fbpx


Pivovar prolomil svou investicí tabu. Konopný byznys strmě roste 1 fotografie
Ředitel Canopy Bruce Linton se stal milionářem. Díky investici pivovaru. Ty budou do konopného průmyslu jen přibývat

Akcie konopných firem zažívají po investici pivovarnického gigantu strmý růst. Vydělat mohou i Češi

Zveřejněno: 27. 8. 2018

Už jsme naznačili, že se něco takového stane, a stalo se. Jeden z největších světových producentů piva, společnost Constallation Brands (v portfoliu má mimo jiné mexickou Coronu), investovala pět miliard kanadských dolarů do konopného sektoru. A celý sektor to rázem posunulo vzhůru.

Související…

České konopí je zpět v lékárnách. Cenu to ale nesrazilo
Lukáš Hurt

Konkrétně se jednalo o odkup více než 30 procent akcií největšího světového producenta léčebného (a brzy i toho „rekreačního“) konopí kanadské společnosti Canopy Growth, která od letošního roku dodává své produkty mimo jiné i do českých lékáren. Co přesně to znamená pro rychle se rozvíjející konopný sektor a mohou z toho nějak profitovat i obyvatelé Česka?

Globální expanze

Jak poznamenal viditelně dobře naladěný ředitel Canopy Bruce Linton (aby také ne – jako vlastník zhruba tří milionů akcii své firmy, které jsou na historických maximech, se z něj stal čerstvý multimilionář) v jednom z mnoha rozhovorů, které musel po zveřejnění této zprávy poskytnout zvídavým médiím, společnost využije získané prostředky nikoli na další rozšiřování byznysu v Kanadě, ale po celém světě.

Je to podobné, jako kdyby u nás Plzeňský Prazdroj najednou skoupil všechny pěstitele technického konopí.

Už nyní přitom působí v několika zemích Evropy, v Jižní Americe, Africe i Austrálii. Nicméně finanční prostředky obdržené od pivovarnického gigantu mají zajistit, že bude na každém trhu s léčebným i rekreačním konopím, do kterého se rozhodne vstoupit, lídrem.

Konopí do Prazdroje?

O tom, že výrobce Corony a desítek dalších piv myslí vstup do konopného průmyslu vážně, svědčí i detaily z dohody s Canopy Growth, na jejichž základě má pivovarnický koncern předkupní právo na další akcie, a může se tak v brzké době stát majoritním vlastníkem největšího světového producenta léčebného konopí. To byla ještě před pár lety představa jako z nějakého sci-fi filmu. Je to podobné, jako kdyby u nás Plzeňský Prazdroj najednou skoupil všechny pěstitele technického konopí a místo chmele začal všude pěstovat trávu.

A to ani nemluvíme o plánech nejen Constellation Brands na vývoj a výrobu celé řady piv a dalších nápojů, které nebudou obsahovat alkohol, ale látky z konopí (podobné plány oznámili i další giganti jako Heineken nebo Molson Coors, což je mimo jiné vlastník Staropramenu).

Na zelené vlně   

Implikace této bezprecedentní obchodní dohody začal pociťovat celý konopný sektor v Severní Americe prakticky okamžitě – od oznámení začaly prudce růst akcie nejen Canopy Growth, ale v podstatě všech větších hráčů, kteří podnikají v konopném průmyslu. Ti z vás, kdo nějaké konopné akcie vlastní (už dříve jsme na Flowee psali, že do nich lze pohodlně investovat z domova prostřednictvím brokerského účtu jedné české banky), tak mohou celý poslední týden s otevřenými ústy sledovat, jak jejich portfolio roste, roste a... kvete.

Například akcie samotné Canopy Growth vyskočily během uplynulých sedmi dní z 24 dolarů na historické maximum v podobě 40 dolarů.

Podle serveru The Marijuana Index, který je v současnosti zřejmě nejlepším a nejpropracovanějším veřejně dostupným online pomocníkem konopných investorů, se takzvaný severoamerický konopný index sledující všechny konopné společnosti na severoamerických burzách dostal během posledního týdne z hodnoty pod 240 na více než 270 bodů. Co to znamená v praxi?

Například akcie samotné Canopy Growth vyskočily během uplynulých sedmi dní z 24 dolarů na historické maximum v podobě 40 dolarů. Další velcí kanadští producenti zaznamenali podobný růst, a tak pokud máte to štěstí a vlastníte investiční portfolio složené z těchto společností, mohli jste během pár dní pěkně zbohatnout.

Vše má svá ale

Nesmíme však zapomínat na to, že i přes legitimizaci celého odvětví, ke které jistě vstup největších světových producentů piva přispívá, se stále jedná o velmi volatilní sektor, kdy akcie mohou jeden týden strmě růst a pak další týden strmě padat.

Investování do konopných firem tak rozhodně není určeno slabým povahám a rozhodně nelze doporučovat investovat do něj polovinu vašich aktiv... Ještě na závěr je asi třeba učinit jedno přiznání. Pokud se vám tento článek zdál až moc pozitivní či téměř radostný, vězte, že jej autor nepsal pod vlivem jakýchkoli látek. Prostě jen vlastní akcie zhruba desítky kanadských a několika amerických konopných společností.

foto: Profimedia, zdroj: Forbes

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...