fbpx

Po přečtení knihy "Odpočinek" se dostaví blažené vědomí, že lenošení je vlastně velmi produktivní záležitost

Zveřejněno: 8. 3. 2018

Naše společnost se na nečinnost často dívá spatra. Považuje ji za „vypnutí“ organismu podobné smrti, se kterým nechceme mít nic společného. A přitom je nečinnost tak blahodárná. Nejenže pomáhá našemu tělu regenerovat, ale také paradoxně zvyšuje naši produktivitu. Dává nám totiž mimo jiné možnost zamyslet se nad tím, kam v životě směřujeme.

Autor a business konzultant Alex Soojung-Kim Pang ve své knize Odpočinek vyvrací mýtus, že čím více pracujeme, tím lepších výsledků dosahujeme. Kombinuje vědecké výzkumy  se zkušenostmi řady úspěšných spisovatelů, malířů a myslitelů – od Darwina po Stephena Kinga, aby nás přesvědčil, že právě odpočinek je často jedním z důležitých faktorů úspěchu.  

Pokud chcete lenošit, prostě to udělejte. Na odpočinek si musíte najít čas, naučit se brát ho vážně a chránit jej před postmoderním světem, který se snaží vás o něj okrádat.

Žijeme ve společnosti zaměřené na výkon, a proto obdivujeme ty, kteří dělají přesčasy a k tomu stíhají veškerou péči o domácnost i rodinu. „Až na několik málo výjimek,“ píše Pang, „současní lídři považují stres a přepracování za čestný odznak a chlubí se tím, že málo spí, dovolenou si berou jen minimálně a svou pověst workoholiků si pečlivě opatrují.“  

Už od dětských let jsme zvyklí na vnější stimuly, proto nesneseme pocit, že náš mozek se právě nemá čím zabývat, a neustále hledáme nějaké rozptýlení. Jak ale zmiňuje profesorka Harvardovy univerzity, Sherry Turkleová ve své knize Obnovme konverzaci, i pouhá přítomnost smartphonu či jiného přístroje, přestože není používán, mění náš vnitřní svět. Jestliže se tedy nedokážeme fyzicky odloučit od svých chytrých zařízení alespoň na pár desítek minut denně, pak onoho pravého a efektivního odpočinku dosáhneme jen stěží.

Naše společnost miluje zkratky. Patnáctiminutové lekce cvičení, rychlá občerstvení i jednoduché nákupy přes internet. Bohužel, ani odpočinek nemůže být uspěchaný. Musíme s ním začínat rozvážně, vyžaduje trpělivost a jasný rozvrh, na což však nemáme přes všechny neodkladné povinnosti čas.

Čtěte také:
Syndromu vyhoření zabrání work-life balance, říká Marie Skalská
Stres si vytváříme tím, že se nedokážeme přijmout, říká výživová poradkyně
Šest důvodů, proč se jen tak procházet

A co víc, nechápeme, že efektivní odpočinek není jen fyzický, ale také mentální, emocionální i spirituální. Je to o pochopení, že svět přežije i bez nás.O vnitřní síle, která nám pomůže se na chvíli odpojit od světa povinností a zaměřit se na sebe a lidi v našem okolí. Jak píše Pang: „Pokud chcete lenošit, prostě to udělejte. Na odpočinek si musíte najít čas, naučit se brát ho vážně a chránit jej před světem, který se snaží vás o něj okrádat.“

foto: Shutterstock, zdroj: BecomingMinimalist

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...