fbpx

Pět gumiček, které zachovají pohodu mezi vámi a vašimi dětmi Dalších 3 fotografií v galerii
Děti jsou naprosto nejvíc... ale je těžké mít to na paměti ve chvíli, kdy vám vylije kakao do čerstvě povlečené postele.

Pět gumiček na zápěstí dokáže divy

Zveřejněno: 23. 9. 2018

I když své děti milujete nade vše na světě, někdy prostě nemají svůj den… a někdy ho pro změnu nemáte vy. Občas ani po několika letech rodičovství nevíte, jak výchovu svých dětí úspěšně zvládat a neztrácet přitom hlavu. Zůstat totiž zenově vyrovnaným ve chvíli, kdy vám čtyřleté dítě hodí telefon do záchodu, do kapsy strčí olízané lízátko „na později“ a vylije kakao do čerstvě povlečené postele, je téměř nemožné.

Související…

Děti se učí mluvit od mámy, ale slovní zásobu získávají od táty
Tereza Hermochová

Takže ano, úplně oprávněně mu zavřete hračky do skříně, aby si s nimi už konečně přestal hrát a začal se oblíkat. To však místo toho, aby to celou situaci uklidnilo, spustí hrozný řev. A pláčete. Teď už oba.

Emocionální bouře

Na konci dne se sice spolu už zase mazlíte a pusinkujete v posteli a vzájemně omlouváte za to  hrozné ráno. Ano, rodičovství je šílený mix nejrůznějších emocí, které si jen dokážete představit. To vše v kombinaci se silným pocitem viny, který cítíte pokaždé, když víte, že jste to emotivně nezvládli. Což je, buďme k sobě upřímní, skoro denně.

rodicovstvi 2

Rodičovství je festival emocí. Uměním je rozpoznat ty pozitivní, odlišit je od negativních, ty první si ponechat a s těmi druhými se rozloučit.


V tom všem shonu není vůbec jednoduché zvládat každodenní situace s chladnou hlavou. A není moc času přemýšlet. Často reagujeme v emocích a ze zvyku. A často jsme už ze všeho tak vyčerpaní, že jedeme na autopilota.

Pět gumiček

Shauna Harveyová nám nabízí řešení, které zveřejnila na svém facebooku. Její příspěvek se stal rychle virálním a obdržel přes 5500 likes a 11 000 sdílení.

 

„Hned ráno, když s mým synem vstáváme, navléknu si na zápěstí 5 gumiček a nosím je tam pěkně celý den. Pokaždé, když mi pak v průběhu dne rupnou nervy a já mu řeknu něco nepěkného, přemístím jednu gumičku na druhé zápěstí. Abych ji dostala zpátky na původní místo, musím pak udělat/říct pět milých věcí (zatancovat si spolu, číst si spolu knížku, zavtipkovat, obejmout se... ).“

Občas na zápěstí každá nějakou tu gumičku nosíme, tak proč jich pár nepřidat a neudělat je užitečnými?

Úžasný nápad, že? Jednoduchý a snadno proveditelný. Občas na zápěstí každá nějakou tu gumičku nosíme, tak proč jich pár nepřidat a neudělat je užitečnými? Pět je ideální počet. Kdo má děti, ví, že přes den se nám něco nepovede víc než jednou. Na stránce Happy you, happy family si navíc můžete stáhnout seznam tipů – co můžete říct nebo udělat, abyste dostali gumičky zpátky na správnou ruku.

5 pozitivních reakcí na jednu negativní

Nejlepší na tom je, že tenhle trik může použít úplně každý. Jak tedy na to?

  1. Najděte si pět gumiček, které vás nebudou škrtit na zápěstí. Nemusí to být jenom gumičky – zkuste použít třeba náramky – jednoduše něco, co půjde snadno přemístit z ruky na ruku.
  2. Až se vaše děti ráno vzbudí, nasaďte gumičky. Je důležité počkat, až se děti vzbudí, abyste s nimi měli tenhle vizuální trik spojený. Nebo se přesune do pozadí a vy ho přestanete vnímat. Když budete mimo dosah svých dětí, gumičky sundejte, a až se s nimi potkáte, gumičky opět nasaďte.
  3. Když se pak přistihnete, že na své dítě křičíte, přesuňte jednu gumičku na druhé zápěstí. Cílem je skončit den se všemi pěti gumičkami na jednom zápěstí.
  4. Gumičku získáte zpátky tak, že se znovu emočně naladíte na své dítě a pokusíte se o pět pozitivních zážitků.

Vědci tvrdí, že na každou jednu negativní reakci, by mělo připadnout pět pozitivních, aby byla znovu nastolena emoční rovnováha. A autorka nápadu říká, že bude tuto gumičkovou metodu používat tak dlouho, dokud si to nebude uvědomovat automaticky. Zatím jí totiž funguje výborně. Dává jí naději, nejenže komplikovaný věk svých dětí přežije ve zdraví, ale projde jím obrněná s mnohem vyšší trpělivostí a schopností rychle doma nastolit pohodu.

I cesta může být cíl

Gumičkový trik se dá využít i v případě, že máte víc dětí než jedno… Cílem je být pozitivně naladěná a na konci dne skončit s pěti gumičkami na původním zápěstí. Poté, co se vám s jedním z vašich dětí nepovede nějakou situaci zvládnout, snažte se mu věnovat o to víc a rychle vraťte gumičku na její původní místo.

Cílem je být pozitivně naladěná a na konci dne skončit s pěti gumičkami na původním zápěstí.

rodicovstvi 3

Stačí pět gumiček a vaše dítě bude mít pocit, že dokážete všechno na světě. I lítat.


Kromě pozitivního účinku na nás – vizuálně vidíme, že každé malé pochybení se dá napravit – má tenhle trik pozitivní účinky i na naše děti. Uvidí totiž, že se snažíme o dobrou atmosféru, že se snažíme o to, aby nám spolu bylo dobře, že jejich pocity bereme v potaz a na pěkném vztahu mezi námi nám skutečně záleží.

Mami, umíš lítat?

Dcera autorky gumičky okomentovala takto:

Ukázala na mé zápěstí a řekla: „Sundej si to, mami.“

„Proč?“

„Protože tohle patří do vlasů a ne na ruku.“

„Správně, ale já je teď nějakou dobu potřebuju nosit. Je to jako Wonder Woman a její náramky. Tyhle gumičky mi dávají jisté super schopnosti, pomáhají mi být super mámou a zůstat šťastnou.“

Rozšířili se jí zorničky a zeptala se:  „Opravdu?“

„Ano, opravdu.“

„Říkáš pravdu?“

Přikývla jsem: „Říkám ti pravdu.“

Chvíli byla ticho, jen koukala na moje zápěstí, až pak se konečně zeptala: „Mami, a umíš taky lítat?“

 

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...