fbpx

Kalendárium: Dnes oslavujeme rosé - glamour nápoj pro náročné 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Rosé není jen o barvě, je to něco víc. Je to jako životní filozofie v jedné skleničce. Je to jako taneček na jazyku, kdy se sladkost a kyselost spojují v jedinečnou harmonii. Je to jako lákavý polibek, který vám na rtech zanechá jemnou stopu.

Zveřejněno: 10. 6. 2023

Když se vyjasní obloha, vysvitne slunce a voda v rybnících se začne ohřívat, je ideální čas na sklenku rosé. Ale kdo byl ten kouzelník, který jako první stočil růžový opar soumračné oblohy do lahve?

Dodnes bohužel přesně nevíme, kdy rosé vzniklo, protože už dávno předtím měla řada známějších červených vín běžně růžovou barvu. Je to proto, že techniky používané k výrobě tmavších vín nebyly příliš rozšířené. Oblasti jako například starověké Řecko, jehož obyvatelé byli odborníky na vše, co se týkalo vína, dávaly přednost světlejším nápojům, protože ty vypadaly civilizovaněji.

 

Co jste možná nevěděli

  • Růžové víno není určeno ke "zrání". Nejlepší je zkonzumovat ho do dvou až tří let od data výroby. 
  • Odkud pochází ta nejkvalitnější rosé? Z francouzské Provence. Pokud tedy máte pochybnosti a nevíte, jakou láhev zvolit, vyberte si víno z této oblasti. 
  • Ve Francii se růžovému víno říká rosé, v Itálii Rosato a ve Španělsku Rosado.
  • Rosé se vyrábí z červených odrůd hroznů, ale kvasí jako bílé víno a podává se nejlépe vychlazené, stejně jako ostatní bílá vína.
  • Rosé je ideální nejen pro letní dny. Můžete ho podávat i jako aperitiv k večeři během celého roku. Dobře se hodí ke grilování, kořeněným jídlům, kuřecímu a vepřovému masu, sushi, mořským plodům, uzeninám a sýrům, tapas, salátům, pizze a dalším!

Podobně jako v minulosti i v dnešní době je rosé spojováno se vším, co je elegantní, nóbl a glamour. Je tak oblíbené, že ho mnozí považují za víno k uhašení žízně. Nenáročný nápoj, který můžete popíjet při vaření nebo jako osvěžení nabízené hostům před večeří. 

Víno rosé je také symbolem tolerance. Když si ho nalijeme do sklenice, ukazujeme, že jsme otevřeni novým zážitkům a ochotni překračovat hranice. Rosé nás učí, že svět není černobílý, ale plný nádherných odstínů růžové. Je to zkrátka nápoj, který říká: "Nestresuj se, užívej si každý moment." Proto si dnes zasloužíme alespoň jednu skleničku. Oslavme Den vína rosé. Ať je náš život plný radosti, lásky a samozřejmě skvělého vína! Na zdraví!"

Související…

Jak se moravská vína dostala mezi ta světová a jak tomu pomohli i menší vinaři
Ivan Verner
 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Nationaltoday.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...