fbpx

Další literární kousek Věry Kudynové odhalí rozdíl, který cítí mladí muži vůči svým milenkám, a starší vůči svým dcerám.

Zveřejněno: 7. 6. 2018

Zdeněk byl moje první láska na gymplu, vodili jsme se za ruce, líbali na lavičce a navštěvovali jsme se doma, když rodiče byli na chatě a my tvrdili, že musíme zůstat v Praze a studovat. Potkala jsem ho nedávno, já rozvedená, on taky, a abych to zjednodušila, začali jsme tam, kde jsme před třiceti lety skončili.

Související…

VELKÝ HOLKY: Popel
Věra Kudynová

Vůbec se nám nezdálo, že je to tak dlouho. Přitažlivost fungovala jako dříve, jenom vypilovaná našimi zkušenostmi, které znovuotevřenému vztahu dodaly patřičné grady. A taky toleranci a trpělivost a radost, že se máme a že se máme rádi.

Můj šéf říká, že od padesáti nezískáme žádné nové přátele, a musíme si dát velký pozor, abychom ty, co máme, neztratili a vztahy je nutno opečovávat. Natož ty nejbližší. Já to mám načtené a naposlouchané a Zdeněk to nějak ví sám od sebe.

...

Přišel domů úplně skleslý, takhle jsem ho ještě nikdy neviděla. Nemluvil, seděl a zíral. Radši jsem taky nic neříkala ani se na nic neptala. Zdeněk si šel pro víno a pil jak duha. Byl tak bez sebe, že mi ani nenalil skleničku, tak jsem si radši hned nalila, aby na mě trochu zbylo. Večeři snědl beze slova a šel do postele. Tak jsem ho rychle následovala.

Doteky ho rozmluvily. „Terezka má vážnou známost,“ říkal zajíkavě. Terezka je dcera z prvního manželství, hezká, šikovná studentka. Nechápala jsem, co je na tom strašného, když má dvacetiletá holka vážnou známost. Pokud vím, tak holky po vážné známosti touží, a když ji nemají, tak se souží.

„A to je špatné?“ zeptala jsem se potichu a velmi opatrně.

„Ty to nechápeš?“ zařval. „Víš, co s ní ten pacholek bude dělat? Všechno to, co já jsem dělal s tebou a s jinýma holkama! A víš, co jsme všechno prováděli, jak často a jak dlouho. A pak jí může bejt i nevěrnej!“ Zdeňkovi tekly slzy.

Nemyslím si, že jsem úplně hloupá, ale tomu jsem opravdu moc nerozuměla. „Jaký je podstatný rozdíl v tom, co jsi dělal ty se mnou, a tím, co dělá ten pacholek s Terezkou?“ špitla jsem.

Vzdychl nad mojí nechápavostí. „Terezka je přece moje holčička!“

A já jsem si vzpomněla, jak můj táta kádroval všechny moje známosti a jak je nesnášel.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...