fbpx

S popáleninami se v Česku ročně léčí 9 tisíc dětí. Na bolestivé úrazy lze vyzrát 2 fotografie
zdroj: Unsplash

Statistiky Státního zdravotního ústavu hovoří neúprosně – s popáleninami se ročně potýká na 100 tisíc Čechů, téměř polovina musí kvůli závažnosti poranění vyhledat lékařskou pomoc, ze 40 % jde o ty nejmenší

Zveřejněno: 24. 5. 2024

Momentálně se blíží období, kdy se obecně nabádá ke zvýšené opatrnosti. Letní prázdniny znamenají více volného času pro děti, zmnožení potenciálně rizikových situací s tím jde ruku v ruce. Třeba máte doma malou aspirující kuchařku nebo kuchaře, kteří si nikdy neodpustí příležitost asistovat vám nebo prarodičům u plotny. A právě teď je na čase zbystřit! Naštěstí vám s tím mohou pomoci speciální ochranné pomůcky, které jsou na tuzemském trhu k dostání.

Domácnosti plné nástrah

Popáleniny jsou všeobecně považovány za typ úrazů s jedněmi z nejzávažnějších následků vůbec, v extrémních případech je léčba doživotní. Lékaři v tuzemsku za rok ambulantně vyšetří zhruba 9 tisíc dětí s různě těžkými popáleninami, jednu třetinu z toho tvoří opařená batolata. Z těchto dětských pacientů jich skončí hospitalizovaných cca 1,2 tisíce, což odpovídá přibližně 2,5 % všech zaznamenaných dětských úrazů. Zejména v jejich případě platí, že nejvíce nástrah číhá ve zdánlivém bezpečí domovů.

Menší děti do jednoho roku si nejčastěji popálí ruce nebo dlaně z důvodu kontaktu se žhnoucím předmětem, např. kuchyňskou plotýnkou, žehličkou nebo rozžhaveným krbem. U starších dětí, cca do tří let věku, bývá problematická vroucí voda – politím mohou vznikat život ohrožující popáleniny obličeje, hrudníku nebo opět rukou. S rostoucím věkem pak přibývá úrazů způsobených hořícím oděvem. Pochmurné statistiky udávají, že popálení je ve světě celkově třetím nejčastějším důvodem dětských úmrtí a na vině většinou bývá zanedbaná prevence.

„Až v 90 % případů se popáleninám dá předejít účinnou prevencí. Vzhledem k tomu, že se drtivá většina úrazů odehrává v kuchyni nebo koupelně, tak i malá změna může vaši domácnost udělat bezpečnější,“ varuje Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze (FNKV), v níž zároveň působí 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy. „Je dobré si uvědomit, že třeba čaj nebo káva má tři minuty po zalití cca 70 °C. Ke vzniku závažné popáleniny stačí dětské kůži jedna vteřina kontaktu. Z toho vyplývá, že k bolestivé tragédii může dojít velice náhle a rychle,“ dodává lékař, který stojí i za osvětovou kampaní 70 °C, která má za cíl předcházet tomuto typu domácích úrazů.

bezpecne v kuchyni chnapka

Základní poučky pro předcházení popáleninám existují – z většiny jsme je s trochou zamyšlení schopni dovodit selským rozumem. Třeba, že dětem je potřeba zabránit v kontaktu s horkými dvířky trouby nebo že máme primárně vařit na zadních plotýnkách a hrnce i pánve natáčet tak, aby malí kuchtíci nedosáhli na rukojeť. Velkou stopku má i vaření s dítětem v náruči nebo v nosítku a nechávání zápalek v místech, která jsou pro dítě snadno dosažitelná. To jsou jen některé ze základních zásad.

Kde selský rozum nestačí, tam musí technologie

Zejména v dnešní době je ale žádoucí podpořit bezpečnost ještě pomocí moderních technologií. Na trhu je k sehnání celá řada nejen kuchyňských pomůcek určených k ochraně před popálením. Jde například o různé hasicí přístroje (hlavně práškové) nebo protipožární deky. Od loňského roku je ale k dostání i speciální kuchyňská chňapka, kterou v rámci projektu Bezpečně v kuchyni představily firmy Aramark, největší poskytovatel stravovacích služeb v České republice, a prodejce prémiového kuchyňského vybavení Potten & Pannen – Staněk ve spolupráci s Klinikou popáleninové medicíny FNKV v Praze a jejím přednostou Robertem Zajíčkem.

V obchodech i na e-shopu tuto pomůcku poznáte podle loga dlaně ruky – ta se totiž rovná jednomu procentu lidského těla, což je zároveň rozměr, který se používá k prvotnímu odhadu rozsahu popálenin i plochy, kterou lze při úrazu aktivně u dětí chladit.

„Práce specialistů Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze si velmi vážíme a jsme rádi, že ji tímto projektem můžeme aktivně podpořit. Naše firma má vzhledem k oboru, ve kterém podnikáme, také minulé zkušenosti s nepříjemnými úrazy popálením a nová chňapka je tak cestou, jak posílit standardy bezpečnosti v našich provozech, ale i domácnostech po celé ČR,“ popisuje generální ředitel společnosti Aramark Vladimír Staněk záměr za vývojem výrobku, na kterém se podílela i chráněná dílna ERGO Zlín a zátěžové testy provedla Technická univerzita v Liberci (TUL). „Naším záměrem je rozšířit její používání mezi další restaurační subjekty nebo hotely v Česku a společně tak pomáhat jak osvětě, tak pravidelnými příspěvky klinice,“ doplnil Vladimír Staněk.

„Nejvíce popálenin vzniká v oblasti předloktí, které klasické kuchyňské rukavice nechrání. Naše chňapka má prodlouženou délku přibližně o čtyři centimetry, tvoří ji čtyři ochranné vrstvy a splňuje veškeré protipožární standardy. Bezpečné prostředí v kuchyni je základ – bohužel této problematice často nepřikládáme tolik pozornosti, kolik si zaslouží. Určitě se ale shodneme na tom, že nám všem jde především o ochranu našich nejbližších,“ navazuje se specifiky Miloš Staněk, CEO společnosti Potten & Pannen – Staněk, v jejíchž obchodech a na e-shopu pottenpannen.cz je unikátní pomůcka k zakoupení. Od uvedení chňapky Bezpečně v kuchyni na trh se jí prodalo 2 000 kusů.

Kampaň Bezpečně v kuchyni si dala za cíl upozornit na rizika spojená s popáleninami. Obě společnosti se zároveň rozhodly podpořit Kliniku popáleninové medicíny FNKV i finančně. Nyní jí předaly již druhý šek na 100 tisíc korun. Její lékaři tak získávají potřebné prostředky pro realizaci náročných medicínských postupů na jednotkách intenzivní péče, pro dlouhodobou péči o jizevnaté následky úrazů i rekonstrukční chirurgii či laserterapii. Vy navíc zakoupením chňapky a zvýšením domácí bezpečnosti můžete teď například oslavit i blížící se Mezinárodní den dětí!

Související…

Na zisky nehrajeme. Jsem ráda, když jsme na nule, říká zakladatelka sociální kavárny
Michala Jendruchová

 

foto: Potten&Pannen, zdroj: Potten&Pannen

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...