fbpx

Napařujte oblečení, ne intimní partie! Výmysl Gwyneth Paltrow raději nezkoušet 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Poslouchat „zaručené“ rady celebrit se ne vždy vyplácí – někdy může být přímo nebezpečné! Obzvlášť tehdy, když jde o pohlavní orgány

Zveřejněno: 24. 1. 2024

Vaginální napařování. Zní vám to divně? Pokud jste zmatení, představte si to takto: Je to v podstatě obličejová masáž pro vaši vulvu.

Prastará praktika vaginálního napařování se dostala do centra pozornosti kvůli herečce Gwyneth Paltrow, která je jeho propagátorkou. Její firma také napařovací „stoličky“ prodává, takže by bylo spíše s podivem, kdyby jej přímo nepodporovala.

Dalším nadšencem je třeba modelka Chrissy Teigen, která zveřejnila na Instagramu fotku, na které dřepí nad nějakým zařízením s dekou přehozenou přes kolena se slovy: „obličejová maska/nahřívací polštářek/vaginální pára. Ne, nevím, jestli něco z toho funguje, ale nemůže to ublížit, ne? *vagína se rozpouští*“

Ne, Chrissy, rozhodně to ublížit může. Tvoje vagína není sada záclon, kterou je třeba čas od času vyčistit párou.

O co jde?

Napařování vagíny spočívá v sezení bez spodního prádla na židli s otvorem uprostřed, pod kterou leží miska s horkou vodou napuštěnou směsí bylin, často pelyňku (který používá Gwyneth), heřmánku, bazalky či oregana, vysvětluje článek na Women‘s Health. Ty, které si chtějí procvičit čtyřhlavý stehenní sval, si mohou nad miskou jednoduše dřepnout. Sezení obvykle trvá 20 minut až hodinu a údajné výhody zahrnují vše od zmírnění menstruačních příznaků, stresu, zažívacích problémů, deprese, hemoroidů, bolestí hlavy, únavy až po zvýšení plodnosti a hojení po porodu.

Proč by to člověk dělal? Pára se do pochvy téměř nikdy nedostane. Napařování by zasáhlo pouze vulvu a potenciálně by mohlo spálit kůži.

Zní to příliš dobře na to, aby to byla pravda? To proto, že to pravda není. Mezi porodem, menstruací a sexem lze s trochou nadsázky říci, že vaše vagina toho zažije hodně, ale to neznamená, že speciální lázeňský den je pro ni řešením. Skutečnost je taková, že vaginální napařování nemá absolutně žádný vědecký základ.

Vzhledem k tomu, že je vaše pokožka tam dole super citlivá a jemná, stačí málo, abyste ji omylem spálili. Navíc by přehřátí pochvy mohlo vytvořit prostředí, ve kterém se bude dařit bakteriím, což může vést ke kvasinkové infekci. Ještě důležitější je vyhnout se napařování v těhotenství, protože některé bylinky mohou způsobit potrat.

No a pak je fakt, že se vagína doslova čistí sama. Podle odbornice na ženské zdraví doktorky Jennifer Widerové obsahuje zdravá pochva bakterie, které pomáhají udržovat správnou hladinu poševního pH, a narušení tohoto prostředí (napařováním, sprchováním a tak dále) může ve skutečnosti riziko infekce zvýšit.

Jedno velké ne

„I když se toto napařování používá po celém světě, nemá to žádný smysl,“ říká gynekoložka Lynette J. Margessonová. „Proč by to člověk dělal? Pára se do pochvy téměř nikdy nedostane. Napařování by zasáhlo pouze vulvu a potenciálně by mohlo spálit kůži. Ženy si bohužel vulvu a vagínu neustále pletou. Příliš často se učí, že oblast genitálií je tabu, špinavá oblast. Jak smutné!“

Podle studie z roku 2019 pacientka použila vaginální napařování ve snaze snížit vaginální prolaps. Výsledek? Popáleniny druhého stupně.

Pokud máte křeče, gynekoložka Jessica Shepherdová doporučuje užít některý z nesteroidních protizánětlivých léků, které od bolesti pomohou. Podle Widerové může pomoci také nahřívací polštářek a cvičení. Pokud to jsou křeče více než hrozné (nebo je máte mimo menstruaci), poraďte se se svým lékařem. Mohlo by to být znamení, že se potýkáte s onemocněním, jako je endometrióza nebo adenomyóza, které vyžadují lékařskou péči.

Držte se jednoduchých postupů a myjte si pochvu pouze rukama (bez vlhčených ubrousků, houbiček či antiseptik) za použití vody. Péče o oblast genitálií by měla být vždy šetrná. Sečteno a podtrženo: Nechte si péči o prádlo na prádlo.

Související…

Trauma a vulvodynie: Jak spolu souvisí vaginální a duševní zdraví?
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Women´s Health

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...