fbpx

Vztahy založené na milosrdném mlčení: Spíme s jinými, ale doma o tom nemluvíme 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sex mimo partnerský vztah nemusí znamenat lhaní. Ve skutečnosti je klíčová komunikace.

Zveřejněno: 7. 3. 2024

Sexuální svoboda nyní pravděpodobně zažívá svůj vrchol a totéž se dá říci o vztahových konvencích. Stále více lidí končí s monogamií a vydává se zkoumat netypické vztahové struktury, jako je například etická nemonogamie“. Existují různé typy otevřených vztahů – odvíjejí se od různé míry komunikace a pravidel týkajících se toho, co je a není dovoleno. Jedním z nich je vztah „don't ask, don't tell“ (DADT) neboli „neptej se, neříkej“. Tato struktura uzavírá otevřenou komunikaci a spoléhá na předem stanovenou důvěru a hranice. Pro Body+Soul o tom píše autorka Holly Berckelmanová.

Vztahy DADT kombinují koncepty monogamie a polyamorie, vysvětluje v rozhovoru pro Body+Soul klinická psycholožka Alissa Knightová. „Partneři uzavírají otevřenou dohodu, kdy každý z nich smí být zapojen do více vztahů, ale dohodnou se, že o tom nebudou mluvit,“ dodává. Partneři si mohou nastavit pravidla pro to, co je a co není dovoleno. Nemluví ale o věcech, které dělají s jinými lidmi.

Zdá se, že DADT v podstatě ohýbají obecně přijímaná pravidla vztahů, která chápou jako klíč k úspěchu komunikaci a upřímnost. Nicméně – i když může být komunikace o některých prvcích vztahu uzavřená, neznamená to, že každý má právo dělat si, co chce – stále totiž existují hranice, které si pár stanoví. „Vztah DADT není propustkou pro neupřímnost nebo tajnůstkářství. Jeho podstatou je otevřená, jasná komunikace o dynamice nebo dohodnutých základech vztahu – jednoduše jde o absenci komunikace o povolených sexuálních stycích mimo vztah,“ nastiňuje Knightová.

Vztah typu DADT fungovat může, ale jen za předpokladu, že si partneři včas nastaví hranice. Také musí mít důvěru ve schopnost toho druhého efektivně komunikovat o zásadních volbách a rozhodnutích týkajících se toho, do čeho se zapojují.

Vyhnout se stigmatu i žárlivosti

Některým párům může otevřený vztah vyhovovat, přesto ale mohou trpět pocity nedostatečnosti nebo žárlivosti při pomyšlení na to, s kým se jejich partner intimně stýká. Vztah DADT jim umožní mít a dát svobodu, aniž by to ohrozilo pocit jejich hodnoty ve vztahu. „Mnoho DADT párů tvrdí, že se na tom dohodly převážně z důvodu zajištění citové pohody ve vztahu,“ podotýká Knightová. Jde tedy spíše o hranice než o utajování.

Tento typ vztahu může také lákat silně nezávislé lidi, protože jim umožňuje zvládat situace bez zásahu druhých, říká psycholožka.

Jiní mohou dávat přednost DADT vztahu, protože jim pomáhá udržet vztah v tajnosti před přáteli a rodinou. Jakkoliv se totiž o otevřených vztazích mluví, za normu je stále považována monogamie. „DADT nabízí způsob, jak se vyhnout společenskému stigmatu a úzkostnému nepohodlí, které přichází spolu s dynamikou vztahu, která ještě není společností vítána,“ vysvětluje Knightová.

Jak nastavit hranice?

„Vztah typu DADT fungovat může, ale jen za předpokladu, že si partneři včas nastaví hranice. Také musí mít důvěru ve schopnost toho druhého efektivně komunikovat o zásadních volbách a rozhodnutích týkajících se toho, do čeho se zapojují,“ upozorňuje Knightová. Všem partnerům, kteří zvažují vztah DADT, doporučuje, aby si položili následující otázky a ujistili se, že jsou na stejné vlně:

Mnoho DADT párů tvrdí, že se na tom dohodli převážně z důvodu zajištění citové pohody ve vztahu. Jde tedy spíše o hranice než o utajování.

  • Jaké informace potřebuje každý z vás vědět, aby se cítil bezpečně, respektovaně a milovaně?
  • Jaké informace nechcete vědět o jiných vztazích, aby bylo ochráněno vaše zdraví a pohoda?
  • Půjde o úplné utajení, nebo jen o vynechávání určitých informací/detailů?
  • Za jakých okolností byste měli předstoupit před svého partnera a sdílet informace o svých vztazích? A jak by to mělo vypadat?
  • Jak můžete dát najevo, že byste rádi něco věděli hned? Jak by to fungovalo?
  • Co se stane, když budete chtít strukturu vztahu DADT ukončit a vydat se cestou monogamie?

„Myslím si, že pokud jsou oba partneři ochotni tyto hranice stanovit velmi brzy, pomůže to vybudovat pevný základ pro nemonogamii v rámci struktury DADT, bez hrozících emocionálních otřesů,“ věří Knightová. Pokud s nimi obě strany souhlasí, pak nastavená pravidla tvoří základ jakéhosi informovaného souhlasu, kdy všichni souhlasí a uznávají hranice a s respektem se rozhodli je vždy dodržovat. Konec konců, vždy je klíčová upřímnost – a to platí i pro DADT vztahy. „Být otevřený v tom, co oba potřebujete a po čem toužíte. A s postupem času přijímat změny, které mohou vašemu vztahu pozitivně posloužit, zatímco společně rostete,“ říká Knightová.

Související…

Otevřený vztah mi dává svobodu, ale i výhody partnerství, říká Michal Gondek
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Bodyandsoul.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...