fbpx

Co o nás prozradí obočí a jak o něj správně pečovat. Majitelka salonu prozradila i trendy pro rok 2024 2 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Obočí je jedním ze základních rysů obličeje, prozradí i osobnost majitele. Jak o obočí správně pečovat a jaké tvary a úpravy poletí v roce 2024? To v rozhovoru pro Flowee prozradila expertka Sabina Pavlovska

Zveřejněno: 3. 1. 2024

„Nikdy si nenechte radit od někoho se špatným obočím!“ říká jeden oblíbený citát, kolující po internetu. Rozumný člověk by ho nejspíš hned zatratil jako nesmysl. Nicméně je pravda, že obočí skutečně bývá velmi výrazným obličejovým rysem. Dokáže pozvednout oči, opticky zeštíhlit tvář či pozměnit její rysy. Kromě toho také umí poodhalit osobnost jeho majitele. Může vyjádřit širokou škálu emocí od štěstí přes smutek až po hněv. To, že je pro mnoho lidí obočí nesmírně důležité, dokazuje i fakt, že existují takzvané brow bary neboli salony specializující se výhradně na úpravu obočí.

Majitelkou jednoho takového salonu je Sabina Pavlovska, která se kromě samotné úpravy obočí zabývá i jeho hlubším významem. Pro Flowee zodpověděla pár otázek ohledně toho, jak nás okolí dle obočí vnímá, jaké jsou zásady pro jeho úpravu i co bude trendem pro rok 2024.

Podle některých výzkumů je obočí nejdůležitější část obličeje, přestože se mu nedostává tolik pozornosti jako jiným rysům. Souhlasila byste s tím, že je tak důležité?

Říká se, že oči jsou oknem do duše. Pokud je tomu tak, obočí jsou závěsy, které mohou měnit vzhled okna. Obočí má v celkové koncepci obličeje dominantní postavení. Dává očím výraz, vdechuje obličeji charakter a dokáže korigovat věk. Příliš tenké nebo přetažené obočí dělá obličej starším.

Nedávno jsem četla zajímavou odbornou studii, ve které vědci odhalují, že tvar obočí ovlivňuje psychický stav i to, jak nás vnímá okolí. Třeba obočí ve tvaru půlměsíce je spojováno se submisivní a méně sebevědomou osobností, rovné obočí je symbolem stability, sebevědomí a rozhodnosti, srostlé obočí zas prozrazuje, že jejich majitelé jsou tvůrčí osobnosti, kterým nezáleží na názorech ostatních, mají dobrosrdečnou a citlivou povahu. Myslím, že málokdo si uvědomuje, co všechno obočí představuje a jak se s ním dá pracovat. Mě tento svět před několika lety pohltil natolik, že jsem se rozhodla stát se expertem. Svým klientům pomáhám nejenom z hlediska vizáže. Mým posláním je, aby se cítili dobře i uvnitř sebe. Odkryli a ukázali světu své jedinečné já.

Existují nějaké zásady pro to, jaké obočí komu sluší?

Ve své práci se často vracím do dávné historie. Základní pravidla, ze kterých lze vycházet, byla nadefinována již před tisíci lety. Starověcí Egypťané obličej považovali za posvátný. Podle vzoru bohů přistupovali také k úpravě obočí. To považovali za ochránce zdraví (vědecké výzkumy potvrdily, že obočí chrání oči před prachem a slunečním zářením), za symbol čistoty a krásy. Přesně tak by se mělo k obočí také přistupovat, a to bez ohledu na módní trendy.

Aby bylo obočí zdravé a krásné, je potřeba o něj pravidelně a správně pečovat. Jeho tvar by měl být přizpůsoben tvaru obličeje a očí, barvě pleti a vlasů, účesu, osobnímu stylu a také designu brýlí. Třeba pro oválný obličej je vhodný jemně zkosený tvar obočí, pokud nosíte brýle s robustním rámem, obočí by mělo být výraznější a silnější. Dalším důležitým faktorem je jeho přirozený růst, který by neměl být narušen. O tom, jak dosáhnout ideálního tvaru obočí a jak se o něj správně starat, učím na svých kurzech.

pavlovska

Sabina Pavlovska, zdroj: se svolením Sabiny Pavlovské


Co když má někdo přirozeně asymetrické obočí, co to udělá s jeho obličejem?

Napadá mě otázka: „Co s obličejem udělá, když je bez obočí?“ Asymetrie je ve skutečnosti přirozená. Nikdo z nás nemá dokonale zarovnané obočí. Kdyby tomu tak bylo, působilo by rušivě. Jeho nepřirozená asymetrie je nejčastěji způsobena neprofesionální úpravou. Ženy si obočí častokrát ošetřují svépomocně. Při úpravě však neakceptují jeho přirozený tvar, obočí nadměrně vytrhávají, formují do nesprávných tvarů, přetahují a vyplňují tak, že nakonec působí zcela nepřirozeně. Realistické, přirozeně působící obočí vyžaduje čas a odbornost.

A může špatně upravené obočí negativně ovlivnit i celý výraz člověka?

Změny výšky a oblouku obočí vedou ke změnám výrazu obličeje. V praxi se běžně setkávám třeba s přesvědčením, že vyplnění obočí dlouhými tahy linek, rozjasní pohled a obličej omladí. Ve skutečnosti však tato úprava přináší zcela opačný efekt. Dalším příkladem je zakulacený tvar obočí, který dělá obličej buclatějším, nebo padající obočí, vytvářející iluzi smutku a skepse. Naopak dobře upravené a tvarované obočí zlepšuje přirozený výraz a přidává hloubku neverbální komunikaci. Slouží jako nástroj pro předávání emocí a vytváření okamžitého spojení s ostatními.

Podle čeho se rozhodujete, když někomu upravujete tvar obočí? Podle požadavku klienta, nebo podle sebe? Jde při výběru tvaru obočí spíše o trendy?

Ke každé úpravě obočí přistupuji individuálně. Během sezení se pomocí bodového mapování obličeje snažím klientovi nadefinovat obočí tak, aby zvýraznilo jedinečné rysy, vneslo rovnováhu a harmonii do struktury obličeje tak, aby vytvářelo uhlazený a „rafinovaný“ vzhled. Finální vzhled by měl korespondovat s celkovou vizáží, věkem, životním stylem, vkusem a osobností. Dá se říct, že obočí má schopnost přetvářet každý obličej tak, aby byl symetrický a estetický.

Někdy se ale stane, že jsem konfrontovaná s nerealistickými očekáváními ze strany klienta. Třeba před nedávnem jsem měla ve svém studiu dámu s přirozeně tenkým a řídkým obočím, která se zamilovala do hustého, zakřiveného obočí Angeliny Jolie. Společně jsme udělaly analýzu očekávání a reálného stavu a identifikovaly tvar včetně metody úpravy obočí, který ladil se srdíčkovým obličejem klientky. Zlepšení kvality jsme dořešili pravidelnou odbornou péčí a sérem na růst obočí. Mimochodem, obočí Angeliny Jolie je na vrcholu seznamu obočí, po kterém ženy touží nejvíce. Tím se dostáváme k trendům. I přes existenci různorodých stylů obočí souhlasím s nedávnými výsledky jednoho mezinárodního výzkumu. Vědci v něm potvrdili, že přirozeně klenuté, plnější, zvednuté obočí působí nejpozitivněji, protože vyjadřuje sebevědomí, štěstí, bdělost a mladistvost.

V praxi se běžně setkávám s přesvědčením, že vyplnění obočí dlouhými tahy linek, rozjasní pohled a obličej omladí. Ve skutečnosti však tato úprava přináší zcela opačný efekt.

Jaké jsou vlastně současné trendy v úpravách obočí?

Obočí hraje klíčovou roli v neustále se měnícím prostředí kosmetických trendů. Různé doby oslavovaly různé tvary obočí od tenkých a klenutých až po plné a přirozené. Představuje dynamický aspekt krásy, který umožňuje sebevyjádření a experimentování. I v roce 2024 bude svět stylingu obočí rozmanitý a vzrušující. Největší trend bude úprava obočí barvou a hennou, který oslavuje rozmanitost stylů obočí, přizpůsobuje se různé hustotě a tvarům obočí a vytváří vzhled, který je jedinečný jako osoba, která ho nosí. V tomto ohledu bych ráda zdůraznila ekologickou péči o obočí, která se stala více než jenom trendem – je to životní styl. Přijetím udržitelných postupů jsme svědky výrazného posunu směrem k produktům a technikám, které jsou šetrné k pokožce i k životnímu prostředí.

Co velmi oblíbená laminace obočí, bude trendem i nadále?

Inovativní technika laminace bude i v roce 2024 patřit k vyhledávaným trendům. Její kouzlo spočívá v tom, že dokáže obočí „zkrotit“ a vytvarovat ho do elegantního, jednotného vzhledu se snadnou údržbou. Laminace je ideální pro ženy, které touží po plném, hladkém a upraveném vzhledu obočí, který vydrží týdny.

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...