fbpx

O slibných účincích matcha čaje jste možná již slyšeli – a možná vás napadlo, jestli jsou jeho účinky s kávou srovnatelné.

Zveřejněno: 6. 3. 2024

Matcha je druh japonského zeleného čaje ve formě prášku, jehož popularita ve světě rychle roste – káva oproti tomu je jeden z nejčastěji konzumovaných nápojů na světě. 

Jak káva, tak matcha obsahují pouze minimální množství kalorií, pokud nejsou připraveny s mlékem, cukrem, smetanou nebo ochucenými sirupy. Klasický šálek matcha čaje se připravuje smícháním 1 čajové lžičky namletého prášku s 60 ml horké vody, zatímco káva se v horké vodě louhuje. 

Káva obsahuje cca 95 mg kofeinu v každých 240 ml nápoje, zatímco u čaje je to až 88 mg v 60 ml nápoje, připravovaného klasickým způsobem. Obsah kofeinu v matcha čaji je odvislý od množství použitého prášku, od druhu a čerstvosti použitých čajových lístků a od teploty vody.

Oba nápoje mají hořkou chuť. Chuť matcha je popisována jako travnatá a zemitá, zatímco u kávy je zdůrazňováno oříškové, čokoládové  aroma i chuť. Jak káva, tak matcha jsou podle magazínu Healthline známé svými pozitivními účinky na lidské zdraví. A ve skutečnosti mají některé z nich společné:

Napomáhají redukci hmotnosti

Jak káva, tak matcha obsahují kofein, který aktivuje hnědou tukovou tkáň a zvyšuje tak výdej energie a zrychluje proces oxidace tuků. Některé studie dokonce tvrdí, že kofein je schopen zrychlit během 3 hodin metabolismus až o 13 %.

Kromě kofeinu obsahuje káva kyselinu chlorogenovou (CGA), matcha Epigalokatechin galát (EGCG). Obě tyto sloučeniny byly zkoumány pro jejich potenciální příznivé působení na redukci hmotnosti. Studie prováděné na zvířatech uvádí, že CGA má podporovat snižování tělesné hmotnosti tím, že aktivuje odbourávání tuků v těle.

Jsou nabité antioxidanty

Antioxidanty jsou vysoce prospěšné sloučeniny, které odstraňují škodlivé účinky oxidačního stresu v těle a zabraňují vzniku a rozvoji některých onemocnění, včetně rakoviny.

m shutterstock 1371399068

Tradiční japonský obřad přípravy čaje může trvat až 4 hodiny. (zdroj: Shutterstock)


EGCG a CGA jsou hlavní složkou polyfenolů, obsažených v kávě a zeleném čaji. EGCG může bránit vzniku a růstu tumorů, omezuje vznik cév, které vzniklé tumory vyživují, a zabíjí rakovinné buňky. CGA může bránit růstu tumorů v dutině ústní, v jícnu, žaludku, tlustém střevě a játrech.

Matcha navíc obsahuje vysoké množství rutinu, vitamínu C a chlorofylu, který mu dává typické zelené zbarvení; káva obsahuje kafestol a kahveol – další látky s prokazatelně antioxidačními účinky.

Chrání srdce

Sloučeniny obsažené jak v kávě, tak v matcha omezují rizikové faktory vzniku srdečních onemocnění – především tím, že v nich obsažené polyfenoly omezují shlukování krevních destiček, což chrání srdeční tepny před ucpáváním a vznikem infarktu myokardu. EGCG v zeleném čaji dále snižuje krevní tlak, hladinu cholesterovu a triglyceridů tím, že blokuje absorpci tuků ze střev.

Je však dobré mít na paměti, že nefiltrovaná káva  může hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi naopak zvyšovat.

Hlavní rozdíly

Oba nápoje jsou známé tím, že vás okamžitě „nakopnou“, zbaví únavy a ospalosti. To se stane, protože tělo velmi rychle vstřebá 99 % v nich obsaženého kafeinu – už během 15 minut. Jakmile se kafein vstřebá, blokuje adenosinové receptory a tak brání pocitu ospalosti. Matcha má v tomto ohledu stejný účinek, který nicméně v porovnání s kávou nastupuje pomaleji, asi po 30 minutách.

Matcha obsahuje také L-theanin – aminokyselinu, která snižuje hladinu stresu zvýšením hladiny vln alfa v mozku. Stejně jako kafein působí rychle – nejvyšší koncentrace v krvi dosáhne do 30 minut. V kombinaci s ním omezuje L-theanin únavu a současně zvyšuje ostražitost.

Ať už dáváte přednost kávě, nebo matcha, mějte vždy na paměti, že oba nápoje mají svá pro a proti, která se pokusíme shrnout níže:

Pro matcha

-        Podporuje uvolnění: zvýšením hladiny vln alfa v mozku zklidňuje L-theanin mysl, nicméně bez pocitu ospalosti

-        Podporuje stav ústní dutiny: na rozdíl od kávy může matcha zdraví ústní dutiny příznivě ovlivnit. A zdraví ústní dutiny významně ovlivňuje celkový zdravotní stav

-        Je nenáročný na přípravu: Vše, co musíte udělat, abyste si připravili šálek matcha, je smíchat s matcha práškem horkou vodu. Žádné další speciální nástroje nejsou potřeba

m shutterstock 1149802331

Nejexkluzivnější a nejdražší káva se vyrábí z kávových zrn, které prošly trávicím traktem cibetek. (zdroj: Shutterstock)


Proti matcha

-        Vyšší cena: ačkoliv se cena může lišit v závislosti na kvalitě, obecně je matcha v porovnání s kávou finančně náročnější

-        Riziko poškození jater: při konzumaci vysokých dávek EGCG a dalších polyfenolů obsažených v matcha může existovat riziko poškození jater. 

-        Riziko kontaminace těžkými kovy:  některé lístky zeleného čaje, které se k výrobě matcha prášku používají, mohou být kontaminovány těžkými kovy jako olovo a arsen.

Pro kávu

-        Nižší cena: opět, záleží na kvalitě, ale obecně je káva méně finančně náročná než matcha

-        Snižuje riziko vzniku diabetu druhého typu:  platí to pro obyčejnou kávu i pro kávu bez kofeinu. Konzumace dvou šálků denně snižuje riziko až o 12 %

-        Všeobecně dostupná: na stánek s kávou narazíte „na každém rohu“.

Proti kávě

-        Způsobuje závislost: kofein je droga, která stimuluje centrální nervový systém. Konzumace vysokého množství kávy může vést až k závislosti a abstinenčním příznakům.

-        Nežádoucí vedlejší účinky: nespavost, nervozita, zvýšený srdeční tep, bolesti hlavy a úzkost 

Sečteno a podtrženo

Káva a matcha jsou oblíbené nápoje s obsahem kofeinu. Oba jsou nabité antioxidanty, a dokonce mají příznivé účinky na zdraví. Konzumace obou nápojů (obzvlášť nadměrná) však s sebou nese také zdravotní rizika. Proto rozhodujete-li se mezi kávou a matcha, zvažte všechna pro a proti, která jsou uvedena výše.

Související…

Pět méně známých důsledků pití kávy: Nutí nás víc nakupovat a zvyšuje práh bolesti
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Healthline

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...