fbpx

Aplikace může pomocí sledování výrazu obličeje a hlasu pomoci diagnostikovat depresi. Odbourává tak jednu z velkých překážek k udržení duševního zdraví – neochotu přiznat si, že něco není v pořádku

Zveřejněno: 19. 12. 2018

Deprese je pro miliony lidí obrovský problém, navíc je tato nemoc často spojena s nedostatečnou podporou okolí a stigmatizací. Včasná diagnóza může pomoci, ale mnoho psychických poruch je obtížné odhalit. Algoritmy strojového učení a umělé inteligence, díky kterým chytré telefony sledují výraz v obličeji nebo reagují na tón hlasu, by mohly pomoci poskytnout univerzální a levnou cestu ke zjištění příznaků. Pokud by potom bylo potřeba, na řadu může přijít léčba odborníky.

Během studie vedené týmem Stanfordské univerzity vědci zjistili, že software, který vyhodnocuje výraz v obličeji a tón hlasu, může s vysokou přesností identifikovat signály deprese. Vědci do systému strojového učení vkládali videozáznamy lidí bez deprese a s depresí. Systém byl veden k tomu, aby se poučil z kombinace signálů: výrazů obličeje, tónu hlasu a používaných slov. Data byla shromážděna z rozhovorů, ve kterých pacient mluvil s avatarem pod kontrolou psychologa. Systém detekoval 80 % z pacientů trpících depresí.

Nová technologie by mohla být nasazena po celém světě a zjednodušila a zlevnila by přístup do systému zdravotní péče, která se týká psychických problémů.

Vědci jsou na začátku dlouhé cesty, na jejímž konci má být pomůcka, která s vysokou pravděpodobností odhalí u testované osoby depresi a nabídne jí pomoc v podobě kontaktu s odborníky. Podle odborníků je u člověka pochopitelně daleko složitější odhalit právě psychické nemoci, navíc existují překážky v podobě stigmatizace těchto onemocnění, vysoké finanční náklady na léčbu a také nedostatek možností léčení. Nová technologie by mohla být nasazena na mobilní telefony po celém světě a zjednodušila a zlevnila by přístup do systému zdravotní péče, která se týká psychických problémů.

Není to lékař

Vědci každopádně také upozorňují, že tato technologie by neměla nahrazovat lékaře, a dodávají, že použitá data neobsahují chráněné osobní informace. Justin Baker, klinický psychiatr v McLeanově nemocnici v Cambridge ve státě Massachusetts, který se zabývá používáním moderních technologií pro léčbu duševních chorob, je systémem ohromen. Na druhou stranu připomíná, že systém je třeba vyvíjet ve spolupráci s klinickými odborníky. David Sontag, odborný asistent na MIT, který se specializuje na strojové učení v oblasti zdravotní péče, je ve svých prohlášeních ještě opatrnější.

Mnozí pacienti říkají, že je jim příjemnější o svých problémech mluvit se strojem než s lidmi z okolí.

Za avatarem, který získával data při kontaktu s pacienty, byl totiž vlastně ukryt skutečný psycholog, takže zatím není jasné, zda by diagnostikování dobře fungovalo i zcela automaticky. Přesto nové přístupy k detekci a léčbě duševních nemocí mohou zajistit vlastní léčbu přístupnější a snad i účinnější, myslí si Sontag. Ve Stanfordu pracují na chatbotu pro poskytování jednoduché terapie. Vědci tvrdí, že se tento přístup ukázal jako účinný, a mnozí pacienti říkají, že je jim příjemnější o svých problémech mluvit se strojem než s lidmi z okolí.

foto: Shutterstock, zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...