fbpx

Na Hrebienok, do Londýna, Záhřebu i za oceán!

Zveřejněno: 28. 10. 2022

Zajeďte se zasnít u nazdobených stromečků, s punčem v ruce a vánoční náladou do adventních metropolí. Anebo rovnou skočte do Nového roku netradičně třeba v magickém Istanbulu, pestrém New Yorku nebo okouzlujícím Lisabonu. Průvodci cestovky Radynacestu.cz pro vás mají program na svátky jasně daný: cestujte! 

Záhřeb, město nejkrásnějších trhů

Poslední tři roky nenašly adventní trhy v Záhřebu konkurenci. Vyhraje chorvatská metropole prestižní cenu i letos? Krom klasické nabídky, která nikdy nezklame, se můžete těšit i na místní speciality. Určitě ochutnejte zdejší klobásy nebo istrijskou sušenou šunku. Zapíjet pak můžete klasicky svařákem nebo punčem, doporučujeme ale ochutnat i pivo z některého z lokálních pivovarů. To všechno v prostředí s mnoha památkami a architektonickými skvosty - od Parlamentu, přes katedrály až po náměstí věnovaná chorvatským národním hrdinům. 

m bazen

Do celého světa na Slovensku

Pařížská katedrála Notre-Dame (2019), barcelonský chrám Sagrada Familia (2017) a vloni Katedrála sv.Jakuba v Santiagu de Compostela ve Španělsku. Viděli jste? A co teprve vytesané do ledu? Na Hrebienku ve Vysokých Tatrách každoročně nadějní umělci vytvářejí ledové sochy, kterým byla inspirací některá z děl světových architektů. Co se chystá letos je zatím tajemstvím, ale jedno je jisté: máte se na co těšit.  Když navíc spojíte výlet do Tatranského ledového dómu s pobytem pod Lomnickým štítem a s výstupem lanovkou až do výšky 1786 metrů, tedy na Skalnaté pleso, máte o předvánoční dobrodružství postaráno. 

m led

Za uměním do ulic Londýna

Londýn o adventu je uměleckým dílem sám o sobě. Oči se vám ale rozzáří hlavně při pohledu na výzdobu čtvrti Covent Garden, jediného místa ve městě, kde mohou beztrestně působit pouliční umělci, kteří si už teď chystají pro návštěvníky speciální vánoční vystoupení. Nechte na sebe zapůsobit sváteční atmosféru také v obchodních centrech Westfield nebo Primark, kde nakoupíte za výhodné ceny dárky pro celou rodinu. A nezapomeňte na britský vánoční pudink! 

m applemarket

Do podzemí i do oblak v Istanbulu

Na březích dvou kontinentů při fenomenálním ohňostroji oslavíte příchod nového roku v Istanbulu. Podíváte se na hladinu Bosporu, nad kterým se celá podívaná odehrává,  i do tunelu s podzemní lanovou dráhou, jakou mají jen v Galatě. Mimochodem po londýnském metru je druhým nejstarším systémem podzemní dráhy na světě. No a budete-li se naopak chtít podívat na město z výšky, pak tak můžete učinit při simulaci letu nad markodrapem Sapphire nebo z Galatské věže. Ale tady doporučujeme si trošku přivstat, aby vás nepřekvapily davy. 

m shutterstock 332470790

Sám doma? Raději do New Yorku!

Pamatujte si, kde se setkal Kevin se svou mámou ve filmu Sám doma v New Yorku? Ano, u vánočního stromu u Rockefellerova centra, kde ostatně stojí i kluziště a socha zlatého Prométhea, kterou musíte mít na fotce každý návštěvník města. A to nejen na Silvestra! Jedinečný poznávací zájezd s průvodcem, během kterého uvidíte to nejzajímavější z New Yorku a oslavíte Silvestr. Projeďte se lodí k soše Svobody, z Manhattanu si vychutnejte pohled na Brooklynský most, kráčejte po Wall Street a na seznam přání si rozhodně připište i výhled z Empire State Building. No a kde musíte být o silvestrovské půlnoci je víc než jasné - u ikonické koule na Times Square, kde každoročně probíhá probíhá odpočet.

m newyork

Objevná cesta do Lisabonu

Víte kde Vasco da Gama strávil noc, než vyplul do Indie? Ne, netrávil noc po místních nevěstincích, ani ve zdejších putykách. Naopak nabíral síly v klášteře ve čtvrti Belém. Nejen tam se můžete vypravit pro nová předsevzetí. A nebo na skvělé belémské pudinkové koláčky! Jízda žlutou tramvají či výtahem Santa Justa by na vaší novoroční cestě do Lisabonu také neměla chybět. Kde strávíte půlnoc je jen na vás, my ale doporučujeme zařadit na program návštěvu některého z podniků, kde si připijete ginjinhou - zdejší typickou pálenkou nebo zabrouzdat do čtvrti umělců Bairo Altou a posedět u skleničky dobrého vína. 

m barak

Související…

Psychoterapeut: Začali jste se v životě točit v kruhu? Pak je cestování ideální
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Radynacestu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...