shutterstock 708102442

Kámen osudu (zdroj: Shutterstock)


Aby se předešlo politické bouři, nebyla vznesena žádná obvinění. Při krádeži však byl kámen poškozen. Zloději do něj před opravou vložili vzkaz, o kterém sice nikdo neví jistě, co říká, ale pravděpodobně je to: „Naser si.“

3. Informovat včely

Po stovky let praktikovali včelaři po celé Evropě tradici informování svých včel o významných událostech v životě, jako jsou svatby, narození a pohřby.

0 john chapple 3

John Chapple s královskými včelami (zdroj: Bristol Live)


Smutná povinnost informovat královské včely o smrti královny Alžběty II. připadla královskému včelaři Johnu Chappleovi. Ten zároveň nedávno královským včelám oznámil, že jejich novým pánem bude král Karel III., a poté na úly navlékl černé závěsy, aby dal najevo, že včely truchlí. „Jako by to těm včelám nebylo úplně u pr….,“ poznamenává Johnson.

4. Pravidla nástupnictví

V roce 1688 uprchl král Jakub II. z Anglie. Anglický parlament napnul své politické síly a místo jeho syna nabídl trůn Jakubově dceři Marii a jejímu manželovi Vilémovi Oranžskému. Od té doby parlament v podstatě rozhoduje o tom, kdo je králem nebo královnou, ale používá přísná kritéria.

Nový panovník musí být potomkem princezny Žofie, hannoverské kurfiřtky a vnučky Jakuba I., a protestantem ve společenství s anglikánskou církví, který přísahá, že bude zachovávat anglikánskou a skotskou církev. Římským katolíkům je výslovně zakázáno vládnout.

5. Král a královna vlastní všechny labutě

Podle Davida Barbera, značkovače královské labutí rodiny, „má král právo nárokovat si jakoukoli neoznačenou labuť plující ve volných vodách“. Hlava královské rodiny vlastní také všechny delfíny ve Spojeném království, šest královských rezidencí, největší diamant na světě, Westminsterské opatství, britské mořské dno, práva na všechny skotské zlaté doly a nejlepší místo na Wimbledonu.

6. Smrt krále Jiřího V.

V roce 1936 ležel Jiří V. na zámku Sandringham v kómatu, ale s umíráním si dával načas, a tak jeho lékař lord Dawson urychlil proces tím, že mu vstříkl smrtelné dávky morfia a kokainu.

m shutterstock 785842210

Jiří V. (zdroj: Shutterstock)


Udělal to prý proto, aby se „oznámení dostalo do ranních novin namísto méně vhodných večerníků“.

7. Tajný olejový rituál

Magický Kámen osudu není jediným aspektem královských korunovací. Existuje také tajný rituál pomazání, při němž se nový panovník natírá speciálním olejem tajného složení.

Při korunovaci královny Alžběty II. v roce 1953 byla údajně onou tajemnou tekutinou směs sezamového a olivového oleje s vůní civetu, pomerančových květů, růží, jasmínu, skořice, pižma, benzoinu a ambry (velrybího zvratku). Podrobnosti o rituálu jsou tajné. „Předpokládal bych, že panovník dělá s královským, esenciálním olejem něco doopravdy, ale královská rodina je tak tupá a bezduchá, že to nejspíš nedělá, což je horší,“ komentoval opět Johnson.

8. Klenoty a roh jednorožce

Královna Alžběta I. si v 16. století zakoupila „roh z Windsoru“ a věřilo se, že pití z něj neutralizuje jed v tekutině. Nikde ale není zdokumentováno, že by o tom byl někdo někdy natolik přesvědčen, aby to vyzkoušel. A během anglické občanské války ve 40. letech 16. století se roh ztratil.

9. Dvě tváře Karla III.

Ještě když byl nový král pokorným princem Charlesem, podváděl svou manželku, princeznu Dianu, s Camillou Parker-Bowlesovou, která byla v té době také vdaná.

m shutterstock 1912139866

zdroj: Shutterstock


V roce 1989 prý jeden „rozhlasový nadšenec“ nahrál telefonní hovor mezi princem a Camillou, který měl obsahovat toto:

Charles: Ach, Bože. Budu prostě žít ve tvých kalhotách. Bylo by to mnohem jednodušší!

Camilla: (směje se) Staneš se mými kalhotami? (Oba se smějí). Aha, ty se vrátíš jako pár kalhotek.

Charles: Nebo, nedej bože, Tampax. To bych byl celý já! (Směje se)

10. Sexuální křeslo krále Eduarda VII.

Edward VII., přezdívaný Špinavý Bertie, byl tak zhýralým panovníkem, že měl speciální sexuální křeslo určené k tomu, aby se mohl zabavit s francouzskými prostitutkami.

m shutterstock 152438711

Socha Eduarda VII. v Liverpoolu. (zdroj: Shutterstock)


„Siege d'amour“, uchovávané v pařížském nevěstinci, bylo navrženo tak, aby korpulentní král mohl koordinovat soulož se dvěma kurtizánami, a to současně nebo po sobě. Nikdo si není jistý, jak to vlastně fungovalo, jde o podivné dvouúrovňové křeslo s držadly a třmeny, ale spekuluje se, že šlo o to, aby mu při sexu jeho mohutné břicho nepřekáželo.

11. Vážení před a po štědrovečerní večeři

Od počátku 20. století dodržuje královská rodina sváteční tradici, kdy se před a po štědrovečerní večeři váží. Nejde o hanobení tlouštíků, ale o oslavu tloušťky. Hosté, kteří přibrali tři kila, jsou považováni za ty, kteří se opravdu dobře a svátečně najedli.

„Když pomineme nevhodnost konzumace jakéhokoli množství britského jídla obecně, tři kila jsou hodně. Co je to s těmi lidmi?“ neodpustil si Johnson štiplavou poznámku.

12. Nadělování „nevkusných“ dárků

Na Štědrý den se veselí členové královské rodiny scházejí před vánočním stromkem, aby si navzájem dali neotřelé dárky. Mezi dary z minulosti údajně patří lžička s nápisem „zabiják obilovin“ nebo sada „vypěstuj si vlastní přítelkyni“, kterou dostal Harry, když byl svobodný.

Související…

Francouzský rozhlas pohřbil anglickou královnu i Pelého. Omylem
Jan Handl

foto: Shutterstock, Bristol Live, zdroj: Lifehacker

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...