fbpx

Občas musíte vidět někoho zemřít, abyste si začali vážit vlastního života

Zveřejněno: 19. 10. 2018

Sledujte lidi umírat a bude vám dobře. Nějak takhle zve k zapojení se Redditová komunita s názvem r/WatchPeopleDie, na které lidé sdílí hororová videa tragických smrtí. Proč tolik lidí miluje sledování smrti?

Statisíce voyeurů s kosou

Lidé ve videích a gifech, sdílených ve skupině Watch People Die, ale pouze neumírají. Nezesnou, neskonají ani neodcházejí na lepší místo. Jsou popraveni, upáleni, vybuchnuti, rozdrceni, elektrizováni, utopeni, ukamenováni, vykucháni, jsou jim sťaty hlavy. A finální momenty jejich životních příběhů mohou být zhlédnuty znova a znova kýmkoliv s přístupem k internetu. (Před vstupem do skupiny sice musíte potvrdit, že vám je 18, jedná se ale úplně klasicky o pouhý klik na tlačítko "yes".)

Statisíce uživatelů Redditu pravidelně sleduje záznamy násilných smrtí. A neregistrovaných bude mnohonásobně víc.

Počet lidí, kteří tato videa viděla bez přihlášení k redditovému účtu, je neznámý, každopádně množství odběratelů tohoto vlákna – neboli počet lidí, kterým pozorování cizí smrtí tak učarovalo, že klikli na tlačítko odebírat – přerostl 425 000. To je skoro jak celá populace Miami. Pokud chcete jiné srovnání, Watch People Die je stejně velké jako forum r/FinancialIndependence nebo r/Ass (NSFW, samozřejmě).

Posedlost smrtí

Mnoho z nás by chtělo odejít brzy do důchodu. Mnoho z nás se dívá na porno. Odkdy ale tolik lidí kouká na umírající lidi? Ukázalo se, že odedávna. „Všichni lidé mají sadistické, masochistické, voyeuristické sklony a touhy,“ prozradil deníku Guardian profesor psychiatrie Gail Saltz. Naše posedlost smrtí s námi tedy byla asi odjakživa, nyní nám ale internet poskytuje neomezené příležitosti, jak se v jejím sledování vyžívat. A jak už to je s mnoha dalšími věcmi – naší schopností se soustředit, naší ztrátou schopnosti face-to-face intimity – za všechno můžou technologie.  

Tváře smrti

Před čtyřiceti lety spatřil světlo světa dnes už kultovní film Faces of Death (Tváře smrti), 105minutová kompilace vražd a pitev, která asi jako první ukázala naši skrytou touhu po sadismu. I když byl film v mnoha zemích okamžitě zakázán, povědomí o něm se šířilo ústně a zhlédli ho tak všichni od milovníků krve a násilí až po zvědavé školáky. Tehdy se myslelo, že šlo o úplně první film, který zobrazil reálné umírání na obrazovce. Nakonec se ukázalo, že většina zobrazených smrtí byla pouze hraná. To ale nic nemění na tom, že film chtěli vidět opravdu úplně všichni.

faces of death 696x391

Watch People Die bylo založeno v roce 2012 a jeho popularita rostla poněkud pomalu až do letošního března, kdy se mezi top videi na Redditu objevil link na video s osmnáctiletým chlapcem, páchajícím sebevraždu. Video mělo titulků: „teenager zamává na rozloučenou, pak si odstřelí hlavu live na Youtube“. A trvalo bolestivě dlouhou půl hodinu, včetně záběrů na puberťákovu matku, která našla synovo bezvládné tělo.

I Reddit má hranice

To už bylo příliš. Reddit forum dočasně smazal a administrátoři se začali zamýšlet nad tím, zda nebyly porušovány některé podmínky použití serveru, které zakazují šíření obsahu, který podněcuje, oslavuje, nebo iniciuje násilí. Pokud jste jako většina lidí, nepotřebovali byste k posouzení, zda obsah opravdu v rozporu s podmínkami služby byl, reálně videa zhlédnout. Stačilo by vám pouze si přečíst titulky videí jako: „dělník upálen zaživa“, „bachař umlátí vězně k smrti“, nebo „muž stále naživu poté, co je rozříznut mačetou“. Pokud sdílíte názor většiny lidí, podporovatelé Watch People Die by se s vámi hádali, že nerozumíte účelu stránky. Popisek totiž oznamuje, že její účel není znechucovat lidi, ale „dokumentace a pozorování znepokojivé reality smrti“.

Šedá zóna 

Dnes už Watch People Die zase funguje. Jeho smysl zůstává skryt v šedé zóně. Těžko říct, zda sledovaní bojovníka Islámského státu, nechajícího se rozstřílet na kousky protitankovou střelou, může někomu pomoct. Video s dívkou, jež si rozdrtí hlavu o dopravní značku, když se snažila udělat si (nahé) selfie z okna jedoucího auta, může alespoň působit jako výstraha. Někteří psychologové se vyjádřili, že je pochopitelné, že člověk takový obsah párkrát vyhledá ze zvědavosti. Sledovat to ale opakovaně? To už zavání úchylkou. 

Léčba traumat, perverze, inspirace

Přednášející na Univerzitě v Cantebury na Novém Zélandě Sue Tait vymyslel typologii, podle které charakterizoval osoby, jež se na taková videa dívají. První skupinou byli ti, kteří videa sledují z perverzních důvodu: působí jim potěšení a stimulaci. Další je sledují, protože jim takové sledování ubližuje, působí jim trauma. No a pak jsou ještě ti, kteří se takovými pohledy snaží inspirovat k podobné akci.

medved smrt

Ti, kteří mají ze sledování cizí smrti potěšení a vesele komentují slovy: „LOL, ten idiot si to zasloužil“, skutečně porušují pravidla Redditu. Na druhou stranu ti, kteří to sledují, aby traumatizovali sami sebe, souhlasí, že toto fórum má pozitivní a užitečný smysl.

Deromantizace smrti

Když se moderátor fóra zeptal jeho členů, proč ho mají tak rádi, dostalo se mu následujících odpovědí: „Myslím, že smrt a umírání jsou v televizi romantizovány, a myslím, že je důležité, aby lidé byli vystaveni realitě a pochopili tíhu tohoto tématu.“ Další zanechal komentář že, videa „mi dávají pocit vděčnosti a štěstí, že jsem naživu, když vidím, kolik strašných věcí by se mi mohlo stát.“ „Upřímně, tohle je jedna z mála internetových diskuzí, která mi dala pocítit realitu. Ukázala mi, jak jsme všichni křehcí.“ „Tohle není subreddit, jakým se zdá být zvenčí. Nesmějeme se tu a neděláme si legraci ze smrti jiných lidí. Důvod, proč se sem stále vracíme, je, že nám ukazují, jak vzácný život je.“   

Jeden z diskutujících napsal, že mu videa na WatchPeopleDie „dávají pocit vděčnosti a štěstí, že je naživu“.

Na takových vysvětleních se zdá být něco pravdy, stále nám ale vrtá hlavou, proč někdo k uvědomění si hodnoty života potřebuje vidět i kuchání těl zaživa. Profesor Saltz si myslí, že uvádění takových důvodů je jen sebeobranným mechanismem. „Máme nevědomé myšlenky, za které se stydíme, a mnoho tužeb, které nechceme mít, které nás zahanbují a působí ještě víc úzkostí než samotné myšlení na smrt.“

Ať už jsme úchylní, nebo se jen snažíme nalézt zapomenutou hodnotu života, nevypadá to, že by popularita hororových scén kamkoliv odcházela. Internet akorát tuto tužbu vytvořil lépe přístupnou. Jako ostatně všechno.    

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...