fbpx

První menstruace dívky stresuje. I kvůli rodičům, kteří je na to nepřipravili 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

První měsíčky jsou pro dospívající dívku velmi důležitý milník. Ten ale s sebou často nese řadu nejistot a strachů. Jako rodič můžete svému dítěti pomoct se na tento moment připravit. 

Zveřejněno: 26. 3. 2024

Lence bylo necelých třináct a odjela na letní tábor. Ani ne v půlce pobytu jí začalo bolet v podbřišku. Pak objevila na spodním prádle tmavé fleky. Vyděsilo ji to. A to i přesto, že právě menstruace byla mezi jejími kamarádkami tématem číslo jedna. Přestože stejně jako ony netrpělivě čekala, kdy už „to“ konečně přijde, tehdy se v chatce rozplakala. Cítila se zmateně a styděla se. I když jí mamka asi před dvěma lety o menstruaci něco zběžně řekla a na Vánoce od ní dostala několik knížek o dospívání, vložky si na tábor nepřibalila. Než aby se svěřila vedoucím, raději své první měsíčky tiše přetrpěla s papírovými kapesníky v kalhotkách. 

Když pak přišly další menstruace, ještě několik let si schovávala použité vložky do šuplíku v psacím stole a tajně je vyhazovala, až když nikdo nebyl doma. Teprve po několika letech se za tuto část svého ženství přestala stydět.

Podobnou zkušenost jako Lenka má přitom nejedna žena. První měsíčky, které lékaři nazývají menarché, jsou často pro dívky stresující. Dobrou zprávou ale je, že jako rodič můžete svou dceru na tento důležitý moment připravit a „vstup mezi ženy“ jí ulehčit. 

Lepší trapnost než mlčení

Průměrný věk, ve kterém dívky začínají menstruovat, je přibližně dvanáct a půl roku. Za normální pediatři považují, když se první měsíčky dostaví přibližně mezi desátými a patnáctými narozeninami. 

Existuje několik signálů, podle kterých lze odhadnout, že se měsíčky brzy dostaví. Asi nejviditelnější je vývoj prsou, který u dívek začíná přibližně dva až tři roky před první menstruací. Dalším je růst pubického ochlupení. Ten obvykle nastává rok až dva před první periodou. 

V ideálním případě by měl první rozhovor v rodině na téma puberty proběhnout mnohem dříve, než se objeví první změny s ní spojené.

Pro mnohé rodiče může být rozhovor o menstruaci nebo sexu velmi nepříjemný. Je ale důležité si uvědomit, že se v obou případech jedná o naprosto přirozenou a zdravou součást lidského života.

„Mějte na paměti, že trocha trapnosti je lepší než nechat dítě vplout do puberty, aniž by vědělo, co může očekávat. Pokud se stydíte, je pravděpodobné, že je to proto, že vás samotné na pubertu nikdo nepřipravil. Teď máte příležitost to pro svého potomka udělat jinak,“ píše lékařka Jolene Brightenová. 

„Otevřeným a upřímným rozhovorem s mladými ženami (a mladými muži) o tom, co je menstruace, co to znamená a jak to funguje, odstraníte stigma, které je s ní spojené. Dceři také dáte najevo, že se neděje nic ostudného, když každý měsíc krvácí,“ dodává Brightenová.

Nejvhodnější okamžik

Podle doktorky Asmy Chatthaové je nejrozumnější začít s dětmi o dospívání mluvit brzy. „V ideálním případě by měl první rozhovor v rodině na téma puberty proběhnout mnohem dříve, než se objeví první změny s ní spojené,“ uvádí. Lékaři tak doporučují zahájit první takové rozhovory, už když je vašim potomkům kolem osmi let.

Je vhodné dítěti informace dávkovat, a to klidně v průběhu několika let. Nejprve například můžete menstruační krvácení zmínit, když se váš potomek bude ptát, kde se berou miminka. Postupem času pak můžete odpovídat na zvídavé otázky a poskytnout dítěti podrobnější informace. 

„Doporučuji začít se o tom doma bavit dříve, než se téma objeví ve školních osnovách,“ radí Chatthaová. Dodává, že pokud nevíte, co svému dítěti říct, je vhodné si přečíst na toto téma nějaké knihy, kterých je na trhu k dispozici spousta. 

Jak na to? 

Podle Brightenové je klíčové, abyste dceři dali najevo, že jste tu pro ni, a může se vás na cokoliv zeptat. Zde je několik tipů, jak ji na první menstruaci připravit a jak o tomto tématu mluvit.

Otevřeným a upřímným rozhovorem s mladými ženami (a mladými muži) o tom, co je menstruace, co to znamená a jak to funguje, odstraníte stigma, které je s ní spojené. Dceři také dáte najevo, že se neděje nic ostudného, když každý měsíc krvácí.

  • Buďte otevření. Dejte dceři najevo, že se vás ohledně menstruace a dospívání může zeptat na cokoliv, a může se vám svěřit se všemi obavami. Nachystejte si odpovědi na všechny možné otázky, které se menstruace týkají.
  • Vysvětlete jí, co je menstruace a jaké tělesné změny může očekávat. Řekněte jí, že menstruace je přirozený jev, a znamená to, že je schopná mít děti. Seznamte ji s tím, jak probíhá celý menstruační cyklus, co je to premenstruační syndrom a podobně. 
  • K zahájení rozhovorů o menstruaci využívejte přirozené příležitosti, jako například když nakupujete menstruační pomůcky nebo hovoříte o novém těhotenství v rodině. 
  • Poraďte jí, jak se o sebe v období periody starat. Vysvětlete jí, jak se správně používají vložky, tampony nebo třeba menstruační kalhotky či kalíšek. Proberte s ní, jaké pomůcky by nejraději používala, a řekněte jí o výhodách a nevýhodách jednotlivých produktů. 
  • Také dceru připravte na to, že v tomto období může zažívat výkyvy nálad. Řekněte jí, že je normální cítit se podrážděně, smutně nebo unaveně. 
  • Přichystejte dceři „balíček první pomoci“ s menstruačními pomůckami a čistým prádlem, který bude nosit při sobě, a první měsíčky ji tak zastihnou připravenou. 
  • Po první menstruaci se dcery zeptejte, jak se cítí, jestli měla strach a zda jí můžete nějak pomoci. 
  • Pokud bude mít zájem, můžete jí také domluvit rituál menarché, kde první menstruaci řádně oslavíte a uctíte fakt, že se stala plodnou ženou. 

Z pozice otce

Rozhovor o první menstruaci může být náročný zejména pro otce. I v tomto případě obecně platí, že klíčová je otevřená komunikace. O těle své dcery hovořte vždy zdvořile a s úctou. Dejte jí najevo, že sice nejste v tomto ohledu expert, ale i tak tu jste pro ni.

Zajistěte, aby vaše dcera měla přístup k informacím o menstruaci. Můžete jí například nechat knížku o dospívání v dětském pokoji a říct jí, že až bude chtít, může si ji kdykoliv přečíst. „Dáte jí tím najevo, že se nebojíte s ní o této záležitosti mluvit,“ uvádí spisovatelka Naama Bloomová. 

Podle Bloomové je také důležité, abyste se v tomto ohledu sami vzdělali. „Měli byste být schopni bez váhání odpovědět na všechny otázky, které se objeví,“ poznamenává. 

Pokud uznáte za vhodné, můžete poprosit svou partnerku nebo jinou ženu, která je dceři blízká, aby jí v tomto ohledu poskytla potřebné informace a podporu. 

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...