fbpx

Zveřejněno: 28. 2. 2017

Za poslední roky jsme doslova zaplaveni informacemi o tom, co je zdravé, co nezdravé, co živé a co mrtvé a co dokonce superzdravé. Při zkoumání toho všeho se navíc dozvídáme, co nás překyseluje, zahleňuje či zatěžuje lepkem. Problém je, že velmi často si ty zaručené informace protiřečí a přibývá lidí, kteří jsou z  touhy po zdravé stravě hodně zmateni a vystresováni. Pokud se tak cítíte, pak i pro vás bude můj blog na Flowee.

Když jsem dostala nabídku na spolupráci s Flowee, tak jsem byla v rozpacích. Vysoce moderní komunikační svět se střetl s mým lehce postaru fungujícím bytím. Nemám totiž facebook ani wifi, nesleduju sociální sítě a nemám v mobilu žádné „apky“.  Současně se i bez toho všeho staly z mých knih bestsellery a já poctivě, ale značně neefektivně odpovídám na mnoho dotazů mých čtenářů….často s vědomím, že by dané téma zajímalo určitě více lidí.

A tak jsem se rozhodla, že se do Flowee zapojím. Trápí mě totiž stále častěji, jak se svět zdravé stravy komplikuje, prezentuje příliš složitě a díky tržnímu systému a moderním marketingovým strategiím můžete mít pocit, že se bez chia semínek a ranního zeleného smoothie snad ani nedá dobře žít.  Čím déle se o výživu zajímám (a dnes už je to přes dvacet let), tím více vnímám zbytečný informační chaos a úplné odpojení od zdravého selského rozumu.

foto alena hrbkov mandlovo uokoldovz chlebuek ze apaldova mouky
Moje zdravé vaření je jednoduché, sezónní, výtečné a vystačím si především se základními surovinami. Chci vás svým přístupem inspirovat.  A možná časem natočím i nějaká videa přímo z mé kuchyně.

Flowee tak bude kromě mých knih zatím jediné místo, kde o sobě dám pravidelně vědět.  Moje představa o tématech blogu zraje, ale hlavní záměr je ukázat vám, že jíst zdravě je jednoduché, že si lze vytvořit systém zdravého stravování na celý život a není nutné držet žádné komplikované diety. A že stačí celkem málo informací k tomu, aby každý z nás snadno porozuměl tomu, co zdraví prospívá a co mu škodí.

Roční seriál od jara

12 zdravých surovin zdomácní u vás v kuchyni

Připravím pro vás seriál postupných malých kroků k ozdravění jídelníčku. Právě vybírám 12 zdravých surovin, které patří mezi mé favority a přitom se stále v mnohých kuchyních pravidelně nepoužívají.  Vyberu i naše 2-3 nejoblíbenější recepty ke každé surovině.  A vy tak budete mít během jednoho roku šanci postupně změnit jídelníček.

A až se za rok podíváte do své spíže, zjistíte, že pravidelně používáte jáhly, pohankovou mouku, špaldovou krupici, cizrnu, červenou čočku, dýňové a konopné semínko nebo třeba kysanou zeleninu. A že se váš jídelníček zásadně změnil, aniž byste drželi komplikované diety. Začínáme s nástupem jara! Těším se na setkávání s vámi. 

Foto: Shutterstock, Alena Hrbková

 

Tipy redakce

Co přineslo na Zemi život? Zřejmě vznikl tady. Díky pevninským sopkám

Co přineslo na Zemi život? Zřejmě vznikl tady. Díky pevninským sopkám

Vznik života je pořád ještě pro nás zahalen tajemstvím, tedy pokud nejsme...

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Provoz elektromobilů ekologický je. Ovšem jejich výroba kvůli bateriím nikoli

Na konci devatenáctého století představovaly elektromobily špičku tehdejší...