fbpx

Randění s pavoukem: Když skončíte jako kořist zamotaná do sítě lží 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pavoučí muž vás lapí do pasti toxického vztahu pomocí propracované sítě podvodů a manipulace. Jedním z varovných znaků může být „příliš okouzlující na to, aby byl skutečný“

Zveřejněno: 2. 1. 2024

„Tak co, jak pokračuje vztah s panem Dokonalým?“ ptám se nedočkavě Míši, která půl roku po rozvodu vyzkoušela snad všechny online seznamky, které vůbec existují. „Neuvěříš, jak to dopadlo. Ani já ještě nevěřím, že jsem ráda za konec vztahu,“ napije se Míša dvojitého espressa a pustí se do vyprávění.

„Libor byl úplně jiný než ostatní chlapi z Tinderu. Nešlo mu o to, dostat mě co nejrychleji do postele ani mě hodiny neotravoval řečmi o své práci. Připadal mi od první chvíle jako má spřízněná duše. Když jsem mu řekla, že mám ráda cestování, nadchnul se do plánování společných výletů. Ptal se mě s upřímným zájmem na všechno, co mě baví, i na zážitky z dětství. Nejspíš jsem mu toho o sobě na prvním rande řekla víc, než jsem chtěla.“

Co je na tom špatně? V tento okamžik ještě vůbec nic. Možná se Libor jen zamiloval na první pohled a hltal na Míše úplně všechno. Jedno se mu ale už v této chvíli nedá upřít: v získaných informacích měl navrch. Normální partner by je ale nikdy nepoužil proti své nové partnerce. Jenže Libor má nejspíš hodně společného s novým toxickým trendem, který obchází růžový svět randění: spider webbing, doslova splétání pavoučí sítě. O co jde?

Princ na bílém koni?

„Tento termín se používá k popisu složité sítě manipulativního chování, která se v průběhu času vrství a může nic netušícího čerstvě zamilovaného partnera zaplést do nezdravého vztahu. V této pavučině lží se často cítí uvězněni a citově strádají,“ vysvětluje Emma Hathornová, interní odbornice na seznamování a luxusní seznamku Seeking.com.

A právě poznávací znamení „příliš okouzlující na to, aby byl skutečný“ je jedním z charakteristických rysů mužských pavouků. Samozřejmě, že vám při romantické večeři při svíčkách nevyloží karty na stůl ve stylu: „Miláčku, teď tě budu chvíli oblbovat, a až se ti zatočí hlava z mé dokonalosti, začneme s trochou gaslightingu a nejspíš dojde i na pár kopanců do slabin, o kterých jsi mi řekla u předkrmu.“ Naopak. U většiny z nich se spíš budete ptát: „Kde jsi byl celý můj dosavadní život?“ Krutá, ale realistická odpověď zní: pravděpodobně namotával do sítě předchozí kořisti, které z ní časem vyklouzly.

První pochybnosti

„Poprvé to začalo být divné na výletě u Sázavy,“ vzpomíná Míša. „Ještě večer předtím mě doslova bombardoval zamilovanými zprávami. Ujišťoval mě, že vezme komplet sadu na piknik, že si to spolu uděláme hezký. Když jsme se ráno podle domluvy sešli v devět na nádraží, byl úplně v jiné náladě.

Vlastně ten vztah ukončil jako první, když mě nechal čekat až do rána na zprávu, jestli se mu nic nestalo, když večer nedorazil na rande. Fakt jsem o něj měla strach. A najednou jsem si uvědomila, že v tom vztahu mám, ať už z jakýchkoliv důvodů, ten strach pořád.

Mých pár minut zpoždění bral jako věc, co mu zkazila celý den. Připadala jsem si jako malá holka na školním výletě. Postupně se vracel do pohody, dokud nedošlo na ten piknik. ,A víno máme kde?‘ odkazoval se na údajnou včerejší domluvu. Byla jsem si ale jistá, že o ničem takovém nebyla řeč. ,Myslel jsem, že se taky trochu zapojíš. Ne, že to bude všechno kromě pozdního příchodu na mně. Ale co čekat od holky z marketingu, co přišla pozdě i na svůj první den do práce, viď?‘ vesele se svému vtipu zasmál, zatímco mně tuhla krev v žilách. Ponížením a studem. Schválně jsem se dívala do historie whatsappu a některé zprávy ze včerejška musel smazat. Zbytek výletu se choval úžasně a zahrnoval mě lichotkami, až mi to večer přišlo jen jako nepochopení z mé strany.“

Zatímco na prvním rande byl Libor sympaťák roku, tady už jde o typické splétání pavoučí sítě. Libor použil hned několik taktik, jak svou kořist uvést do podřízené role. „Pokud jde o to, co takové chování může zahrnovat, může to být cokoli od ghostingu, milostného bombardování nebo gaslightingu. A to je stále jen částečný výčet krutostí, kterým může být člověk vystaven v honbě za láskou. Teď máme jeden termín, když manipulátor použije všechno najednou,“ vysvětluje Hathornová. 

Varovná znamení

Takže, na co dát ve vztahu s pavoukem nebo pavoučicí pozor? (ano, v tomto „oboru“ excelují samozřejmě i dámy). Podle Psychology Today je načase zbystřit, když zaznamenáte:

Samozřejmě, že vám při romantické večeři při svíčkách nevyloží karty na stůl ve stylu: „Miláčku, teď tě budu chvíli oblbovat, a až se ti zatočí hlava z mé dokonalosti, začneme s trochou gaslightingu a nejspíš dojde i na pár kopanců do slabin, o kterých jsi mi řekla u předkrmu.“ Naopak. U většiny z nich se spíš budete ptát: „Kde jsi byl celý můj dosavadní život?“

Podivné změny názorů a chování: Jeden den jsou jako beránci, druhý den vzteky rozkopou botník kvůli nějaké prkotině.

Vaše tajemství je jejich zbraň: A buďte si jistí, že se nebojí použít jakoukoliv špinavost zdánlivě ve váš prospěch. „Chuděrko, kvůli té šikaně ve škole jsi teď taková nejistá zmatkařka.“

Nálepkování: „Zase tu máme naši starou známou hysterku“ nebo „Mluví z tebe pan účetní. Vážně ti dělá problém trochu se rozšoupnout?“

Narcismus: Ne všichni, ale spousta pavouků je přesvědčeno o své vlastní výjimečnosti. Často natolik, že se vám sami pochlubí, jak zmanipulovali třeba kolegu na obědě. Pokud to mohou udělat lidem v okolí, proč ne vám?

Jak z toho ven

Vyložte karty na stůl. Stejně jako u gaslightingu se vyplatí dát na svou intuici a protistraně naservírovat všechny lži, manipulace a situace, ve kterých jste se cítili nekomfortně.

Dávat druhou šanci? Říká se, že jednou se stát může, někdy i dvakrát. Pokud jsou ale tyto „náhody“ denním chlebem vašeho vztahu, je namístě se od tohoto toxického partnera odstřihnout jednou provždy. Namísto toho zvyšte laťku svého randění – zasloužíte si někoho, s kým vám bude vzájemně dobře.

„Vlastně ten vztah ukončil jako první, když mě nechal čekat až do rána na zprávu, jestli se mu nic nestalo, když večer nedorazil na rande. Fakt jsem o něj měla strach. A najednou jsem si uvědomila, že v tom vztahu mám, ať už z jakýchkoliv důvodů, ten strach pořád,“ uzavírá Míša kapitolu jednoho nevydařeného vztahu. A Libor? Zkoušel si najít cestičku přes záplavu omluv a později i vydírání, a pak to konečně vzdal. Pozor, ať na něj nenarazíte taky!

Co je to gaslighting a jak se mu bránit? 6 úderných tipů najdete zde.

Související…

Jak mluvit s toxickými lidmi a manipulátory? Mějte připravené odpovědi v plechovce
Olivie Doleželová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...