fbpx

Nový trend zvaný situationship: Jak se liší od jiných typů vztahů a kdy ho ukončit? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Situationship neboli „situační vztah“ s sebou může přinášet jak celou řadu výhod, tak i problémů. Kombinace svobodného života s vážným vztahem sice některým lidem vyhovuje, často ale jeden z partnerů očekává od toho druhého něco víc

Zveřejněno: 11. 1. 2023

Nacházíte se vztahu, který ale není tak úplně vztah? S partnerem si dobře rozumíte, většinou i po intimní stránce, ale ještě nepadlo ani slovo o společné budoucnosti a o tom, kam váš vztah vlastně míří? Když se vás někdo zeptá, jestli někoho zrovna máte, pak nejčastěji odpovídáte, že je to složité.

Pokud jste se v tomto popisu našli, je docela pravděpodobné, že se se situačním vztahem sami potýkáte. Co můžete čekat a kdy je lepší situationship opustit?

Jak situační vztah rozpoznat?

Situační vztah se zpravidla vyznačuje tím, že není žádným způsobem definován a chybí v něm dostatek závazků. Partneři si neurčí svoje záměry a cíle, a tím pádem není zřejmé, jakým směrem se vztah ubírá. Definování vztahu je přitom pro vytvoření přirozené rovnováhy mezi partnery naprosto stěžejní a mimoto jim umožňuje vytyčit a prosazovat hranice – ať už ty emocionální nebo fyzické.

Podle americké profesorky sociologie Elizabeth Armstrongové, která se zabývá právě situačními vztahy a sexualitou, je situationship označení pro těžko definovatelnou fázi „randění“ a setkáváme se s ním převážně u generace Z: „Situační vztah nejčastěji řeší potřebu sexu, intimity nebo společnosti, ale bez nutnosti pokračovat v delším časovém horizontu.“

Jako situationship bychom v počátcích mohli označit valnou většinu vztahů a je to naprosto přirozené. Pokud jste se zrovna začali vídat s někým novým a netrávíte spolu ještě tolik času, nebyla pravděpodobně ani možnost otázku „kam vztah povede“ vznést. Minimálně bez toho, aby působila ukvapeně. Pokud se ale vy nebo váš partner této diskuzi vyhýbáte a nejste připraveni vztah definovat ani po několika měsících, je na čase zpozornět.

Nedostatek ochoty zavázat se může jeden z partnerů dávat najevo svými činy, nebo také výslovně upozornit, že aktuálně nehledá nic vážného. Čím déle partnerovi trvá zavázat se, tím více to svědčí o jeho neochotě do vztahu investovat.

V situačním vztahu se obvykle setkáme s tím, že jedna z osob je připravena se zavázat a plánovat společnou budoucnost, zatímco její protějšek nechce, nebo není připraven stav řádně definovat. Dalším důvodem může být i touha po prozkoumávání dalších možností s jinými lidmi. Můžeme se setkat s několika varovnými signály, které napoví, že se v situačním vztahu nacházíte:

  • vztah mezi partnery se ani po delší době žádným způsobem nemění a stagnuje
  • minimálně jeden z partnerů má romantické nebo sexuální poměry s dalšími lidmi
  • partner odmítá dělat jakékoli kompromisy v rámci zachování vztahu
  • nedostatek komunikace mezi partnery
  • nedochází k vzájemnému setkávání mezi rodinou nebo přáteli obou partnerů
  • partneři se scházejí bez většího plánování dopředu, setkání většinou probíhají spontánně

Nedostatek ochoty zavázat se může jeden z partnerů dávat najevo svými činy, nebo také výslovně upozornit, že aktuálně nehledá nic vážného. V každém případě platí, že čím déle partnerovi trvá zavázat se, tím více to svědčí o jeho neochotě do vztahu investovat.

Kamarádství s výhodami?

Situační vztah se může velice často podobat „kamarádství s výhodami“. Zásadní rozdíl je ale ten, že v přátelství s výhodami si obě strany jasně určí hranice vztahu a těch se následně drží. V situačním vztahu k této diskuzi nikdy nedojde a partneři mohou často jen odhadovat, jak se jejich protějšek k celé situaci staví. Zatímco v přátelství s výhodami si můžeme užívat často spíše fyzického než emocionálního styku za souhlasu obou stran, v situačním vztahu mohou díky nedostatečné komunikaci zůstat city jednoho z partnerů neopětovány.

Rozdíl mezi „klasickým“ vážným vztahem a situačním vztahem už lze rozpoznat daleko lépe. Klasické vztahy zahrnují soudržnost a konzistenci mezi partnery a postupně se vyvíjejí směrem dopředu. Situační vztah naopak zůstává bez jakéhokoliv posunu dopředu a spíše připomíná nezávazné randění, které ale může trvat i několik měsíců. V situačních vztazích často jeden z partnerů zůstává kvůli pohodlí, které mu nabízí, žádné povinnosti vůči svému protějšku, nezávazný sex a minimum jakékoliv odpovědnosti.

Pokud se snažíte vztah posunout na další úroveň, ale od partnera se vám dlouhodobě nedostává žádné reakce, nejspíš nesdílí vaše představy o společné budoucnosti. Nenechte se ale strachem ze samoty zahnat do situace, kdy v nezdravém vztahu setrváváte daleko déle, než by bylo vhodné.

Pokud situační vztah vyhovuje oběma zúčastněným stranám, není žádný důvod na něj nahlížet jako na něco škodlivého nebo nevhodného. Pokud ale jeden z partnerů cítí, že jeho emocionální potřeby není možné tímto způsobem naplnit, je nejvyšší čas situačnímu vztahu zamávat na rozloučenou.

Kdy a jak z toho ven

„Když oba lidé nejsou v souladu s povahou situačního vztahu, časem se může objevit hněv a odpor,“ říká americká psycholožka Carla Manlyová. „To se může projevovat toxickým chováním, jako je pasivně agresivní jednání, výbuchy hněvu nebo toxická komunikace,“ dodává.

Pokud se snažíte hledat vážný vztah, ale místo toho jste se ocitli ve vztahu situačním, který vás žádným způsobem nenaplňuje, je na čase udělat důležité rozhodnutí. Ve chvíli, kdy se vám od partnera nedostává toho, co očekáváte a co vás dělá šťastným, ukončení poměru a hledání někoho, kdo vám bude věnovat čas a je ochotný společně budovat zdravý vztah, může být jediným správným řešením.

Na prvním místě si uvědomte, že nemůžete ovlivnit, jak se druhá osoba cítí. Pokud se snažíte vztah posunout na další úroveň, ale od partnera se vám dlouhodobě nedostává žádné reakce, nejspíš nesdílí vaše představy o společné budoucnosti. Smířit se s něčím takovým není nikdy jednoduché, zvláště, pokud k dotyčnému chováme silnější city. Nenechte se ale  strachem ze samoty zahnat do situace, kdy v nezdravém vztahu setrváváte daleko déle, než by bylo vhodné.

Samozřejmě ne vždy musí situationship končit zklamáním. Mnoho situačních vztahů se po určitě době promění ve vážný a kvalitní vztah. Klíčem ke spokojenému vztahu je vždy komunikace a upřímnost. Nebojte se proto své obavy a názory diskutovat. Netlačte na pilu a dejte svému protějšku čas na rozmyšlenou. Pokud ani to nepomůže, nezoufejte. Vy jste pravděpodobně udělali svoje maximum. A chyby jsou tu předvším od toho, abychom se z nich poučili do budoucna.

Související…

Život bez sexu. Proč někteří lidé zůstávají dobrovolně měsíce i roky v celibátu?
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock , zdroj: Garbo

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...