fbpx

Nejen výrobci piva, ale i bourbonu nebo žvýkaček. Ti všichni vidí potenciál v zelené rostlině

Zveřejněno: 10. 10. 2018

Co mají společného budoucí vlastník největšího pivovarnického koncernu na světě, potomek majitele žvýkačkového gigantu Wrigley nebo dědic palíren bourbonu Jim Beam? To, že svou budoucnost nevidí v alkoholu nebo žvýkačkách, ale v konopí.

Související…

V Kanadě začíná konopná revoluce. Do legalizace zbývá měsíc
Kristina Lamperová

Adolphus Busch V., následovník slavného pivařského rodu Anheuser-Buschů (výrobce mimo jiné amerického Budweisera či belgické Stella Artois), se chystá obchodovat s jinou rostlinou než jeho předkové. Místo chmele rozjíždí nový byznys pod všeříkající značkou ABV Cannabis. Nová společnost sídlí (kde jinde než) v Coloradu, prvním americkém státě, jenž v roce 2012 legalizoval konopí, a namísto alkoholu plánuje prodávat moderní přístroje na zdravou inhalaci konopí – takzvaná vaporizační pera.

Uvědomil jsem si, že v konopí je budoucnost.

„Uvědomil jsem si, že v konopí je budoucnost,“ prohlásil Busch v rozhovoru pro americký magazín The Street. Busch se tak zařadil po bok dalších dědiců podnikatelských impérií, kteří se nedávno rozhodli investovat do konopného sektoru. Jedním z nich je například Ben Kovler, dědic palírny bourbonu Jim Beam, který založil a vlastní pěstitelskou společnost Green Thumb Industries se sídlem v Chicagu.

Alkohol na ústupu?

Na začátku září se v médiích objevily zprávy i o nových aktivitách Williama Wrigleyho mladšího, bývalého ředitele společnosti Wrigley, jež vyrábí žvýkačky a sladkosti. Ten se totiž spojil s muzikantem, hercem a milionářem Jimmym Buffettem a společně budují značku Coral Reefer (stejně se jmenuje Buffettova kapela), která se samozřejmě věnuje rostlince konopí.

Zisky alkoholového průmyslu budou postupující legalizací konopí k medicínským a rekreačním účelům zasaženy nejvíce.

„Nejedná se o náhodu,“ vysvětluje John Kaden, vedoucí investic v hedgeovém fondu Navy Capital. Zároveň dodává, že „zisky alkoholového průmyslu budou postupující legalizací konopí k medicínským a rekreačním účelům zasaženy nejvíce ze všech odvětví“.

konopi dedic

Adolphus Busch V. nedal na doporučení rodiny a nakonec se našel v konopí


Podle průzkumu renomované analytické firmy Cowen se očekává, že konopný sektor vzroste jen ve Spojených státech do roku 2030 v přepočtu na 1,5 bilionu korun. Pro srovnání, prodej alkoholu v Americe činil v roce 2017 skoro čtyři biliony korun.

Byznys poroste

Busch, kterému je nyní 27 let, tvrdí, že byl fanouškem legalizace konopí pro rekreační účely již jako student na Coloradské státní univerzitě. Už tehdy uvažoval o tom, že by jednou mohl podnikat v tomto zeleném oboru. Připouští, že zpočátku rodinu vůbec nezajímala nějaká mladická představa, že by se namísto tradičního byznysu věnoval trávě. Mladému podnikateli to ale nevzalo vítr z plachet a další čtyři roky sbíral zkušenosti v různých konopných společnostech.

Buschovi nejsou jedinými podnikateli v pivovarnictví, kteří vidí šanci vydělat spoustu peněz v novém odvětví.

„Teď už i moje rodina ten potenciál vidí,“ nepochybuje Busch o tom, že situace se výrazně změnila. Navíc Buschovi nejsou jedinými podnikateli v pivovarnictví, kteří vidí šanci vydělat spoustu peněz v novém odvětví. Jak jsme informovali, v polovině léta překvapila celý svět společnost Constellation Brands (mimo jiné výrobce piva Corona) investicí v přepočtu více než 80 miliard korun do kanadského velkopěstitele Canopy Growth.

Výrobky Buschovy společnosti ABV Cannabis se zatím prodávají pouze v Coloradu, jednom z devíti amerických států, kde bylo rekreační konopí v posledních letech legalizováno. A vzhledem k tomu, že i v dalších státech (nejen těch Spojených, ale aktuálně třeba v Kanadě) je legalizace konopí na spadnutí, čeká zřejmě mladého magnáta poměrně zelená budoucnost.

foto: Shutterstock, zdroj: MarketWatch

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...