fbpx

Postavit si doma privátní wellness na míru je dnes jednodušší než kdykoli dříve. Díky obrovskému rozmachu hydromasážních van, vířivek, solárních luk, finských saun a infrasaun nebo wellness příslušenství máte dnes tolik možností, že si oázu relaxu mohou doma zařídit i ti z vás, kteří mají omezený rozpočet nebo bydlí v menším bytě

Zveřejněno: 24. 6. 2022

Nejjednodušším doplňkem wellness na míru je sprchová hlavice s více režimy proudu. Napojíte ji na klasickou hadici a užijete si s ní například silný masážní proud nebo osvěžující rozprašovač. K dispozici jsou také hlavice, které barevně svítí – nejčastěji podle aktuálně nastavené teploty.

Abyste nemuseli sprchovou hlavici pořád držet v ruce, pořiďte si k ní držák. Ten ukotvěte dostatečně vysoko, ať si pod sprchu můžete pohodlně stoupnout.

flowee pexels 2

Pro náročnější z vás bude ještě lepší hlavová sprcha (sprchový talíř), kterou zkombinujte právě s ruční sprchou. Rovněž hlavové sprchy nabízí více režimů proudu nebo barevnou terapii a pokud jsou dostatečně velké, cítíte se pod nimi podobně jako pod vodopádem někde v divočině.

K masážní sprše si ideálně pořiďte termostatickou sprchovou baterii, u které si snáze nastavíte požadovanou teplotu vody a ta pak zůstává konstantní.

Vanám ještě neodzvonilo

I když ve spoustě moderních koupelen už dnes najdete pouze sprchový kout, vany s hydromasážními tryskami mají v domácím wellness své nezastupitelné místo.

Tyto vany už bohužel nemůže mít každý, pro pohodlné koupání by totiž vana měla mít alespoň 170 cm na délku a 75 cm na šířku. Do menších koupelen starých panelákových bytů se taková vana často nevejde. Byť někteří výrobci nabízí masážní vany menších rozměrů, nedoporučujeme je, protože koupel v nich není tak komfortní.

flowee pexels 1

Hydromasážní vana má vždy několik trysek. Ty umístěné na dně bývají menší a jsou určené pro perličkovou masáž, která „hladí“ pokožku a v níž se příjemně odpočívá. Trysky po stranách vany pak bývají větší, silnější a nabízí hydromasáž k pořádnému prokrvení svalů.

Před koupí hydromasážní vany se ideálně poraďte s prodejcem nebo montážní firmou. Kromě přívodu vody a vyřešení odpadu totiž musíte zajistit i přívod elektroinstalace a u některých typů van se vzduchovým systémem také přívod vzduchu. Navíc je nutné, aby k vaně byl dobrý přístup z důvodu oprav či servisních zásahů.

Vířivka nebo swim-spa

Zejména majitelé rodinných domů si mohou dovnitř nebo ven na terasu pořídit vířivku či swim-spa. V porovnáni s hydromasážními vanami jsou větší a výrazně těžší (často přes 500 kg), do bytů se proto těžko dostávají a často se tam ani nevejdou.

Vířivka (whirlpool) je menší, obvykle pro několik osob, kteří v ní sedí a relaxují. Vodu ohřívá průtokové topidlo, tepelné čerpadlo nebo například solární ohřev. Je tedy potřeba, abyste k vířivce měli zavedenou elektřinu, naopak přívod vody není třeba. Vířivku jednou napustíte a pak už vodu jen doplňujete, případně ji jednou za rok pro lepší pocit kompletně vyměníte.

Swim-spa je větší a kombinuje v sobě malý bazén + vířivku. S protiproudem v něm můžete i plavat. Pokud si vířivku či swim-spa dáte na zahradu nebo terasu, umístěte je co nejblíže ke vchodu do domu, abyste se v chladnějším počasí mohli rychle přesunout. Při nižších teplotách je relax v teplé vířivce nebo swim-spa obzvlášť skvělý, jen počítejte s vyšší spotřebou na ohřev vody.

Finská sauna, parní sauna či infrasauna

Pomyslnou nejvyšší metou domácího wellness na míru je sauna – ať už finská sauna, parní sauna nebo například infrasauna. Dobrou zprávou je, že nejmenší sauny dnes mají pár metrů čtverečních, takže se vejdou i do menších bytů či domů.

Klasikou je finská sauna – kabina obložená vonícím dřevem, kde panuje teplota 60–105 °C a suchý vzduch. V infrasaunách není zdaleka takové teplo, obvykle jen kolem 50 °C, protože infrazářiče neohřívají vzduch kolem, ale přímo vaše tělo. Konečně v parní sauně je podobné teplo jako v infrasauně, ale mnohem vyšší vlhkost – až 100 %.

flowee harvia 2

Pokud byste si nemohli vybrat, můžete zvolit kombinovanou saunu, kdy si například do kabiny finské sauny umístíte infrazářič. Před nákupem sauny se každopádně opět poraďte s odborníkem – je nutné zajistit přívod elektřiny, odvětrávání, odvod vlhkosti a v případě finské sauny s klasickými kamny na dřevo také odvod spalin.

K sauně si dále dokupte ochlazovací kádě, ledovače nebo rovnou saunovou sprchu, ve které se ihned po saunování zchladíte. K dispozici je vám celá řada dalšího wellness příslušenství od masážních prostředků po aromatické vůně.

A jestliže máte doma dostatek prostoru, pořiďte si kromě sauny také relaxační místnost se solární loukou. V takové místnosti na strop umístíte zářiče, které vás prohřívají (v případě infračervených zářičů) nebo rovnou opalují (v případě solárních zářičů). Solární louka (někdy nazývaná jako sluneční nebe) je prostor, který vaše domácí wellness posune ještě o úroveň výše.

foto: Horavia, zdroj: Horavia

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...