fbpx

Lidé po padesátce se sexu nevzdávají a umí si ho užít i přes zdravotní komplikace 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sex není výsadou pouze mladých. Takové poznatky přinesl výzkum psycholožky Anny Ševčíkové.

Zveřejněno: 10. 3. 2024

Výzkum psycholožky Anny Ševčíkové z Masarykovy univerzity odhalil, že mít sex ve vyšším věku není zdaleka tak vzácné, jak se myslelo. Studie z roku 2020 je v českém prostředí unikátní, svým rozsáhlým bádáním totiž upozornila na dlouho opomíjené téma ve společnosti.

„Průzkum nás přesvědčil, jak moc je sexualita u starších lidí provázána s partnerstvím a že je to něco, co lidé po padesátce opravdu řeší,“ vysvětluje Ševčíková. Údaje o milování lidí po padesátce získala psycholožka prostřednictvím hloubkových rozhovorů a analýzou dotazů z různých internetových poraden.

Bez sexu jako bych nebyl

Lidé vnímají sex po padesátce různě. Pro většinu je stále zdrojem potěšení a potvrzením, že i po letech jsou si s partnerem blízcí. Pro jiné jde o symbol vitality. „Jeden pán nám dokonce řekl, že kdyby měl se sexuálním životem skončit, znamenalo by to, že je mrtvý,“ vzpomíná Ševčíková. Dopřát si sex v pokročilejším věku dává seniorům pocit, že ještě nepatří do starého železa a mohou žít život na plno.

S přibývajícím věkem však může být těžší dosahovat při milování stejných výsledků jako za mlada, což může vést ke zklamání, či dokonce pocitu vlastního selhání. Ten zažívají hlavně muži, kteří mívají problém s erekcí. „Nehledají s takto citlivou problematikou pomoc. Mají tendenci problémy zapírat nebo se sexuálnímu životu úplně vyhýbat,“ říká Ševčíková.

Na prvním místě je vztah

Psycholožka se ve výzkumu o mužských problémech s erekcí dozvídala hlavně od partnerek, které hledaly chybu převážně u sebe. Nejvíce se zamýšlely nad tím, proč se s nimi již partner nechce milovat, a měly pocit, že už pro něj nejsou dostatečně atraktivní. Ženy se zase v pozdějším věku nejvíce potýkají, vlivem prodělaných hormonálních změn během menopauzy, s vaginální suchostí, menším libidem či úbytkem energie.

Mezi respondenty se občas objevily názory, že sex po padesátce už do života nepatří. Obvykle však šlo o lidi, kteří neměli dlouhá léta partnera, nemohli ho najít nebo už na jeho hledání rezignovali. 

Ve výzkumu nejvíce zaznívaly odpovědi starších respondentů, že je kromě zdravotních obtížích trápí sexuální neshoda mezi partnery. U seniorů totiž není neobvyklé, že jeden z nich ztratí o intimnosti zájem. Někteří se dokonce ptali, jak své libido snížit, aby mohli ve vztahu společně nadále fungovat. Vztah je tedy pro ně mnohem důležitější než samotný akt.

Důležitá je i komunikace

Jde vůbec napravit neshodu v sexu v pozdějším věku? Podle psycholožky je nejlepší otevřená komunikace a hledání společného řešení, které bude vyhovovat oběma stranám. Někteří vsadili na zapojení sexuálních hraček, jiní dovolili svému protějšku najít si někoho pouze na sex. Obvykle o tom ale nechtěli vědět.

Další výzkum Ševčíkové z roku 2023 ukazuje, že přehodnocení sexuálního života obou partnerů může mít na vztah pozitivní vliv. Muži, kteří se přestali orientovat pouze na pohlavní styk a rozšířili si repertoár sexuálních aktivit, byli ve výsledku mnohem spokojenější, a to i za předpokladu, že všechno nefunguje tak, jak má. „Ženy tuhle změnu kvitují. Samotný styk jim obvykle nic nepřinášel. Více aktivit tak přináší více uspokojení. Vnímají, že jsou do sexuálního aktu zahrnuty i ony,“ myslí si Ševčíková.

Mám se za co stydět?

Mezi respondenty se občas objevily názory, že sex po padesátce už do života nepatří. Obvykle však šlo o lidi, kteří neměli dlouhá léta partnera, nemohli ho najít nebo už na jeho hledání rezignovali. Ti postupem času svůj vztah k intimnostem přehodnocovali. „Mohli se za svým životem ohlédnout a dovolit si zestárnout. Je zásadní uvědomit si, že i pro člověka platí nějaké biologické limity,“ dodává psycholožka.

Jeden pán nám dokonce řekl, že kdyby měl se sexuálním životem skončit, znamenalo by to, že je mrtvý.

Průměrný věk obyvatel České republiky se každoročně zvyšuje, což znamená i pro seniory nové výzvy. Do popředí se tak dostává fenomén „young old“, tedy lidí, kteří jsou starší, těší se dobrému zdraví a jsou ekonomicky aktivní. Ti mohou zažít rozvod v pozdějším věku i budování nového vztahu.

Senioři se tak často trápí otázkami, jestli ještě dokážou někoho zaujmout nebo mít pohlavní styk. Ženy navíc řeší, jak se vypořádat s měnícím se tělem. Obě strany se pak musí poprat s tím, pokud není návrat k sexu ze zdravotních důvodů možný.

Ženy přejímají roli pečovatelek

Psycholožka díky svému výzkumu upozornila na další zajímavý fenomén, který se týká něžného pohlaví. Jelikož muži stárnou rychleji než ženy, nezřídka se stane, že seniorky přijmou roli pečovatelek. Vzájemná intimita se tak ze vztahu rychle vytrácí. „Z jejich strany to ale není žádný racionální proces a ani domluva. Většinou říkají, že to tak je, zkrátka se to tak vyvinulo,“ vysvětluje Ševčíková. Pečovatelská role je totiž ženám ve společnosti přisuzována více než mužům.

Pro psycholožku bylo z celého výzkumu nejpřekvapivějším zjištěním, že ovdovělé ženy si většinou chtěly najít dalšího partnera, a to i v případě, že by musely svou sexualitu znovu oživit. „Nejspíš tak měly pocit, že možná budou muset vztah naplnit sexem,“ dodává.

Související…

Rozhovor: Senioři mají leckdy pestřejší sexuální život než my
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...