fbpx

V Americe je nejtěžší pozicí vlastnit firmu na výrobu konopných prostředků. Nemůžete si být jistí vůbec ničím

Zveřejněno: 19. 2. 2018

Trh s legálním konopím – ať už léčebným, nebo i rekreačním –  roste po celém světě nejrychleji ve své historii. A vzhledem k tomu, že tato rostlina přestává být společností stigmatizována, mnoho zejména mladších lidí zahajuje svou kariéru právě v tomto novém a kvapně se rozvíjejícím odvětví. V Jaké pozici tedy můžete spojit svůj pracovní život s konopím?

Podle amerického magazínu Forbes vytvoří konopný sektor jen ve Spojených státech do roku 2020 více pracovních míst, než kolik vznikne ve výrobě. Z bohaté nabídky pracovních příležitostí v „konopném průmyslu“ už dnes vybírají desetitisíce lidí. My vám nabízíme přehled pěti nejzajímavějších pracovních pozic ve světě legálního konopí.

1. Provozní konopné prodejny

Provozní hraje klíčovou roli v jakémkoli maloobchodním prostředí. A obchody prodávající legální konopí pro rekreační i léčebné účely nejsou výjimkou. V konopném průmyslu si navíc provozní prodejny přijde na slušné peníze, kdy kromě fixního platu ještě může očekávat odměny odvíjející se od hrubé tržby.

Hlavní nevýhodou je skutečnost, že banky zatím stále mají problémy s tímto novým druhem byznysu, a tak naprostá většina transakcí probíhá v hotovosti, což zvyšuje pravděpodobnost přepadení i omylů při neustálém počítání bankovek.

2. Expert na pěstování

Bezpečněji se může cítit expert na pěstování. Jde o osobu, která nese zodpovědnost za vypěstování různých odrůd konopí. Musí tedy oplývat řadou jedinečných dovedností a znalostí. Tito odborníci jsou na konopném trhu práce velmi žádaní a často si mohou říct o celkem nekřesťanské peníze ve srovnání s agronomy, kteří se zabývají jinými plodinami.

Současní nejlepší pěstitelé pocházejí zejména ze států Kalifornie a Colorado, tedy z těch s nejdelší historií pěstování a legalizace. Za tu dobu už si zvykli na nadprůměrné výdělky i poměrně osamělou práci, kdy velkou část pracovní doby tráví pouze v přítomnosti rostlinek. Z nejlepších pěstitelů a šlechtitelů se v blízké budoucnosti jistě stanou podobné celebrity, jaké dnes máme třeba mezi šéfkuchaři.

shutterstock 331549502

Experti (ale i expertky) na pěstování se mohou stát stejnými celebritami, jako jsou dnes třeba kuchaři

3. Zastřihovač palic

Je to sice pozice pro začátečníky, díky ní ale může do konopného odvětví proniknout v podstatě každý. Tito zaměstnanci si vydělají nejméně, v Kalifornii většinou kolem 13 dolarů za hodinu, výhodu mají snad jen v tom, že si práci najdou v podstatě vždy. Nejdůležitější jsou zastřihovači ve výdejnách léčebného konopí, kde musí splnit dva hlavní úkoly: odstřihnout květy ze stonků tak, aby vyprodukovali co nejméně odpadu a odstřihli jen nezbytně nutnou část, a také zajistit, aby byly výsledné palice v perfektním stavu.

Zastřihovači dále rostliny třídí na listy, stonky a palice a ty následně váží. I když je tato práce nepochybně jednotvárná, stále je to jedna z nejsnadnějších cest, jak se uplatnit v konopném průmyslu.

4. Extrakční technik

Když slyšíme „konopí“, většinou si představíme rostlinu. Neměli bychom ale zapomínat ani na stále oblíbenější konopné výtažky neboli extrakty, které v některých prodejnách tvoří až 40 % z veškerých tržeb, a jejich podíl neustále a rychle stoupá.

Získávání léčivých látek z konopí bývá doménou lidí s titulem Ph.D. (lékaři, lékárníci, chemici a další), kteří navíc oplývají řadou jedinečných dovedností. Vlastní extrakci sice provádí drahé přístroje, technici jsou však odborně způsobilí k jejich obsluze a také mají dostatečné zkušenosti na to, aby pacientům dodávali kvalitní a stabilní produkty s obsahem kanabinoidů.

Čtěte také:

Slavná kalifornská vinice se mění v konopnou plantáž
Legalizace přináší nový fenomén: konopné církve
Od konopí k tvrdým drogám? Hloupost! Tyto 4 mýty stále ještě hýbou světem
Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější
WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace?

5. Majitel firmy

Ano, i v konopném průmyslu jde o velice žádané lidi. Podnikání v konopném odvětví není taková zábava, jak se může zdát. Vlastně je to práce, z níž nejednou rozbolí hlava. A představy o tom, jak majitelé konopných firem sedí s nohama na stole a jointem v ruce a přitom vydělávají miliony, jsou ve většině případů zcela mylné.

Ve skutečnosti tito lidé neustále narážejí na výše zmiňované potíže s bankami, nejednoznačnými zákony (podle federálního zákona je konopí stále v celé Americe ilegální) a pohybují se v prostředí plném neustále se měnících regulací. Nemohou ani využít stejné daňové odpočty jako jiní podnikatelé, což jejich obchodní aktivity výrazně prodražuje.

Většině podnikatelů v konopném sektoru trvá celé roky, než ze svých příjmů splatí prvotní investice. Jinými slovy, sami nejprve investují miliony dolarů a zisku se dočkají nejdříve po několika letech. Průmysl s konopím se ovšem nachází v rané fázi a prudký růst ho podle prognóz teprve čeká. Možná se pak majitelé konopných firem sami přesvědčí, že jejich práce může být lukrativní a současně mnohem zábavnější než každodenní rutina tradičního zaměstnání.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...