fbpx

Pokus o založení první konopné církve v Česku zatím skončil u soudu

Zveřejněno: 5. 2. 2018

Malé církve lokálního charakteru, jejichž členové uctívají rostlinné božstvo a chtějí být považováni za legitimní věřící. S takovýmto typem institucí se teď čím dál častěji setkávají lidé nejen v Kalifornii nebo Coloradu, kde bylo v posledních letech legalizováno konopí. Konopné církve se ale začínají objevovat třeba i v České republice.

Pro maloobchodní prodejce konopí, jejichž podnikání je orientované pouze na zisk, znamenají nové soupeře na trhu. A s ohledem na fakt, že církve jsou osvobozeny od daně z příjmů, jde o soupeře s konkurenční výhodou.

Šíření jména božího

Podle zdravotnické zpravodajské služby California Healthline se církve, které ve svých bohoslužbách propagují užívání konopí, objevují především ve městech Oakland, Roseville a Modesto a dále v okresech jako San Diego nebo Los Angeles. Tentýž zdroj uvádí, že policie sice činnost několika těchto církví zastavila, většina z nich však nadále otevřeně funguje a šíří víru v božstvo jménem konopí.

Řídí je konopní nadšenci, jejichž úkolem je vyhledat mezery v zákoně a zasadit do nich tuto novou „instituci“. Najdou se ovšem i tací, kdo pod rouškou církve prodávají ilegální konopí a samozřejmě se vyhýbají placení daní. S podobnými případy se v poslední době setkává například státní zástupce města San Jose a další ochránci zákona bojující proti nelegálnímu prodeji konopí mimo licencované prodejny.

Konopné církve vznikají i ve státech, kde stále platí prohibice. Světová média například před dvěma roky referovala o aktivistovi z americké Indiany, který využil díry v zákonech a legálně se mu podařilo registrovat „První církev konopnou“ v tomto velmi konzervativním státě. Tato církev existuje do dnešního dne, nicméně od veřejného a společného užívání konopí její členové raději upustili kvůli hrozbám ze strany představitelů zákona.

bill levin

Zakladatel a "velký púba", tedy jakýsi představený První církve konopné, je Bill Levin

Čtěte také:
Od konopí k tvrdým drogám? Hloupost! Tyto 4 mýty stále ještě hýbou světem

Jak ovlivňuje konopí spánek? Je po něm hlubší a klidnější

WHO prozkoumá léčivou sílu konopí. Dočkáme se legalizace?

Konopí je vhodným materiálem na spodní prádlo i adeptem na biopalivo

Česká konopná stopa

Ano, dokonce i u nás máme konopnou církev, kterou založil asi nejznámější český konopný pacient a aktivista Dušan Dvořák. Většina z vás o tomto muži z Olomoucka, který kvůli konopí a jeho léčivým účinkům vedl snad více než deset soudních sporů se státem, možná někdy slyšela z médií (už šest let pravidelně informují o tom, jak na jeho farmu na podzim vtrhnou policisté a zničí a zabaví mu úrodu konopí na léčebné využití).

Zřejmě inspirován zprávami ze světa se i Dušan Dvořák v rámci svých aktivit rozhodl vyzkoušet, zda se mu nepodaří alespoň částečně prolomit konopnou prohibici „s pomocí boží“, a v roce 2016 požádal ministerstvo kultury o registraci „Konopné církve“. Její členové mají mít možnost svobodně pěstovat, přechovávat a užívat konopí a vzdělávat o této rostlině veřejnost, nicméně ministerstvo bez podrobnějšího vysvětlení žádost zamítlo.

Nebyl by to ale Dušan Dvořák, aby se nepokusil zvrátit osud a nežaloval ministerstvo u Městského soudu v Praze, který by měl v nejbližší době rozhodnout, zda se v České republice může registrovat a existovat konopná církev. Pokud soud Dvořákovi vyhoví (což se s největší pravděpodobností nestane), dost možná se v naší ateistické zemi staneme svědky hromadného návratu k víře.

foto: Facebook The First Church of Cannabis

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...