fbpx

Už jste slyšeli o tom, že cestování vám může změnit život? Ne? Copak jste se nikdy po dovolené necítili plni energie a odpočatí, plní nových nápadů?

Zveřejněno: 5. 1. 2022

Vymaňte se z rutiny a zbavte se stereotypu. Svět je plný míst, která vám umožní poznat jiné kultury, zvyky, vystoupit z komfortní zóny a nakonec tak znovu nalézt sebe sama. A možná i tam, kde byste to nečekali: na Maltě, Kypru i v tolik oblíbeném Chorvatsku.

1. Kypr

Bohatá historie a oslnivé pláže jsou na Kypru samozřejmostí, stejně tak tady ale můžete vyrazit za dobrodružstvím! Přes banánové plantáže dojedete do rokle Avakas. Kaňonem s kamennými útvary, kde bují ohrožené druhy rostlin, se dostanete až k zátoce Lara, kde se dozvíte vše o záchraně mořských želv, které na pláž kladou vejce. A v neposlední řadě navštívíte i Afroditiny lázně, přírodní bazének s křišťálově čistou vodou a vodopádem.

2. Malta 

Architektura ostrova Malta, jehož osud ležel v rukou Maltézských rytířů, je plná skrytých perel. Jedno z těchto míst je ale na hony vzdálené všemu, co jste dosud měli možnost vidět. Popeye village, volně přeloženo vesnice Pepka námořníka, totiž vyrostla nad zálivem jako kulisa pro stejnojmenný film z 80. let. Slávy se film nedočkal, zato kulisy v podobě dvaceti malebných až pohádkových domků ano. Dospělí si tady přijdou na své stejně jako nadšené děti.

3. Chorvatsko

Jste duší gurmán? Pak vás Chorvatsko mile překvapí! Co by kotvou dohodil od nejkrásnějšího evropského města, jak tady Dubrovníku rádi říkají, najdete poloostrov Pelješac a na něm nejlepší vinice. Zavítáte na rodinnou farmu ústřic, kde se dozvíte, jak ústřice chovat, připravovat a vychutnávat. Vaše chuťové buňky zažijí také pravý domácí sýr, pršut a nebude chybět ani šampaňské a místní poklad – červené víno Plavac Mali.

Související…

Vánoce a Silvestr v Rusku, Itálii nebo Turecku: Jaké jsou a čím překvapí?
Martin Šimek, Radynacestu.cz

foto: Shutterstock, zdroj: Radynacestu.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...