fbpx

26. května si fanoušci každoročně připomínají vydání nejslavnějšího upírského románu všech dob (1897), jeho autora Brama Stokera i hlavního hrdinu – Drákulu

Zveřejněno: 26. 5. 2023

Postava Drákuly byla inspirována skutečnou historickou postavou valašského knížete Vlada III., který v bojích proti Osmanské říši během 15. století proslul brutálními metodami poprav, zejména napichováním nepřátel na dřevěné kůly. Přezdívku Drákula, což v rumunštině znamená „syn draka“ nebo „syn ďábla“, si vysloužil proto, že jeho otec byl členem takzvaného Dračího řádu – spolku, který bránil šíření křesťanství ve východní Evropě.

Bram Stoker, irský spisovatel a divadelní manažer, narazil na jméno Dracula při rešerších pro svůj román ve veřejné knihovně v anglickém městě Whitby Abbey, kde strávil nějaký čas na dovolené. Prvky transylvánského folkóru a legend, v nichž vystupují upíři a nemrtví, živící se krví živých, spojil s vlastní představivostí a vytvořil příběh upíra, který ze svého hradu v Transylvánii cestuje do Anglie, aby tam hledal nové oběti a moc.

Přestože se román Drákula setkal po vydání s převážně pozitivními recenzemi, bestsellerem se nestal okamžitě. Postupem času si ale oblibu získal a byl dokonce několikrát zfilmován. Mezi nejznámější adaptace patří němý film Nosferatu z roku 1922, film Dracula z roku 1931 s Belou Lugosim v hlavní roli, film Dracula z roku 1958 s Christopherem Lee v hlavní roli, film Dracula z roku 1979 s Frankem Langellou v hlavní roli a pochopitelně také Drákula z roku 1992 v režii Francise Forda Coppoly s Keanu Reevesem a Gary Oldmanem v hlavních rolích.

dracula

Gary Oldman jako zatím poslední filmový hrabě Drákula. (zdroj: CSFD)


Mezinárodní den Drákuly byl vyhlášen v roce 2012 skupinou Whitby Dracula Society, která propaguje dědictví Stokera, Drákuly a gotické kultury. Společnost pořádá pěší výlety, přednášky, výstavy, večírky a další akce na oslavu románu a jeho odkazu. Whitby Abbey je také místem, kde Stoker našel inspiraci pro některé scény svého románu, jako je například Drákulův příjezd do Anglie na ztroskotané lodi.

Mezinárodní den Drákuly je dnem, kdy si připomínáme jedno z nejvlivnějších literárních děl, která kdy byla napsána. Ať už patříte k fanouškům hororu nebo ne, Drákulovi jste pravděpodobně neunikli. Na filmovém plátně nebo monitoru svého notebooku či chytrého telefonu už jste některou z filmových verzí zřejmě shlédli. A jestli ne, je nejvyšší čas. Pohodlně se usaďte na svou oblíbenou pohovku a pusťte si filmovou klasiku, která se neomrzí. Možná byste mohli předem zavřít okna a nahlas říct, že upíři ve vašem příbytku nejsou vítáni. Jen tak, pro jistotu…

Související…

Kalendárium: Dnes slavíme den vína. Připijte si na zdraví!
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, ČSFD, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...