fbpx

Super drahý spermidin: „Pilulky nesmrtelnosti“ se dají nahradit. A levně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Měsíční užívání oblíbeného doplňku stravy vyjde na českém trhu i na 2000 korun. Je to málo, je to moc? Opravdu má tento doplněk stravy potenciál prodloužit náš život?

Zveřejněno: 7. 2. 2024

Na délce závisí – tedy aspoň na délce života. Věděli jste, že jen za uplynulé století se českým mužům prodloužil život průměrně o 29 let a ženám dokonce o 32 let? Můžeme za to poděkovat preventivnímu očkování i objevu antibiotik, díky kterým se podařilo přemoci například tuberkulózu – jednu z hlavních příčin předčasného úmrtí mezi dvěma světovými válkami.

Věk dožití stále stoupá a podle výzkumu britské Královské univerzity v Londýně v některých vyspělých státech prolomí magickou průměrnou hranici dožití 90 let už děti narozené v roce 2030.

Je možné, že se kromě ultimátních pokroků ve zdravotní péči (jako jsou například vylepšené léky na rakovinu nebo neurodegenerativní nemoci) budou na dlouhověkosti podílet i doplňky stravy. Jedním z nich může být přírodní látka s názvem spermidin. Díky svým antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem totiž dovede chránit před poškozením to nejcennější v těle – naši DNA.

Proti proudu času

Spermidin je polyamin, který se přirozeně vyskytuje ve všech živých organismech. Hraje první housle v mnoha buněčných funkcích, jako je udržování stability DNA, kopírování DNA do RNA a prevence buněčné smrti. Nejde ale „jen“ o okem nepostřehnutelné buňky. Výzkumy potvrdily, že spermidin omezuje rozvoj nemocí, které typicky souvisí s vysokým věkem, včetně kardiovaskulárních chorob.

Během procesu stárnutí se naše přirozená hladina spermidinu v těle snižuje, což vede k rozvoji onemocnění. Chcete žít dlouho a být přitom zdraví a vitální jako zamlada? Udržujte si optimální hladinu spermidinu v těle, hlásají prodejci tohoto potravinového doplňku.

Velký buněčný úklid

Představte si generální úklid vaší domácnosti, při kterém se zbavíte všeho nepotřebného a vytřete všechny kouty, ve kterých se jen množí bakterie nebo plísně. Ve světě buněk se tenhle velký úklid nazývá autofagie. Poškozené staré buňky jsou likvidovány a nahrazovány novými, zdravými nástupníky.

Dražší suplementy jsou vyrobené z extraktu pšeničných klíčků, a kromě spermidinu tak obsahují i další užitečné polyaminy působící ve vzájemné synergii, podobně jako to je v přirozené stravě.

I v tomto procesu hraje spermidin hlavní roli. Bylo prokázáno, že užívání spermidinu stimuluje autofagii v játrech, srdci a svalové tkáni a je zároveň spojeno s prodloužením životnosti těchto buněk.

Bohatá škála benefitů

Díky stimulaci autofagie si může spermidin přičíst na konto opravdu široké spektrum pozitivních účinků:

  • Zdravější srdce a oběhová soustava: Spermidin snižuje krevní tlak a díky výměně poškozených buněk pomáhá udržovat zdravé srdce a cévy. Předchází také rozvoji aterosklerózy.
  • Působí proti degenerativním nemocem mozku, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, při kterých dochází k úbytku neuronů v oblastech mozku. Zlepšuje paměť a kognitivní funkce.
  • Posiluje imunitní systém a bojuje proti zánětům: Pokusy na myších prokázaly, že užívání spermidinu snižuje závažnost zánětlivých střevních onemocnění a také zabraňuje ztrátě některých paměťových buněk imunitního systému, a tím posiluje celkovou odolnost.
  • Zdravé kosti, klouby a svaly: Spermidin zvyšuje pevnost kostí a zabraňuje úbytku kostní hmoty, takže působí proti vzniku osteoporózy. Stejným mechanismem působí také na zdravé klouby a svaly.

Jde to i jinak

S produkcí spermidinu nám pomáhají bakterie ve střevech, ale podle dosavadních výzkumů ho nevytvoří tolik, aby pokryl denní optimální spotřebu. Jak tedy navýšit a udržet optimální hladinu spermidinu? Dobrá zpráva je, že to jde i bez pilulek, a to díky potravinám, které tuto látku přirozeně obsahují. Patří mezi ně:

Užívání spermidinu stimuluje autofagii v játrech, srdci a svalové tkáni a je zároveň spojeno s prodloužením životnosti těchto buněk.

  • Pšeničné celozrnné obiloviny, pšeničné klíčky
  • Brokolice, květák
  • Hrách
  • Houby
  • Sójové výrobky, zejména ty fermentované
  • Kuřecí maso
  • Mango
  • Obecně středomořská strava, což může být dalším skrytým důvodem její prospěšnosti pro náš organismus

Jak spermidin dávkovat?

Pokud byste chtěli vyšší hladině spermidinu v těle pomoci potravinovými doplňky, v zásadě máte na výběr ze dvou druhů. Levnější typ zpravidla obsahuje pouze synteticky vyrobený spermidin. Dražší suplementy jsou vyrobené z extraktu pšeničných klíčků, a kromě spermidinu tak obsahují i další užitečné polyaminy působící ve vzájemné synergii, podobně jako to je v přirozené stravě.

Ale pozor, rozhodně zde neplatí rovnice čím víc pilulek, tím budu zdravější a mladší. I když při předávkování spermidinem v podstatě nehrozí žádná zdravotní rizika, nijak si tím ani nepomůžete. Vzhledem k ceně tohoto „Ferrari“ mezi potravinovými doplňky spíš zbytečně spláchnete do záchodu stovky až tisíce korun. Alespoň dosavadní výzkumy tvrdí, že braní vysokých dávek spermidinu nemá žádný přidaný efekt a tělo přebytečnou dávku přirozeně vyloučí.

Kolik spermidinu je tedy vhodné konzumovat? Úřad pro bezpečnost potravin Evropské unie doporučil nepřekračovat denní dávku 6 mg/den. V mnoha klinických studiích se používal pouze 1 mg/den a přitom byla potvrzena jeho účinnost.

Související…

První pomoc při depresi? Jedenáct bylin a doplňků stravy, po kterých sáhnout
Hana Průšová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...