fbpx

Moje sladká tečka za životem s cukrem: Drsné absťáky vystřídal příval energie 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Redaktorka Flowee se podělila, jak se jí podařilo skoncovat s bílým zabijákem. I přes veškerý diskomfort je ideální skončit s cukrem ze dne na den. Postupné vyřazování se totiž většinou táhne dlouho, říká

Zveřejněno: 1. 2. 2024

Rodina a kamarádi si o Vánocích klepali na čelo, když jsem po jednom bujarém narozeninovém večírku řekla „a dost!“. Už je to více než měsíc, co jsem udělala sladkou tečku a rozloučila se s bílým jedem, jak se cukru nelichotivě přezdívá, jednou provždy. Jak se mi to podařilo a co mi během celého procesu pomohlo?

Můj kamarád Petr je bývalý kuřák a na začátku své odvykačky si každý den prohlížel obrázky prokouřených plic plných nádorů. Pomáhalo mu to vždycky, když dostal chuť na cigaretu. Moje snaha skoncovat s cukrem neměla zdravotní důvody, chtěla jsem se „jen“ cítit a vypadat lépe. Přesto jsem si na webu Healthline dohledala, co všechno díky zdravější stravě získám jako bonus:

  • Zdravé srdce a cévy: Strava s vysokým obsahem cukrů může vést k zánětům v těle, k vysokému krevnímu tlaku, stejně tak i k vysoké hladině triglyceridů a cukru v krvi. Zvýšená konzumace cukru také vede ke ztučnění jater.
  • Snížím riziko cukrovky a rakoviny: Dlouhodobá konzumace vysokého množství cukru zvyšuje odolnost vůči inzulínu a tím i riziko vzniku cukrovky. Zajímavá fakta přináší i výzkum sledující spojitost cukru a rakoviny. Kvůli jednomu dortíku rakovina určitě nevznikne, ale obezita, vysoký krevní cukr a záněty v těle jako důsledky sladké diety zvyšují riziko některých druhů rakovin.
  • Vrásky? Ne, děkuji! Konečným „výrobkem“, který vaše tělo z přijatého cukru vytvoří, jsou tzv. AGE, sloučeniny tuku a bílkovin. Tyto látky poškozují kolagen a elastin, které jsou zásadní pro pružnost a mladistvý vzhled pokožky. 
  • Neškodí si připomenout ani stará známá fakta: cukr výrazně přispívá ke vzniku obezity a zubních kazů.

„Kvůli cukru jste staří, tlustí a oškliví,“ shrnuje to pro magazín CNN Brooke Alpertová, registrovaná dietoložka a spoluautorka bestselleru Sladký detox.

Jak začít?

Nejdříve vyrazte na prohlídku své spíže a lednice. Nechcete přece, aby vás následně pokoušel zbytek starých oplatek nebo pytlík gumových medvídků, co dostaly vaše děti od babičky.

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i přes veškerý diskomfort je ideální skončit s cukrem ze dne na den. Postupné vyřazování se totiž většinou táhne dlouho a neuniknete v něm excesům. Skvělé je také najít někoho, kdo do této výzvy půjde s vámi. Jednak se můžete navzájem podporovat a vařit si zdravě, navíc to výrazně omezí pravděpodobnost větších či menších selhání.

Výrazně se mi zlepšilo zažívání. Nafouklé a bolavé břicho je pryč, stejně jako výkyvy nálad a totální ztráta energie, když člověk vytráví po sladkých prohřešcích. 

Všechno sladké musí zkrátka pryč – a pozor si dejte i na skrytý cukr, který se často schovává v kečupech, omáčkách, dresincích, ale i v sušeném ovoci. Je vám líto vyhazovat jídlo? Plně chápu, mám ten problém taky. Vytříděnou tašku potravin můžete vzít třeba jako svačinku kolegům do práce, nebo odevzdat v nejbližším centru pro lidi v nouzi.

Abstinenční peklo

Na předvánoční sladké party u Báry jsem se evidentně dobře předzásobila (nebo předávkovala?), protože abstinenční příznaky a šílené bažení po cukru u mě začalo až třetí den. Zato pak to stálo za to.

Začalo to pobolíváním hlavy a neustálými nutkavými myšlenkami na něco sladkého. „Ale no tak, jen něco malého, co třeba ten jahodový koláček z pekárny naproti? Tam je i ovoce, to je vlastně zdravý,“ snažil se mě obalamutit můj mozek lačnící po glukóze. Já se ale nedala. 

Podobnou chybu jsem totiž udělala už při první odvykačce před pár měsíci. Výsledkem bylo jen to, že jsem se k cukru jaksi nenápadně, zato trvale vrátila. 

Připravte se

Přestože cukr se v těle chová jako regulérní tvrdá droga, dobrá zpráva je, že i tyto náročné stavy mají svůj konec. Podle odborníků trvají individuálně dny až týdny a nejčastěji se projevují točením hlavy, podrážděností či únavou. 

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že i přes veškerý diskomfort je ideální skončit s cukrem ze dne na den. Postupné vyřazování se totiž většinou táhne dlouho a neuniknete v něm excesům.

Já osobně už díky předchozím zkušenostem věděla, že se o mě budou chutě pokoušet. Pro takové případy jsem vždycky po ruce měla něco malého k zakousnutí. Jablko, banán či oříšky. Podle webu Healthline také pomáhá:

  • Vypít sklenici vody, nebo si uvařit čaj (neslazený!).
  • Jít se projít nebo proběhnout, přijdete na jiné myšlenky.
  • Vyhýbat se zbytečným procházkám kolem „míst hříchu“, jako jsou vaše oblíbené cukrárny nebo pekárny.
  • Nesahat po umělých sladidlech. Jen prohlubují chuť na sladké a některé výzkumy naznačují, že škodí zdraví podobně jako cukr.

Vyplatí se to

Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejhorší „absťák“ proběhl v prvních pěti dnech. Po dvou týdnech už jsem na sladké ani neměla chuť. A zpětně musím říct, že celé utrpení stálo opravdu za to. Sama jsem se divila, jak rychle jsem si zamilovala chuť znovu objevených přirozeně sladkých potravin. Taková mandarinka je pro mě najednou hotový chuťový koncert.

A má to i další přínosy. „Detoxikace od cukru vám může pomoci rychle zhubnout. Měli jsme více než 80 testerů z celé země, kteří během 31 dnů shodili od 5 do 20 kilogramů v závislosti na své váze,“ dělí se pro CNN o výsledky svého výzkumu Alpertová. „Mnozí zaznamenali také výrazný úbytek tuku v oblasti břicha a štíhlejší pas. Účastníci jako další přínosy uváděli jasnější oči bez tmavých kruhů a čistší pleť. Měli také více energie a méně výkyvů nálad.“

Osobně jsem za těch pár týdnů zaznamenala zejména výrazně lepší zažívání. Nafouklé a bolavé břicho je pryč, stejně jako výkyvy nálad a totální ztráta energie, když člověk vytráví po sladkých prohřešcích. Naopak největší „újmou“ zůstává, že jsem při společných oslavách za suchara, co si nedá ani kousek lákavého dortu. Za to mi ale tohle těžce vydobyté vítězství stojí!

Související…

Zdravá stévie? Omyl. Umělá sladidla škodí podobně jako klasický cukr
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...