fbpx

Když stojíme před více možnostmi - třeba při nakupování - má náš mozek sklon dělat jistou chybu. Jak jí opravit?

Zveřejněno: 12. 3. 2018

Přechytračit předpojatost vlastního mozku při srovnávání variant není žádná legrace. Ale jde to. 

Možná si uvědomíte, že se vám v životě stala tato situace: Vybírali jste si v obchodě z mnoha televizí a nebyli jste si jistí. Ale když jste doma zapnuli tu vybranou, dostavilo se teprve to pravé nadšení.

Proč? Doma jste totiž neměli žádnou alternativu a novou televizi jste bez možnosti srovnání s ostatními třeba i dražšími a lepšími modely začali považovat za skvělou. Vliv malých kvantitativních rozdílů, které vás v obchodě při srovnávání znejišťovaly, byl tentam a ukázala se jedinečnost vybrané televize.

Zkuste si udělat takzvaný čokoládový test. Vybrali byste si jednu čokoládovou tyčinku s povinností vzpomenout si přitom na nějaký osobní úspěch, nebo tři stejné tyčinky a vzpomínku na nějaké vlastní selhání? Dvě třetiny lidí si prý vyberou druhou variantu. Více je lépe, ne? Jenže to neplatí. Ti, co si dali více čokolády a vyvolali nepříjemné vzpomínky, nakonec šťastnější nebyli, i když měli trojnásobek čokolády.

Při porovnávání klademe důraz na kvantitativní rozdíly. A myslíme si, že to větší a vyšší nás udělá šťastnějšími. Není to pravda.  Vyšší plat nebo větší dům nás dlouhodobě podle vědců šťastnějšími neudělají.

Náš mozek podle zjištění vědy totiž pracuje ve dvou módech: 1) srovnávací, který je velmi citlivý i na malé rozdíly mezi možnostmi, a 2) zkušenostní, který vychází - inu - z obrovského množství dat zkušeností, které jsme v životě nasbírali. Když jsme ve srovnávacím módu, zvažujeme možnosti a předpokládáme, že je lepší byt o větší rozloze a vyšší plat. Prostě klademe důraz na kvantitativní rozdíly a myslíme si, že to větší a vyšší nás udělá šťastnějšími. Není to pravda. Vyšší plat nebo větší dům nás dlouhodobě podle vědců šťastnějšími neudělají, velmi rychle se totiž na „upgrade“ a změnu k lepšímu adaptujeme a vlastně se po vyprchání počátečního nadšení nic zvláštního nestane. 

Jak se tedy rozhodovat správně? Jak přechytračit vlastní mozek?

Co vlastně chcete?

Neporovnávejte možnosti tak, že je položíte vedle sebe. Pokuste se je vyhodnocovat zvlášť a pro každou zjistit důležité výhody. Především, když jdete do velké investice. Když kupujeme dům, nesrovnávejme varianty, ale na každý ze zvažovaných domů se dívejme zvlášť. Vyhodnoťme, co se nám na domu líbí a co ne. Je dům na klidném místě? Jsou sousedé milí? Jak blízko žijí mí přátelé? Srovnávání nemusí přinést ten správný výběr. Důležité je, jaký máte z domu celkový pocit. Tady nastupuje onen „chytřejší“ zkušenostní modus fungování našeho mozku.

Čtěte také:
Najděte si své ticho. Obnovuje činnost mozku a rozvíjí kreativitu
Naprosté soustředění, dokonalost a lehkost: Tajemství zvané flow

Takže než začnete vybírat, ujasněte si, co je pro vás „must-have“. Zvlášť, když se chystáte utratit větší množství peněz. Sepište si, co je pro vás opravdu důležité a co potřebujete. Když budou pak podmínky splněny, jste na dobré cestě a neskočili jste na lep někomu, kdo vám nabídne lákadlo, které vlastně ani nepotřebujete.

foto: Profimedia, zdroj: theladders.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...