fbpx

Chronická bolest je často naučená. Pomoci může „přeprogramování“ mozku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Chronická bolest nemusí vždy vycházet z trvalého fyzického poškození, ale může být následkem naučeného chování mozku. A stejně tak, jako se náš mozek bolest naučí, může se ji i odnaučit

Zveřejněno: 13. 2. 2024

V dnešním světě, kde chronická bolest ovlivňuje každodenní život velké části populace, přicházejí na scénu revoluční pohledy na léčbu a inovativní metody. Odborníci na bolest zdůrazňují význam komplexního přístupu k léčbě, zahrnujícího moderní medicínu, fyzioterapii, ale také práci s lidskou psychikou a emocemi. Právě dlouhodobé psychické vypětí a stres jsou totiž častou příčinou chronických bolestí.

Mezi inovativní přístupy k léčbě chronických bolestí patří terapie přepracování bolesti (Pain Reprocessing Therapy, PRT) od Alana Gordona. Gordon je psychoterapeut, zakladatel Centra psychologie bolesti (Pain Psychology Center) v Los Angeles, ale také vyléčený chronický pacient. Pomocí PRT se dokázal nejen úplně zbavit své bolesti zad, ale pomohl i tisícům dalších pacientů. 

Jeho metoda přepracování bolesti vychází z neurovědy a z premisy, že i když chronická bolest působí, jako by vycházela z těla, ve většině případů ji generují chybné obvody bolesti v mozku. Gordon zdůrazňuje, že opakovaným vnímáním bolesti vznikají v mozku nová neuronová spojení, která posilují asociace mezi bolestí a konkrétními situacemi nebo emocemi. Když tedy někdo často zažívá bolest v dané situaci nebo prostředí, mozek může propojit neurony tak, že samotné toto prostředí spustí bolest, i když původní fyzický problém už není přítomný. A podobně jako se mozek naučil vnímat bolest, lze ho pomocí specifických psychologických technik přeprogramovat tak, aby se to odnaučil.

Chronická bolest a neuroplasticita

Abychom pochopili, jak metoda PRT funguje, pojďme si nejdřív říct něco k neuroplasticitě. Jedná se o schopnost mozku měnit svou strukturu. Při správné stimulaci může mozek vytvářet nové nervové dráhy a přizpůsobovat se. Neuroplasticita je ve většině případů mimořádně užitečná. „V současnosti se na ni nejvíce spoléhá u terapie následků mrtvice. Při mrtvici často dochází k narušení řeči nebo ochrnutí části těla. Dlouhodobým usilovným cvičením dochází díky neuroplasticitě k přemapování, kdy funkci odumřelé části mozku převezme okolní tkáň,“ řekl pro magazín Reportér neurobiolog Čestmír Vejmola z Národního ústavu duševního zdraví. Její sílu ale využijete i v běžném životě, ať při učení se nových věcí, i automatizaci těch stávajících. Třeba když zapnete „autopilota“ při jízdě domů z práce. Neuroplasticita ale může znamenat i negativa. Stejně jako si mozek zautomatizuje trasu cesty, může si zautomatizovat i spouštění bolesti.

Když jsem poprvé zkoušela somatické stopování, bolest mi začala putovat po celé hlavě a po několika minutách úplně zmizela. Bylo zvláštní to pozorovat. Tenkrát jsem si uvědomila, že za tou bolestí možná opravdu stojí můj mozek, který si se mnou jenom hraje.

Člověk, který trpí chronickou bolestí, se tedy právě díky neuroplasticitě často ocitá v bludném kruhu. Na bolest neustále myslí, protože se bojí, kdy se zase objeví. Život ve strachu a pozoru zvyšuje dlouhodobý stres, který zase zvyšuje aktivitu centrální nervové soustavy a svalové napětí. Což vede k další bolesti. A právě zmírnění stresu a zbavení se strachu z bolesti jsou pro léčbu pomocí metody PRT klíčové. PRT terapie zahrnuje mnoho technik založených zejména na přetrénování mozku, a tím změně přístupu k bolesti. A jednou z nich je i somatické stopování (Somatic Tracking).

Účinné somatické stopování 

Somatické stopování se zakládá na konceptu vědomého sledování tělesných pocitů. Je to umění pozorovat bolest bez odsuzování a s nadhledem.

Prvním komponentem somatického stopování je mindfulness neboli bdělá všímavost. Jon Kabat-Zinn, který pomohl popularizovat mindfulness v západní společnosti, ji popisuje jako záměrné věnování pozornosti v přítomném okamžiku a bez posuzování. A přesně tak se přistupuje k bolesti při somatickém stopování. Bolest vnímáme, ale s odstupem, bez jakékoliv agendy a soudů.

Alan Gordon a jeho kolega Alon Ziv používají ve své knize The Way Out pro pochopení somatického stopování metaforu akvária: „Stačí se jen dívat. Je to, jako byste šnorchlovali nebo se potápěli, a najednou vidíte, že kolem vás pluje hejno krásných ryb. Nesnažíte se ryby pronásledovat nebo je chytit. Jenom je v klidu pozorujete.“

Podobně jako ryby v akváriu bolest žije, mění se, pulzuje a reaguje na různé podněty. Somatické stopování umožňuje pozorovat bolest jako živý organismus, uvědomovat si ji a všímat si jejích nuancí. Cítíme bolest jako napětí, pálení, nebo mravenčení? Je rozptýlená nebo lokalizovaná? Cítíme ji všude stejně, nebo je někde silnější? Třeba tyhle otázky si při vědomém pozorování bolesti můžeme pokládat. Všímáme si i toho, co se s bolestí děje, když ji začneme pozorovat. Je možné, že se začne zesilovat, polevovat, nebo se přesouvat z místa na místo.

Pouhé nedorozumění

„Trpím na silné migrény, vždy se mi objevují na stejném místě, za levým okem. Když jsem při svém ataku, který přišel po přečtení knihy, poprvé zkoušela somatické stopování, bolest mi začala putovat po celé hlavě a po několika minutách úplně zmizela. Bylo zvláštní to pozorovat. Tenkrát jsem si uvědomila, že za tou bolestí možná opravdu stojí můj mozek, který si se mnou jenom hraje,“ řekla Flowee Klára, která trpí na migrény už deset let.

Dalším komponentem somatického stopování je podle Gordona naučit mozek, že chronická bolest není nebezpečná a že se jedná pouze o nedorozumění mezi mozkem a tělem. Pozorováním bolesti bez soudů a strachu se mozku vysílají zprávy o bezpečí. Mozek si tuto lekci postupem času osvojí a bolest v mnoha případech zmizí. Čím více těchto korektivních zkušeností ve vnímání bolesti člověk získá, tím lépe se mu bude s chronickou bolestí pracovat.

Chronickou bolestí se zabývají mnohé další výzkumy a bylo prokázáno, že k efektivní léčbě kromě PRT přispívají i další metody, které se zaměřují na uklidnění mysli, snížení stresu a překonání strachu z bolesti. Jsou to psychoterapie, hypnóza a meditace. Přecitlivělost na bolest mohou pomoci snížit i cvičení a fyzická aktivita, prováděná s rozumnou intenzitou. Vzhledem k možnosti různorodých příčin je nutné přistupovat k léčbě komplexně. Přístup, který zohledňuje jak fyzické, tak psychologické aspekty, je pro efektivní řešení chronických bolestí zásadní.

Související…

Potíže se svaly, klouby či kůží mohou značit úplně jiný problém. Projděte si mapu Headových zón
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...