fbpx

Hledejme nejen ticho vnější, ale i to vnitřní, v němž sami po sobě nic nechceme

Zveřejněno: 21. 2. 2018

Ticho je v současnosti poměrně nedostupný artikl. Ze všech stran na nás útočí rozličné zvuky a my jsme vyčerpaní, roztržití a máme problémy se soustředěním. Nové studie však ukazují, že právě ticho je nezbytné pro zdravé fungování mozku, bystrý úsudek a rozvoj kreativity. Není tedy žádný div, že si jeho důležitost uvědomovalo i mnoho známých tvůrců včetně J. K. Rowlingové.

Kdy naposledy jste se ocitli v naprostém tichu? Možná i teď, když čtete tenhle článek, vedle vás štěbetají děti, mlaská kolega nebo k vám doléhají zvuky aut z ulice. Jestli máte to štěstí, že si můžete alespoň jednou za den dopřát chvilku naprostého ticha, pak gratulujeme, neboť patříte mezi velké šťastlivce.

Spisovatelka J. K. Rowlingová, životopisec Walter Isaacson i psychiatr Carl Jung, ti všichni kultivovali chvíle hlubokého ticha, neboť je považovali za důležité faktory jejich úspěchu a jistě věděli proč. V lékařském světě už se totiž dávno ví, že právě ticho pomáhá rozvíjet nové mozkové buňky v hippokamu, ulevuje od napětí a stresu, ale má i další zajímavé benefity, jako je například rozvoj kreativity. Předběžné výsledky nových studií navíc naznačují, že ticho by mohlo být terapeutickým nástrojem pro pacienty s depresemi či Alzheimerovou chorobou.

Čtěte také:

Strávil jsem pět minut uvnitř nejtiššího pokoje na světě a málem jsem se zbláznil
Proč nemůžete spát? Možná máte syndrom explodující hlavy
Terapie tmou může znamenat návrat do matčina lůna

Úleva od napětí a stresu

Zvuky aktivují amygdalu, což je část mozku spojená s emocemi a pamětí, která posléze začne vylučovat stresové hormony. Jestliže tedy žijete v hlučném prostředí, existuje vyšší pravděpodobnost, že budete mít nebo už máte problémy s úzkostmi. Na druhé straně má ticho na náš mozek opačné účinky. Na to poukázala například studie publikovaná v Heart Journal, která prokázala, že i pouhé 2 minuty, které strávíme v prostředí bez hluku, nás mohou uklidnit víc než jakákoli relaxační hudba.

shutterstock 310639307

Ticho se nejlépe čerpá z přírody, v zimě stačí klidný kout i v bytě

Jenže ticho má i jiné výhody než jen to, že nám pomáhá se uklidnit a odpočívat. Je vskutku zlatým grálem, protože regeneruje náš mozek. Vědci ze zdravotní školy Duke například v roce 2013 zjistili, že když byly myším dopřány alespoň 2 hodiny ticha denně, v hippokampu (oblasti mozku spojené s emocemi, učením a pamětí) se jim vytvořily nové buňky.

Hluk má naopak negativní vliv na naše kognitivní funkce, jako je paměť, pozornost a schopnost řešit problémy. Mnoho studií prokázalo, že děti, které bydlely či chodily do školy v blízkosti dálnic nebo železnic, měly horší výsledky ve schopnosti čtení a pomaleji rozvíjely své jazykové a kognitivní schopnosti. Naštěstí podle psychologů z Michiganské univerzity můžeme v tichém prostředí své kognitivní zdroje obnovovat.

Tichá mysl

Kultivace ticha však neznamená jen oddechnout si od hluku vnějšího. Opravdu kvalitní ticho, takové, které umožňuje jasné a kreativní myšlení, musí vytěsnit nejen vnější „mluvky“, ale i ty vnitřní. Musíme si tedy zkrátka dát na chvíli pohov od jedné z našich největších potřeb: přemýšlení nad tím, co se stalo či má stát. Právě ono „vnitřní ticho“ zvyšuje podle specialisty na leadership Hala Gregersena naše šance na objevení nových myšlenek a informací. Jedním ze způsobů, jak ho udržovat, může být například meditace či sport.

Když náš mozek není zapojený do externích stimulů, můžeme se ponořit hlouběji do našeho vnitřního světa a díky tomu více odpočívat, regenerovat, být kreativnější a přicházet s novinkami. Proto hledejme tichá místa ve vnějším i vnitřním světě a využívejme jejich blahodárných účinků.

foto: Shutterstock, zdroj: HeartJournal

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...