fbpx

Silné a zářící vlasy jako z japonské pohádky: Rýžovou vodu si snadno připravíte sami 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud vás trápí problémy s vlasy, možná je načase vyhodit všechny předražené nefunkční přípravky z okna a zkusit místo toho recept ověřený staletími.

Zveřejněno: 13. 3. 2024

Musím se k něčemu přiznat: jsem celoživotní testerka všech „zaručených“ metod na krásné vlasy. Vajíčkové a olejové masky, „No Poo“ umývání vlasů žitnou moukou, Curly Girl Method na přirozené vlny a spousta dalšího.

Příroda mi v tomto ohledu moc nenadělila: moje vlasy jsou u kořínků mastné, zatímco na konečcích suché a lámající se. Přidejte k tomu citlivou pokožku hlavy, která rozhodně neskousne jen tak něco – právě díky ní posledních deset let používám jen certifikovanou přírodní kosmetiku a rostlinné barvy.

Přesto, nebo právě proto se mi za poslední roky vlasy neuvěřitelně zlepšily, a dokonce jsem dosáhla u mě nevídané délky. Pravděpodobně jde o součet všech faktorů péče, přesto mám ve svém dostihu za dlouhými vlasy jednu stálou favoritku: rýžovou vodu.

Rituál dvorních dam

Pochopitelně nejsem autorkou rýžového oplachu, protože nápad využít vodu z namočené rýže je starý už několik století a pochází – jak jinak než z Dálného východu.

Rýžová voda obsahuje inositol, který je spojován s prevencí předčasného vypadávání vlasů. Posiluje vlasy na úrovni pokožky hlavy a zároveň proniká do samotného vlasového vlákna. 

Rituál oplachování rýžovou vodou Yu-Su-Ru původně používaly dvorní dámy z japonské dynastie Heian kvůli žádaným dlouhým a hustým vlasům. Současnou obdobu najdeme v čínském Huangluo, kde mají místní ženy, přezdívané po známé pohádce „živé Lociky“, vlasy dlouhé téměř 2 metry! A šediny? Ty se prý týkají jen žen po osmdesátce. Ať už je to čistá, nebo malinko přikrášlená pravda, rýžová voda se bleskově rozšířila na sociálních sítích a je z ní rázem trend jak Brno. Oprávněně?

Nadupaná zrnka

Rýže je základní složkou jídelníčku mnoha kultur, za což vděčí své výživové hodnotě. Pojďme se podívat rýžovému zrnku na zoubek, nebo spíš pod slupku: kromě zdroje bílkovin a cukrů tady najdeme esenciální aminokyseliny a vitamíny (hlavně skupiny B a C) a minerály (zinek, magnezium, hořčík a další). Rýže neobsahuje tuky, vlasy tak po aplikaci rýžové vody zůstávají vyživené, ale ne mastné.

Chcete další „wow efekty“? Vlasy jsou silnější a pevnější, ale přitom hebké na dotek, hydratované a lesklé. Hlavní housle přitom hraje škrob. Dr. Zeichler, ředitel centra pro dermatologický výzkum v New Yorku, říká: „Rýžová voda obsahuje velké množství škrobu, který obaluje vlas a dodává mu potřebnou pevnost.“

Na čem se ale neshodnou ani trichologové, tedy specialisté na vlasy a vlasovou pokožku? Někteří z nich pro magazín Byrdie tvrdí, že rýžová voda pomáhá hlavně posílit a zacelit vlasové vlákno, jiní si myslí, že její pozitivní efekt vychází hlavně z účinku na pokožku hlavy, kde antioxidanty vyživují vlasové folikuly a opravují poškozené buňky.

Tricholožka Kari Williamsová z Devacurl říká: „Studie z roku 2002 publikovaná v Národní lékařské knihovně zjistila, že škrob z rýžové vody pomáhá zlepšit stav pokožky podrážděné používáním laurylsulfátů sodných a také u lidí s dermatitidou. Oplachování rýžovou vodou tedy může pomoci zklidnit zánět vlasové pokožky.“

Příprava rýžového oplachu

Je to ještě jednodušší, než doufáte! Tady je recept na rýžový oplach v základní verzi:

  • Půl šálku nevařené rýže dobře propláchneme
  • Nasypeme do nádoby se třemi šálky odstáté vody
  • Necháme odležet aspoň 30 minut
  • Scedíme do jiné nádoby nebo lahvičky s rozprašovačem a máme hotovo!

Některé zdroje uvádí vylepšenou fermentovanou verzi, která je zároveň mou osobní favoritkou. Není to o moc práce navíc a výsledky jsou vidět ještě víc.

Rýžová voda obsahuje velké množství škrobu, který obaluje vlas a dodává mu potřebnou pevnost.

V této kvašené variantě postupujeme úplně stejně, jenom necháme rýži uležet jeden až dva dny. Kdy je hotovo? Fermentaci prozradí mírně kyselý zápach, ale pozor – nic by nemělo vyloženě smrdět a varovat na první pohled.

„Rýžová voda obsahuje inositol, který je spojován s prevencí předčasného vypadávání vlasů. Posiluje vlasy na úrovni pokožky hlavy a zároveň proniká do samotného vlasového vlákna. Fermentovaná rýžová voda zesiluje výhody rýžové vody a zároveň snižuje pH oplachování, čímž dává pokožce možnost se stáhnout a udržet živiny zachycené uvnitř vlasů,“ vysvětluje odborník Devin Graciano.

5 minut stačí

Rýžovou vodu aplikujeme na vlasy jako poslední krok po obvyklé vlasové mycí rutině:

  1. Ošetříme vlasy šampónem a kondicionérem a dobře opláchneme
  2. Vlasy zabalíme na chvíli do ručníku
  3. Aplikujeme rýžovou vodu na 5 až 20 minut
  4. Spláchneme čistou vodou, případně přidáme poslední kyselý oplach

Zmiňovaný kyselý oplach používám i já, neboť všechny získané živiny pěkně zamkne uvnitř vlasu. Připravuji ho z polévkové lžíce jablečného octa rozpuštěného zhruba v půllitru vody. Tadá, máme hotovo! A nebojte – po uschnutí z vlasů není cítit rýže ani ocet.

Rýžový oplach se doporučuje používat 1 až 2x týdně. Všeho moc škodí, dokonce i tekutého zázraku.

Kdy raději nepoužívat

Přestože jde o přírodní a hypoalergenní produkt, může se stát, že si vaše vlasy s rýžovým oplachem nepadnou do noty.

Mezi nejčastější nežádoucí účinky rýžové vody patří šupinaté stroupky a lupy na pokožce hlavy, které upozorňují na předávkování vlasové pokožky proteinem. Proto je také potřeba rýžový oplach z vlasů vždy dobře spláchnout. Opatrnější by měli být také nositelé jemných a dětských vlasů s nízkou porézností, které mohou být nášupem živin snadno přetížené.

Rozhodně ale žádná katastrofa nenastane po jednom použití. Pokud se zrovna chystáte na mytí vlasů a zároveň plánujete rýži k večeři, za pokus (doslova) nic nedáte!

Související…

Časté mytí může vlasy zničit. Experti radí, jak často se kštici věnovat
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...