fbpx

Polsko má své Maledivy, vynikající kuchyni a 2700 jezer, říká průvodce Dalších 3 fotografií v galerii
Vladimír Šmehlík. (zdroj: Radynacestu.cz)

Průvodce Vladimír Šmehlík exotice nijak zvlášť neholduje. A proč taky, když je toho u nás ve střední Evropě tolik k vidění? Polsko, Německo, Maďarsko… Všechny tyto země v sobě ukrývají přírodní i kulturní perly, které jen čekají na své objevení. V tomto rozhovoru jsme se vydali na jejich lov právě s Vladimírem, který do nich už mnoho let pod hlavičkou cestovní kanceláře Radynacestu.cz provádí zájezdy.

Zveřejněno: 24. 9. 2022

V rozhovoru níže přesvědčíte, většího odborníka byste jen těžko hledali. Odhalil nám například, jaké legendární polské pokrmy byste měli ochutnat, kde se nachází takzvané Polské Maledivy a proč je podle něj Berlín nejkouzelnějším městem střední Evropy...

V jednom rozhovoru mě obzvlášť zaujalo vaše nadšení z Polska. Byť s námi sousedí, mnoho Čechů tuhle zemi vlastně moc nezná. Jaké zajímavosti o něm dost možná nevíme? A co tam určitě stojí za vidění?

Pravdou je, že pro mnoho Čechů je Polsko ještě stále opomíjená země, o které panuje řada zažitých stereotypů. Je to velká škoda. Naštěstí i tento poněkud vlažný vztah k našemu severnímu sousedovi se postupně mění a čím dál více Čechů se vydává dál než jen na nejbližší benzínku nebo do supermarketu. Polsko je obrovská země nabízející nádherné hory, rozlehlé nížiny, jezerní oblasti i mořské pobřeží. Navíc díky výborné a stále se zlepšující polské dálniční síti je pro nás velmi dobře dostupné.

Jižní příhraničí Polska nabízí horská letoviska od Krkonoš po Tatry, ve Slezsku vám učaruje životem pulsující Vratislav (Wroclaw) se znovuobnoveným historickým centrem nebo třeba modernistická architektura a průmyslové dědictví Hornoslezské metropolitní oblasti s Katovicemi (Katowice) v čele. Nikdo by si neměl nechat ujít malopolský Krakov (Kraków), město polských králů. Za zmínku určitě stojí i Lodž, která se proměnila ve velkoměsto díky textilnímu průmyslu teprve v 19. století. Nevynechal bych ani Toruň, s malým, ale dokonale zachovaným historickým centrem, jehož mohutné hradby se zrcadlí v hladině řeky Visly. Třešničkou na pomyslném dortu polských velkoměst je hanzovní Gdaňsk, jehož krása, rok co rok, láká k břehům Baltu tisíce Čechů. Své nezaměnitelné kouzlo má i Varšava, se svými mrakodrapy, nádhernými parky i dokonale zrestaurovaným historickým jádrem města.

40588365380 b5e23ef517 c

foto: Pavel Špurek, Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu


A co určitě nevíte? Třeba to, že ve Varšavě existuje ulice Medvídka Pú nebo že u města Jaworzno přetvořili místní někdejší lom a skládku v obří botanický park s křišťálově čistými jezery, kterému se přezdívá "Polské Maledivy". Štíty Vysokých Tater, písečné duny ve Sloviňském národním parku, 2700 jezer na Mazurech, 170 kilometrů dlouhá stezka "Orlích hnízd", tedy strážních hradů táhnoucích se od Krakova po Čenstochovou, Bělověžský prales... Mám pokračovat? Polsko je země, která čaruje a kdo jí jednou přičichne, ten už ji nikdy nepřestane obdivovat a objevovat.

Co byste řekl o polské kuchyni? A jaká je vaše oblíbená tamní pochoutka?

Já miluji ryby, a ty si v Polsku rád dopřávám. Ať už jste u Baltu nebo na Mazurských jezerech, nabídka ryb a specialit z nich je nepřeberná. Koneckonců po celém Polsku jsou velmi oblíbené smažírny ryb, a rybářství je zde téměř posvátnou disciplínou. U každé řeky najdete rybářské domky s udírnami, smažírnami a příjemným posezením. Koneckonců i u nás populární marinovaní sledi, nebo sledi ve smetanově-koprové či hořčicové omáčce pocházejí z přímořského regionu Kašubsko. Za zmínku určitě stojí i místní pirohy nebo pokrmy z pohanky. Také je dobré vědět, že Polsko je královstvím polévek. Poláci dokážou udělat polévku z krávy i ze šťovíku. Legendární je zdejší žurek, polévka z žitného kvásku s klobáskami a vejcem, nebo "baršč" - silný vývar z hovězích kostí a řepy.

Je Polsko vhodná destinace, pokud si chceme užít na dovolené pěkné přírodní koupání?

Za borovicovými háji se skrývají široké písčité pláže táhnoucí se po celém polském pobřeží a léto u Baltu je přímo ideální na koupání, pokud tedy nepotřebujete teplotu vody připomínající čaj. Teplejší voda je v Mazurských jezerech, ale koupat se dá i v přehradách a řekách. Často i u zapomenutého rybníku najdete upravenou pláž se zázemím. 

Při nepříznivém počasí se nabízí také řada aquaparků a termálních lázní. Já doporučuji léto v malých vesničkách u moře mimo "profláklá" letoviska, která v hlavní sezóně mohou připomínat tokijské koupaliště s hlavou na hlavě. Nebo se vydat na Mazury, půjčit si loď a strávit týden plavbou a koupáním v jezerech.

Kromě Polska jezdíte i mnoho jiných zájezdů po okolí Česka - do Maďarska, Rakouska. Jaký z nich je podle vás nejoblíbenější a proč?

Provázím po celé střední Evropě, od Hamburku po Tokaj, od Baltského moře po Slovinko. 

27524871457 60065e5d0d c 1

foto: Pavel Špurek, Radynacestu.cz, zdroj: Radynacestu


Každý z mých zájezdů je v něčem specifický v každém z navštívených míst hledám české stopy v dějinách i současnosti. Kromě severního Polska je velmi oblíbený maďarský nebo severoněmecký okruh. Velmi populární jsou zájezdy do velkoměst jako je Berlín, Budapešť nebo třeba Hamburk. Myslím, že moje "tripy" jsou velmi oblíbené, protože v sobě kombinují přírodní bohatství, ruch velkoměst, intimitu venkova a jeho tradic, nevšední příběhy a především relativně klidné tempo. Myslím, že člověk by měl poznávat ostatní kraje v klidu, bez stresu a s dobrým jídlem a pitím. Je mnohem zajímavější prožívat příběhy navštívených míst v pohodě, než se honit za magnetkami z místa na místo.

Jezdíte do Wroclavi, Krakowa, Budapeště, Vídně, Drážďan… Která z těchto měst jste si zamiloval vy sám nejvíce a proč?

Já se v těch městech cítím jako doma. Všechna jsou úzce spjata s naší historií, s českými stopami. Kdekoli ve střední Evropě řeknete, že jste z Ostravy, tak všichni hned vědí, že jste vlastně soused. Kdybych si měl vybrat to nejoblíbenější, tak by volba padla na Berlín pro jeho energii a syrovou autenticitu. To prostě není město poskládané z turistických pastí. Hned za Berlínem by to byla Budapešť, pro svoji eleganci, lázně, večírky a jistou dávku "devadesátkové" zaostalosti. Tolik k otázce lásky.

Čím byste ještě lidi nalákal na prohlídku těchto měst?

Všechna ta města lákají k prohlídce sama, všechna jsou plná památek a úžasných míst. Touha poznávat cizí kraje nebo města je dána každému z nás a průvodce je tady od toho, aby vás doprovodil a seznámil vás, dal vám návod k použití. Jaký příběh napíše váš čas strávený ve Vídni,  Krakově nebo třeba Záhřebu, to už je na vás. Konkrétní tipy k návštěvě najdete na stránkách Radynacestu.cz. A já se budu těšit, že se spolu potkáme na cestě za příběhy.

foto: Radynacestu, zdroj: Radynacestu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...