fbpx

Základní vybavení mé ordinace je krabice papírových kapesníků na stole, říká expertka na alopecii 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Padání vlasů může mít mnoho důvodů, počínaje stresem přes hormonální změny po vážná onemocnění. O tom, jak se vypořádat s alopecií, jaké jsou její typy a možnosti léčby, jsme si povídaly s expertkou MUDr. Nadezhdou Brabcovou.

Zveřejněno: 27. 3. 2024

Alopecie nás může postihnout v jakémkoliv věku. Někdo z ní udělá přednost, jiného srazí na kolena. Své o tom ví šestadvacetiletá Šárka. Bylo jí osmnáct, právě se chystala na maturitu, když jí ve velkém začaly padat vlasy. „Pět let jsem se točila v kruhu, zkoušela všemožné přípravky a vitamíny. Sice mi pokaždé nové vlásky narostly, ale za měsíc či dva opět vypadaly,“ vzpomíná na těžké chvíle, kdy propadala stresu. Měnila přípravky a chodila ke kadeřnici s nadějí, že tentokrát bude všechno lepší.

Nebylo. Stres se prohluboval, vlasy řídly, a tak se po roce odhodlala a navštívila vlasovou kliniku s očekáváním, že jí na konzultaci lékařka potvrdí, že je vše v pořádku a potřebuje jen doplnit konkrétní vitamíny. Diagnóza však byla neúprosná – androgenní alopecie. „Toto je nejčastější forma alopecie, u žen se začíná projevovat v období puberty a četnost výskytu se zvyšuje s věkem,“ podotýká MUDr. Brabcová.

Přestože podle lékařky tento typ má mnohá řešení s dobrými výsledky, pro Šárku to byla šokující zpráva. „Myslím, že mi ještě chvíli bude trvat, než se s tím smířím. Hodně mi pomáhá rodina, partner i přístup paní doktorky, která dokázala vše vysvětlit a uklidnit mě. Nejdůležitější bylo uvědomit si, že je to vlastně něco pozitivního, protože už konečně vím, co mi je, mohu nasadit léčbu a snad po pěti letech neustálého kolotoče řídnutí vlasy konečně dorostou. Po prvotním šoku se nyní vlastně těším a doufám, že vše zabere, jak má,“ dodává s úsměvem.

MUDr. Brabcová vysvětluje: „Androgenní alopecie je způsobena primárně zvýšenou senzitivitou na androgeny (pohlavní hormony). Tato zvýšená reakce má za následek tenčení a zpomalování růstu vlasů až do fáze, kdy nové vlasy nejsou schopny vůbec vyrůst. U mužů tato reakce typicky způsobuje kouty a kolečko na temeni, u žen se rozšiřuje pěšinka a prosvítá pokožka hlavy.“

Psychika a padání vlasů jde ruku v ruce. Vlasy nám padají, když jsme ve stresu, zároveň vypadávání vlasů nás ještě více stresuje. Je to tak?

Ano, především u pacientek se setkávám s tím, že své onemocnění velmi intenzivně prožívají. A když mi vypráví o stavu jejich vlasů, jak je dřív měly bohaté a krásné, a teď jim masivně vypadávají, dělají se jim kouty nebo pěšinka, které se neúspěšně snaží zakrývat, občas se rozbrečí. Základní vybavení mé ordinace je krabice papírových kapesníků na stole. U mužů to nebývá pravidlem, ale je vidět, že i je stav jejich vlasů trápí. Jinak by ke mně nechodili. Samozřejmě u mužů je akceptovatelné, že si oholí hlavu. U žen to tak časté není.

Zdá se mi, že nyní lidí s alopecií přibývá. Nebo se mýlím? Možná je to tím, že se nebojí „ukázat“?

Pacientů je plus mínus stejně jako dříve, jen je s růstem sociálních sítí o nich více slyšet. Také vzrůstá počet registrovaných případů s tím, jak o sebe lidé stále více a více pečují. A potom je to samozřejmě osvěta, kdy se o nemocech způsobující vypadávání vlasů čas od času objeví zmínka v médiích.

Androgenní alopecie je způsobena primárně zvýšenou senzitivitou na androgeny (pohlavní hormony). Tato zvýšená reakce má za následek tenčení a zpomalování růstu vlasů až do fáze, kdy nové vlasy nejsou schopny vůbec vyrůst. U mužů tato reakce typicky způsobuje kouty a kolečko na temeni, u žen se rozšiřuje pěšinka a prosvítá pokožka hlavy.

Co je to tedy alopecie? Je to „obyčejné“ vypadávání vlasů? Jistě má mnoho příčin.

Přesně tak, alopecie znamená vypadávání vlasů a důležité je znát přesnou diagnózu, protože každá nemoc způsobující vypadávání vlasů se léčí jinak. Typů alopecie jsou desítky, plus jsou další onemocnění, která způsobují vypadávání vlasů a ve svém názvu slovo alopecie nemají.
Je skvělé, že v poslední době se v médiích objevují zmínky o alopecii, takže se v populaci dělá určitá osvěta, a lidé vědí, že něco takového existuje. Na druhou stranu se vyskytuje mnoho mylných informací, polopravd a výmyslů. A samozřejmě v návaznosti na to se vyrojilo množství zázračných přípravků, které vám slibují, že vám přes noc naroste lví hříva.

Jaké mýty o alopecii konkrétně kolují?

Například to, že časté mytí vlasů způsobuje jejich vypadávání. Také neplatí, že řídnutí vlasů je způsobeno tím, že vlasové folikuly jsou „zanesené“ mazem a špatnou péčí. A posledním mýtem, který bych zmínila, je tvrzení, že doplňky stravy a různé vodičky pomůžou na veškerý typ vypadávání vlasů. Tak to není, vypadávání vlasů má různé důvody a každý typ má svůj specifický způsob řešení.

Nejčastější je takzvaná androgenní alopecie. O co přesně se jedná?

Nejčastější je androgenní alopecie. Ta se projevuje s věkem a okolo padesátého roku života jí trpí zhruba polovina mužů a žen. Data se drobně liší studii od studie. Někde se uvádí, že u žen je to padesát procent populace ve věku šedesáti let. V dnešní době je pro androgenní alopecii dostatek možností řešení.

Související…

Silné a zářící vlasy jako z japonské pohádky: Rýžovou vodu si snadno připravíte sami
Dora Hanzelová

To je tedy vcelku běžná záležitost. Ale pak jsou asi vážnější formy, že?

Druhé nejčastější onemocnění ze skupiny alopecií je alopecia areata, kterou mají přibližně dvě procenta populace. Typický je pro ni vznik lysých ložisek. Tato alopecie se dále dělí na spoustu podtypů. Zajímavý je například alopecia areata universalis, při které vypadává veškeré ochlupení na těle, včetně obočí, řas, chlupů na rukou, nohou, včetně míst, kde byste to nečekali, jako v uších nebo v nose. Alopecia areata totalis se vyznačuje vypadnutím prakticky všech vlasů na pokožce hlavy. Léčba je náročná, hlavně psychicky, protože se mohou opakovat relapsy – střídají se období, kdy onemocnění není aktivní, vlasy dorůstají, a kdy je aktivní, vlasy opět vypadají. Pro pacienty je to velmi psychicky náročné.

Pomáhá psychoterapie?

Psychoterapii doporučuji u dětských pacientů s alopecií. Ono je těžké se smířit s tím, že se mi na hlavě objevilo lysé ložisko. A především u dětí v pubertálním věku je důležité, aby měly psychickou podporu. Někteří pacienti mi píší každý měsíc či i častěji, jak se jim vede. Cítí se lépe, když jsou se mnou v kontaktu. Nebo někdy i přesto, že dle mého názoru by stačily kontroly až za několik měsíců, si pacient přeje návštěvy častější. Vždy se snažím být zde pro ně. Ano, jsou to „jenom vlasy“, ale já osobně prožívám velmi emocionálně každé období, kdy se mi zvýší výpad vlasů, nedokážu si ani představit, jak bych to zvládla, kdybych měla lysiny. Terapii doporučuji také pacientům, kterým způsobuje jejich onemocnění psychickou nepohodu. A také existuje trichotillomania, kdy si pacient, ať už vědomě nebo nevědomě vlasy sám vytrhává. Jedná se čistě o psychickou záležitost.

Jak vypadá léčba alopecie?

Léčba vypadávání vlasů, ať už se jedná o některý typ alopecie, nebo jiné onemocnění, trvá dlouho. Vlas roste v průměru jeden centimetr za měsíc. Pokud máte holou hlavu, jsou výsledky vidět rychle a dobře. Pokud ale máte dlouhé vlasy, nové vlasy jsou schované pod nimi a výsledky jsou vidět hůř. Zatímco u androgenní a areátní alopecie je úspěšnost léčby vysoká, u jiných forem alopecie je ztráta vlasů trvalá. Léčba zde slouží pouze k zabránění šíření onemocnění a zachování vlasů tak, jak jsou. S těmito formami je těžší se sžít.

Jsou v tomto oboru nějaké novinky?

V současné době jsou jednou z možností léčba JAK inhibitory, která by měla mít vyšší úspěšnost než konvenční metody léčby. V ČR je dostupná, nicméně ve velmi omezené míře. Tato léčba je pouze pro onemocnění alopecia areata.

MUDr. Nadezhda Brabcová

V roce 2015 dostudovala lékařskou univerzitu v Sofii. Během studií každé léto absolvovala praxe na klinikách v Německu. Jako dermatoložka pracovala v Lékařském ústavu ministerstva vnitra v Sofii. V ČR pracovala na Dermatovenerologické klinice 2. LF UK a nemocnice Na Bulovce, v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze. Od roku 2017 se specializuje na léčbu vypadávání vlasů. V roce 2022 absolvovala atestační zkoušky v oboru Dermatovenerologie. Nyní má vlastní praxi na Poliklinice Budějovická na Praze 4 a pacientům pomáhá i online. Více na www.drbrabcova.cz/

Zmínila jste JAK inhibitory. O co se konkrétně jedná?

JAK inhibitory blokují určité enzymy zvané Janusovy kinázy (JAK), které se podílejí na imunitní reakci, jež napadá vlasové folikuly. Blokováním těchto enzymů pomáhají inhibitory JAK zabránit imunitnímu systému v poškozování vlasových folikulů a umožňují tak vlasům znovu dorůst.  V roce 2022 schválil úřad FDA lék zvaný Baricitinib, který slouží k léčbě závažných forem alopecia areata. Je to historicky první lék, který kdy byl k léčbě AA schválen. V roce 2023 byl schválen i lék Ritlecitinib.

Můžeme říci, že vypadávání vlasů rovná se alopecie?

Ne vždy. Vypadávání vlasů může mít více příčin. Ať už se jedná o vitaminový deficit a podvýživu, problémy se štítnou žlázou nebo stres. Stres ale neberme jako to, co dnes běžně označujeme jako stres. Stres je v tomto případě reakce našeho těla na nějaký nepříznivý podnět. Může se jednat o psychický stres, ale také fyzický stres, způsobený prodělaným onemocněním, operací, medikací, horečkou… Nebo typicky ve větší míře vypadávají vlasy po porodu. Všechny tyto příčiny vypadávání vlasů jsou běžné a normální a vlasy znovu narostou poté, co je příčina vypadávání odstraněna. Pak jsou různé druhy alopecie a jiných onemocnění, které způsobují vypadávání vlasů, jež je třeba řešit vhodnou léčbou. A existují i onemocnění, u kterých je ztráta vlasů trvalá a nevratná.

PRAMEN POMOCI

Pomoc lidem s alopecií zajišťuje také nadační fond Pramen pomoci. „Je to místo naděje. Nabízíme pomoc všem nemocným s alopecií. V názvu Pramen pomoci se skrývá pramen vlasů a pomoc, kterou tyto prameny přinášejí. Spolupracujeme se špičkovým vlásenkářským salonem, ve kterém nejprve s bezvláskou vybereme barvu, délku a střih nového účesu a vlásenkářka se dává do práce na paruce na míru a z pravých vlasů. Její cena, která odpovídá špičkové ruční práci, je často nad finanční poměry rodiny. My spustíme sbírku, kterou dokážeme zajistit finance na výrobu pramenů pomoci pro všechny, kteří se na nás obracejí,“ říká zakladatelka fondu Michaela Losová. Více na www.pramenpomoci.cz/.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...