fbpx

Situationship dává volnost a zachovává výhody vztahu. Bez rizik to ale není 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ani ryba ani rak. Nebo také vztah, když se to zrovna hodí. Svižný krok moderní doby otevírá prostor pro stále nové pohledy na lásku. Stanou se situační vztahy-nevztahy běžnou randící rutinou?

Zveřejněno: 1. 3. 2024

V pohádkách je láska pomyslnou tečkou příběhu, ve kterém hlavní aktéři žijí šťastně až na věky. Nebo alespoň do té chvíle, dokud se neprobudí do reality běžných dní. Společnost se ovšem neustále posouvá a vyvíjí. Na zjednodušené a pocukrované pohádkové vnímání lásky se v moderním světě už příliš nehraje.

Romance v šedé zóně

Výrazným vztahovým trendem generace Z je takzvaný situationship, něco mezi láskou až za hrob a čistým přátelstvím. Určitá nedefinovaná podoba vztahu, v němž není místo pro výrazná očekávání, závazky nebo pravidla. 

Situationship začal poprvé kolovat neviditelnými tepnami internetového světa už v roce 2010. Vše odstartoval trefný článek, přišpendlený 19. července toho roku na blogu Baggage Reclaim. Blogerka v příspěvku popisuje svou zkušenost s chaotickým a neoficiálním vztahem. Termín situationship jako takový ovšem vymyslela  americká editorka Carina Hsieh, která chtěla neukotvené a nejednoznačné partnerské vztahy více odlišit od konceptu „přátelství s výhodami”, u kterého obvykle jde pouze  o nezávazné intimní kratochvíle. 

43,1 % oslovených jedinců považuje situační vztah za důkaz pragmatismu generace Z ke svým potřebám. 40 % si myslí, že situationship by měl být vnímán jako oficiální forma partnerského vztahu a 30,34 % je přesvědčeno o tom, že generace Z dává jednoznačně přednost situačním vztahům před klasickým partnerstvím.

„Situační vztahy se vyznačují nedostatkem závazků či přímo exkluzivity. Ovšem jejich nejvýraznějším charakteristickým rysem je nedostatek jasných mantinelů. Aktéři tak v podstatě požívají výhod, vyplývajících z tradičního modelu vztahu, aniž by se museli vázat,“ komentuje psycholožka Susan Albers.

Máte pocit, že je to text o vás? Situationship nejspíš bude vaší realitou, pokud:

  • Momentální podobu romantického vztahu nijak nespecifikujete a ani se o to nesnažíte.
  • Setkávání uskutečňujete nepravidelně, nahodile a bez pravidelného rytmu.
  • Vytváříte jen krátkodobé plány a vizi do budoucna moc neřešíte.
  • Sdílíte pouze povrchové emoce a pocity.
  • Svůj vztah před přáteli a blízkými spíše skrýváte nebo o něm moc nemluvíte.
  • Na veřejnosti si navzájem neprojevujete takřka žádnou náklonnost.
  • Randíte s vícero lidmi a nemáte výčitky svědomí. 

Dvě strany mince

Na rozmanitost hledání cest k romantickým vztahům se zaměřil také průzkum veřejného mínění z března roku 2023, jehož se zúčastnili muži a ženy ze 108 zemí světa (včetně České republiky) ve věku 21 do 99 let. Z průzkumu vyplynulo, že 43,1 % oslovených jedinců považuje situační vztah za důkaz pragmatismu generace Z ke svým potřebám. 40 % si myslí, že situationship by měl být vnímán jako oficiální forma partnerského vztahu a 30,34 % je přesvědčeno o tom, že generace Z dává jednoznačně přednost situačním vztahům před klasickým partnerstvím.

Když s povahou situace nejsou oba její aktéři v souladu, mohou se časem dostavit různé projevy toxického chování: pasivně- agresivní komunikace, výbuchy hněvu nebo zášť.

Co je pro ně na situačních vztazích tak atraktivní? Výhodami mohou být:

  • Volnost a flexibilita umožňující větší svobodu rozhodování. 
  • Absence vztahových milníků (např. seznámení s rodiči, přáteli, zasnoubení,..), na které možná nejste ještě úplně připraveni.
  • Ideál pro určité životní období, kdy zrovna nemáte pomyšlení na budování hlubokého vztahu, ale toužíte po intimitě (bez závazků).
  • Příležitost k vlastnímu rozvoji v oblasti vztahů. Situační (a často dočasný) vztah vám může pomoci naučit se romanticky komunikovat s ostatními a získat nové zkušenosti.

Každá mince má ale dvě strany. Tou odvrácenou může na situačním vztahu být:

  • „Nečekané“ neopětované citové vzplanutí. 
  • Vztahový status, který je (zatím) složitě vysvětlitelný ve společnosti
  • Minimální (konzistentní) podpora v těžších momentech. V situačním vztahu, v němž nejsou jasná očekávání se tento typ problému může vyskytovat velmi často.
  • Větší výskyt konfliktů a nedorozumění díky nejednoznačně nastavenému vztahu. 

A co na to psychika? Situační vztahy v žádném případě nemusí být špatnou volbou. Pokud člověk i v této obdobě vztahu vnímá naplnění a spokojenost, přirozeně se to pozitivně promítne také do psychického rozpoložení.

Na druhou stranu ovšem dokáže určitá esence nejistoty, jež ze situačního vztahu jasně vyplývá, u někoho vyvolat pocity úzkosti a neklidu. Důsledek absence formálních závazků může způsobit výraznější zpochybňování vlastní sebehodnoty a sebeúcty. Současně také nedostatek pevně stanovených hranic komplikuje efektivní komunikaci, rozdmýchává žárlivost či pocit osamělosti, potvrzuje psychoterapeutka Chandni Tugnait a psycholožka Carla Manly dodává: „Když s povahou situace nejsou oba její aktéři v souladu, mohou se časem dostavit různé projevy toxického chování: pasivně- agresivní komunikace, výbuchy hněvu nebo zášť”.

Budoucnost randění?

V listopadu 2022 byla v Los Angeles vydána zpráva o seznamovacích trendech. Podle ní zaznamenala seznamovací aplikace Tinder nárůst uživatelů, kteří upřednostňovali situationship jako ideální formu seznamování pod „menším“ tlakem, od začátku roku o celých 49% 

„Jedním z důvodů, proč zůstávají situační vztahy stále tak populární, je nárůst online seznamování. Tyto aplikace vytvořily paradox výběru. Máme tolik možností, že je těžké se navázat na jednu osobu, protože když se na chvíli v onlinu odmlčí, můžeme se hned začít seznamovat s někým jiným,“ tvrdí psychoterapeutka Christine T. Kederian.

Zda se ze situačních vztahů stan v blízké budoucnosti společenská norma, ukáže čas. Prozatím si všichni držme palce, ať jsme v osobních vztazích spokojení bez ohledu na jejich formu nebo délku trvání.

Související…

Dynamika současných vztahů jim nedává smysl. Proto volí polyamorii
Klára Kutilová

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...