fbpx

Přípravky proti vším přestávají fungovat. Cesta je návrat ke hřebenu a fénu 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Veš dětská se šíří zejména ve školních kolektivech, kde se ale poslední dobou nedaří vymýtit. „Musíme se vrátit ke staré metodě vyčesávání,“ říká parazitolog.

Zveřejněno: 24. 4. 2024

Nejen mezi dětmi se zvýšil počet těch, kteří řeší vši ve vlasech. Boj s těmito parazity ale není vůbec jednoduchý. „V Česku roste poptávka po přípravcích proti vším. V některých lékárnách bývají dokonce vyprodané. Zájem o přípravky je o desítky procent vyšší než v loňském roce,“ píše se na aktualne.cz.

Problém je, že vši si na většinu používaných prostředků už zvykly a staly se vůči nim rezistentní. Parazitolog Jan Štefka radí klasické metody. „Vyčesávejte vši speciálními hřebeny. Tím se odstraní jak vši, tak vajíčka. Také doporučuji vlasy hodně fénovat. Suchý, horký vzduch prokazatelně hubí nejen vši, ale i hnidy, ale u dívek s dlouhými vlasy to nejde tak snadno. Také se musí dávat pozor na to, aby byl na jednu stranu vzduch dostatečně horký, ale aby nespálil pokožku u hlavy,“ řekl pro Flowee parazitolog Jan Štefka.

Tento parazit se totiž neadaptoval na vysoké teploty, a tak jej tímto způsobem snadno zahubíte, a to i hnidy, na které nefungují šampony. „Pokud ve vlasech svého dítěte zahlédnete vajíčka vší, vybírejte je. Možná budete muset tyto kroky opakovat, dokud všechny vši nezmizí. Veš snadněji uvidíte ve světlých a řidších vlasech než v tmavých a hustých,“ píše health.com. Tam se také dočtete, že vši nejčastěji uvidíte na zátylku nebo u uší. Proto se radí prohlížet dětem tato místa, pokud se v jejich okolí objeví vši.

Vyčesávejte vši speciálními hřebeny. Tím se odstraní jak vši, tak vajíčka. Také doporučuji vlasy hodně fénovat. Suchý, horký vzduch prokazatelně hubí nejen vši, ale i hnidy.

Další metodou, kterou radí odborníci, je dušení vší v oleji, například v rostlinném či esenciálním. Funguje nejlépe, když se aplikuje přes noc. Mastná složka parazity zadusí. Ráno pak vlasy pořádně umyjte, mastnota se totiž pevně drží, a samozřejmě hnidy i mrtvé vši vyčesejte.

„Některé přípravky veš pouze omámí, a pokud ji nevyčešete nebo ručně nevyberete vlas po vlasu, je možné, že opět nabere síly a začne se množit,“ dodal pro canadian.cz pediatr Petr Žáček.

Psí šampon nefunguje

Někteří rodiče sází na babské rady, mezi nimi například psí šampón. Ten ale odborníci nedoporučují, protože není vhodný pro lidskou pokožku. Navíc podle parazitologa Jana Štefky není o nic účinnější než šampóny pro lidi. Ty většinou zabírají na vši, ale problém zůstává u hnid, které šampony nevypudí. Tady pomůže jen již zmiňované vyčesávání a fénování. Jsou tři druhy vší – šatní, muňka a dětská. My se bavíme o té poslední, která se drží vlasů jako klíště.

„Veš dětská neboli hlavová se může vyskytovat ve vlasech a vousech. Jméno dětská souvisí s tím, že je často přenášena mezi dětmi ve školce nebo škole. Většinou její výskyt identifikujeme nálezem hnid ve vlasech. Veš dětská nepřenáší žádné nebezpečné onemocnění, ale po jejím sání vznikají svědivé ranky, které bývají rozškrabány, a může docházet k následné infekci. Někdy mohou vznikat i ekzémy,“ píše se na wikipedii.

Školy si nevědí rady

Enormní výskyt vší trápí české školy už od loňského podzimu. Rodiče dětí školou povinných opakovaně dostávají zprávy, že se v jejich škole vyskytly vši, a prosí rodiče o důslednost. Například Základní a mateřská škola Kamýk nad Vltavou na svých stránkách dokonce upozorňuje, že pokud rodiče budou své děti do školy posílat neodvšivené, vedení školy se obrátí na sociální péči.

Vši se totiž šíří nekontrolovatelně a nemusí se ani hlásit. „Od roku 2012 není zákonná oznamovací povinnost hlásit výskyt vší orgánům ochrany veřejného zdraví, tj. místně příslušné hygienické stanici,“ píše na svých stránkách Hygienická stanice hlavního města Prahy. Dodává ale, že se k údajům dostane alespoň na základě dotazů rodičů, pedagogů škol či Pražanů.

Související…

V rozvoji řeči záleží především na tom, jak na dítě reagujete
Kateřina Hájková

 

Hygienická stanice před tímto problémem varovala už loni v říjnu, přesný počet ale nemá. Podle ní je vhodným obdobím pro parazita typu vší například zima, kdy děti nosí šály a čepice. „Tyto zimní doplňky oděvu usnadňují přenos vší mezi dětmi. Vši se však ve školách a školských zařízeních mohou vyskytnout v podstatě kdykoliv během školního roku,“ píše na stránkách.

Lupy, nebo hnidy?

Veš dětská není sice nebezpečná, ale její kousnutí pořádně svědí. Někteří jedinci navíc mohou být alergičtí na vší trus, který se jim dostane do ranek po kousnutí. Tento parazit dokáže během svého života, který trvá tak měsíc, naklást dalších padesát vajíček. Ty se přilepí na vlasy a za zhruba deset dní se z nich vylíhne veš. Hnidy poznáte od lupů tak, že jsou na vlasu opravdu pěvně přichycené, takže se jich zbavíte jen jejich mechanickým odstraněním. Pokud hnidu zabijete například fénováním, můžete mít na vlasech už jen prázdná střívka od vajíček.

Vsaďte na prevenci

Abyste se vší definitivně zbavili, je nutné vyprat i ložní prádlo. Pozor také na oblečení, ručníky, čepice, sluchátka, kartáče, hřebeny, polštáře či plyšové hračky. Myslete také na prevenci, i když není zárukou. „Aromatické silice rostlin rozpuštěné v oleji fungují podobně jako odpuzovač. Někdo vsází na nanášení tea tree olejíčku do inkriminovaných oblastí, přimíchání oleje z eukalyptu do běžného šamponu, jiný na oplachování vlasů octem. Z důvodu přemnožení vší v blízkém okolí lze začít používat k tomu určenou antiparazitní kosmetiku přírodního původu. Avšak tato preventivní opatření nefungují na 100 %,“ dočtete se na webu canadian.cz.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...